Από: philenews.com -
Πρώτο μέλημα της Τουρκίας δεν είναι η ανακάλυψη φυσικού αερίου. Αυτό που πρωτίστως θέλει να επιτύχει η τουρκική κυβέρνηση είναι η επιβολή των δικών της όρων στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Ξεκινώντας από τη διαμόρφωση νέων θαλάσσιων συνόρων στη βάση του τουρκικού αφηγήματος ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αμφισβητώντας, δηλαδή, αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απ’ εκεί και πέρα εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία να παλέψει για τα δίκαια και τα δικαιώματά της. Να τα διασφαλίσει. Εάν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα δίκαιά της, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει το έργο της μέχρι να επιτύχει στο απόλυτο τον στόχο της.
Η μια γεώτρηση διαδέχεται την άλλη. Η Τουρκία εδραιώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τον πλέον επίσημο τρόπο. Από την ώρα που στην Άγκυρα γνωρίζουν μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης, τότε θα προχωρούν ακάθεκτοι στον στόχο τους.
Η Κύπρος προσπάθησε να αντιπαραταχθεί στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες επιχειρώντας τιμωρητικά μέτρα. Αλλά πριν ακόμα γίνουν κινήσεις επιβολής μέτρων, κάποιοι φρόντισαν να τα καταστρέψουν. Και αυτοί δεν ήταν μόνο στην Ευρώπη που έβλεπαν τα μεγάλα τους συμφέροντα πάνω απ’ όλα, ήταν και αρκετοί στην Κύπρο που έσπευδαν με ευκολία να υιοθετήσουν τις «συμβουλές και προτροπές» των ξένων.
Αυτές βεβαίως οι προτροπές ξεκινούσαν από το απλό γνωστό αφήγημα «η Κύπρος είναι μικρή και αδύνατη και η Τουρκία ισχυρή και πολύ πιο δυνατή». Άρα ό,τι και να έκανε η Κύπρος, όσο και να προσπαθούσε, ήταν χαμένη από χέρι, κατά την προσέγγιση των ξένων και όσων εντός συμφωνούσαν μαζί τους. Δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να καταφέρει οτιδήποτε.
Γι’ αυτό και αντί να προσπαθεί να τα βάλει με την πανίσχυρη Τουρκία, συμβούλεψαν την Κύπρο να βρει άλλους τρόπους και να προτείνει μέτρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος. Και ως γνωστόν η Κύπρος, αντιλαμβανόμενη πως δεν είχε από κανένα στήριξη, έκανε αυτό που της είπαν και πρότεινε μέτρα και τα έστειλε και σ’ όλους να τα διαβάσουν και να τη βοηθήσουν.
Ποιο το αποτέλεσμα αυτών των «ορθών κινήσεων», σύμφωνα με τις υποδείξεις των ισχυρών της Ευρώπης; Στους μήνες που μεσολάβησαν η Άγκυρα ετοίμασε το τέταρτο της γεωτρύπανο, το οποίο από εβδομάδας θα σαλπάρει προς τη θαλάσσια περιοχή που αποτελεί την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως δική της υφαλοκρηπίδα.
Η αποδοχή των υποδείξεων οδήγησε σε έναν συμβιβασμό δύο όψεων: από τη μια η Τουρκία θεωρεί πλέον ότι αυτές οι περιοχές που διεκδικεί είναι δικές της και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, και από την άλλη η Κύπρος η οποία θεωρεί πως οι περιοχές είναι μεν δικές της αλλά δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να τις προστατέψει.
Και έτσι είμαστε σήμερα στο σημείο όπου η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ για να προχωρήσει σε γεώτρηση και η Κύπρος περιμένει στήριξη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να καταφέρει να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάνει και διαβήματα καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Γιατί εάν διεκδικήσει κάτι περισσότερο, μπορεί να θυμώσουν στην Ευρώπη και να τη βάλουν στη γωνιά. Γι’ αυτό και τρέχει να κάτσει μόνη της στη γωνιά για να δείξει πόσο καλό παιδί είναι…