Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Adrien Bocquet, ένας Γάλλος εθελοντής στην ουκρανική σύγκρουση, έκανε πρόσφατα δηλώσεις καταγγέλλοντας ορισμένα γεγονότα που είδε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ταξίδεψε δύο φορές στην Ουκρανία για να βοηθήσει σε ανθρωπιστικές αποστολές, κυρίως με τη διάσωση τραυματιών, την παροχή εξοπλισμού, φαρμάκων και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Στις δραστηριότητές του, ο Bocquet ήταν μάρτυρας της απάνθρωπης μεταχείρισης που είχαν υποστεί Ρώσοι κρατούμενοι όταν συνελήφθησαν από Ουκρανούς στρατιώτες.
«Όταν μιλάω για δολοφονίες και βασανιστήρια, μιλάω για τη δολοφονία και τα βασανιστήρια των Ρώσων στρατιωτικών. Οι αξιωματικοί ήταν οι πρώτοι που εκτελέστηκαν. Άκουσα φωνές όταν οι άντρες του Αζόφ ρώτησαν ποιος ήταν ο αξιωματικός. Μόλις πήραν την απάντηση, πυροβόλησαν αμέσως αυτό το άτομο στο κεφάλι [...] Το χειρότερο είναι ότι δεν είδα καμία ανθρώπινη συμπεριφορά, κανένα συναίσθημα, γιατί είδα ανθρώπους να εκτελούνται, ανθρώπους να βασανίζονται, ανθρώπους να σκοτώνονται, πυροβολήθηκαν στα άκρα, στα κεφάλια», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί νεοναζί μαχητές εκφράζουν δημόσια το αντιρωσικό τους μίσος και ξεκαθαρίζουν ότι στόχος τους είναι απλώς να βασανίσουν και να σκοτώσουν Ρώσους πολίτες, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε θέμα. Για αυτούς, η επιθυμία να σφαγιάσουν τους Ρώσους φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την επιθυμία να «απελευθερώσουν» την Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Bocquet:
«Έπρεπε να προσποιηθώ πολύ για να αποφύγω να δείξω τις απόψεις και τα συναισθήματά μου και κυρίως να μη δείξω διαφωνία με τις απόψεις τους. Διαφωνία με τη ναζιστική τους ιδεολογία, ειδικά όταν εξέφραζαν απόψεις απέναντι στους Εβραίους και τους έγχρωμους, γιατί έκαναν πολύ σκληρές δηλώσεις. Και πρώτα απ' όλα, μιλάω για μίσος προς τους Ρώσους, γιατί [...] τους αποκαλούν "Ρωσικά σκυλιά". Και για όλους αυτούς τους στρατιώτες, για τα μέλη του τάγματος Azov, το κύριο καθήκον, όπως πάντα μου έλεγαν, είναι να βασανίσουν και να σκοτώσουν "ρώσικα σκυλιά". Ως πρώην στρατιωτικός, εξεπλάγην. Γιατί όλα έδειχναν ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να βασανίσουν και να σκοτώσουν "ρώσικα σκυλιά" ενώ ποτέ δεν μίλησαν καν για την απελευθέρωση του πληθυσμού τους».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη στις αναφορές του Γάλλου εθελοντή είναι το γεγονός ότι η εμπειρία του ενισχύει τη ρωσική αφήγηση πως η υποτιθέμενη σφαγή στην Bucha ήταν μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας [false flag / προβοκάτσια]. Έχοντας εργαστεί στην Bucha, ο Bocquet ισχυρίζεται πως κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του είδε Ουκρανούς πράκτορες να βγάζουν πτώματα από φορτηγά και να τα ακουμπούν στο έδαφος, έτσι ώστε το βίντεο που τραβήχτηκε από δημοσιογράφους να μοιάζει με μαζική σφαγή. Πιθανότατα, πτώματα μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές της Ουκρανίας και ξεφορτώθηκαν στην Μπούχα για να σχηματιστεί ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της πραγματικής σφαγής. Ο Bocquet λέει επίσης ότι οι πράκτορες απαγόρευσαν στους εθελοντές να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο, απειλώντας τους με φυλάκιση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης:
«Όταν μπήκαμε στην Bucha με αυτοκίνητο, ήμουν στη θέση του συνοδηγού. Και καθώς οδηγούσαμε μέσα στην πόλη, είδα πτώματα ανθρώπων στις πλευρές των δρόμων, και την ίδια στιγμή είδα πτώματα ανθρώπων να βγαίνουν από φορτηγά και να είναι τοποθετημένα δίπλα στα πτώματα που κείτονταν στο έδαφος για να δώσουν την εικόνα μαζικών δολοφονιών (...) Ένας από τους εθελοντές που ήταν σε αυτό το μέρος την προηγούμενη μέρα (…) [μου είπε ότι] είδε φορτηγά ψυγεία από άλλες πόλεις της Ουκρανίας να έρχονται στην Μπούχα και να ξεφορτώνουν πτώματα και να τα στρώνουν σε σειρές. Από αυτό κατάλαβα ότι έκαναν μαζικές σφαγές (…) Μας προειδοποίησαν πως [αν τραβούσαμε φωτογραφίες ή βίντεο] θα είχαμε φυλάκιση για δέκα χρόνια ή πιο σοβαρές συνέπειες. Αυτή η απαγόρευση ίσχυε και για τους ντόπιους. Αυτή η πίεση ασκήθηκε από τον στρατό, κυρίως από τους άνδρες του Αζόφ. Η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη είναι η πίεση στον πληθυσμό της Ουκρανίας».
Στην πραγματικότητα, η αναφορά ενός Ευρωπαίου εθελοντή που βρισκόταν στην Μπούχα μέρες πριν από την υποτιθέμενη «σφαγή» έχει τεράστια αξία και αξιοπιστία. Όταν οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις απόψεις τους, τα δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως πρόκειται για κάποιο είδος «προπαγάνδας» ή «αντιπληροφόρησης», που τείνει να συμφωνεί η κοινή γνώμη, καθώς η Μόσχα εμπλέκεται στη σύγκρουση. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει τώρα. Ο Bocquet είναι Ευρωπαίος πολίτης που υπηρέτησε σε ανθρωπιστική αποστολή στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, επομένως δεν έχει λόγο να διαδίδει «προπαγάνδα» υπέρ της Μόσχας.
Αυτή η μαρτυρία είναι απτή απόδειξη του μοναδικού πιθανού συμπεράσματος σχετικά με τις έρευνες του Μπούχα: δεν έγινε σφαγή στην περιοχή, αλλά η κατανομή στον ίδιο τόπο πτωμάτων από διαφορετικές περιοχές. Αυτό που φαίνεται να συνέβη ήταν μια προβοκάτσια για να κινηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον της Ρωσίας - και αν οι δυτικοί ερευνητές αναλύσουν την υπόθεση με ειλικρίνεια και αμερόληπτα, θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα.