Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους... ψωμί. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων
Από: reader.gr
Τρομακτικά είναι τα σενάρια που έρχονται από τον κλάδο της αρτοποιείας και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Οταν η τιμή κιλού στο ψωμί φτάνει να αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία -μία χώρα με τεράστια παράδοση-, τότε τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Φούρνοι κατέβασαν ρολά για καλοκαίρι και δεν άνοιξαν ποτέ ξανά!
Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους... ψωμί. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό! Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε. Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες. Οι αρτοποιοί ανησυχούν και για ένα ακόμη φαινόμενο: Αυτό της... εξαφάνισης σταθερών πελατών τους! Πολλοί είναι οι «παλιοί» πελάτες τους που μπαίνουν όλο και σπανιότερα στα αρτοποιεία, αφού δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα. Οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα οικογενειακά έξοδα αδειάζουν όλο και νωρίτερα τα πορτοφόλια των καταναλωτών με αποτέλεσμα από τα μισά του μήνα να μην έχουν λεφτά να κινηθούν ακόμη και για τα απαραίτητα, όπως τα βασικά αγαθά.
Από βερεσέ μέχρι και... δωρεάν
Αμέτρητα είναι τα χρέη σε φούρνους ακόμη και από τα παραδοσιακά τεφτέρια που επέστρεψαν για τα καλά στην αγορά! «Πολλοί πελάτες μη έχοντας χρήματα για το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, έρχονται και μας λένε, δώσε μου το ψωμί και θα σε πληρώσω στο τέλος του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου. Τι να κάνουμε; Μπορείς να πεις όχι; Πολλοί είναι χρόνια πελάτες μας, μας έχουν στηρίξει και προσπαθούμε να τους το ανταποδώσουμε» λέει στην κάμερα του Live News, αρτοποιός που όπως αποκαλύπτει υπάρχει και άλλη κατηγορία πολιτών που δεν θα επιστρέψουν για να πληρώσουν: «Υπάρχουν πολλοί φούρνοι που δίνουν ψωμί σε ανθρώπους ακόμη και δωρεάν! Είναι συγκεκριμένες οικογένειες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν λεφτά ούτε για ψωμί! Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουν για να τους βοηθήσουμε», λένε οι αρτοποιοί της γειτονιάς, καθώς τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν να κάνουν περισσότερο με περιπτώσεις που υπάρχουν και διαπροσωπικές σχέσεις.
Μειώθηκε κατά 20% η κατανάλωση
Συνέπεια όλων των παραπάνω δεν θα μπορούσε να είναι και η μείωση της κατανάλωσης και πωλήσεων. Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει το ψωμί από 1 ευρώ το τεμάχιο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι στα 90 λεπτά ή 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ. Ο κ. Μούσιος είπε ακόμη ότι η κατανάλωση του ψωμιού στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο επεσήμανε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα του φούρνου. Δηλαδή το 20% είναι ο τζίρος των αρτοποιών.
Οι προβλέψεις για την επάρκεια
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα; Ο κ. Μούσιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επάρκεια για το επόμενο διάστημα και σιτηρών και αλεύρων και ό,τι χρειάζεται για το ψωμί υπάρχει και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Θέμα επάρκειας αυτή τη στιγμή δεν τίθεται. Όσον αφορά στην επάρκεια του ψωμιού, δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση». Φέτος η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ήταν ικανοποιητική. Αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν. Η Ρωσία φέτος είχε υπερπαραγωγή… είχε ρεκόρ όλων των εποχών- 90 εκατ. τόνους. Η σοδειά ακόμη της Ουκρανίας ήταν στους 50 εκατ. τόνους από 80 εκατ. τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Σιγά - σιγά με μικρά βήματα τα ουκρανικά σιτηρά τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά.
Πληθωρισμός που... γκρεμίζει φούρνους στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία δεν ανησυχούν μόνο για τον δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης φυσικού αερίου. Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πλέον επιβεβαιωθεί: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο και έτσι αυξήθηκε και πάλι, ακόμη και πριν από το τέλος της έκπτωσης στη βενζίνη και του εισιτηρίου των 9 ευρώ, ενώ το ψωμί άγγιξε τα 8 ευρώ το κιλό! Ετσι, μετά από δύο μήνες ελαφράς υποχώρησης, ο πληθωρισμός απειλεί ξανά την εύρυθμη λειτουργία της χώρας.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 16,6%, και αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα. Το λάδι (+44,5%), καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (+26,8%) έγιναν σημαντικά ακριβότερα. Οι τιμές για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (+18,6%), τα προϊόντα δημητριακών (+17,1) αυξήθηκαν επίσης αισθητά, ενώ το ψωμί έφτασε να γίνει είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.
Τρομακτικά είναι τα σενάρια που έρχονται από τον κλάδο της αρτοποιείας και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Οταν η τιμή κιλού στο ψωμί φτάνει να αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ στη Γερμανία -μία χώρα με τεράστια παράδοση-, τότε τα πράγματα είναι άκρως ανησυχητικά. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Φούρνοι κατέβασαν ρολά για καλοκαίρι και δεν άνοιξαν ποτέ ξανά!
Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους... ψωμί. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό! Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε. Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες. Οι αρτοποιοί ανησυχούν και για ένα ακόμη φαινόμενο: Αυτό της... εξαφάνισης σταθερών πελατών τους! Πολλοί είναι οι «παλιοί» πελάτες τους που μπαίνουν όλο και σπανιότερα στα αρτοποιεία, αφού δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα. Οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα οικογενειακά έξοδα αδειάζουν όλο και νωρίτερα τα πορτοφόλια των καταναλωτών με αποτέλεσμα από τα μισά του μήνα να μην έχουν λεφτά να κινηθούν ακόμη και για τα απαραίτητα, όπως τα βασικά αγαθά.
Από βερεσέ μέχρι και... δωρεάν
Αμέτρητα είναι τα χρέη σε φούρνους ακόμη και από τα παραδοσιακά τεφτέρια που επέστρεψαν για τα καλά στην αγορά! «Πολλοί πελάτες μη έχοντας χρήματα για το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, έρχονται και μας λένε, δώσε μου το ψωμί και θα σε πληρώσω στο τέλος του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου. Τι να κάνουμε; Μπορείς να πεις όχι; Πολλοί είναι χρόνια πελάτες μας, μας έχουν στηρίξει και προσπαθούμε να τους το ανταποδώσουμε» λέει στην κάμερα του Live News, αρτοποιός που όπως αποκαλύπτει υπάρχει και άλλη κατηγορία πολιτών που δεν θα επιστρέψουν για να πληρώσουν: «Υπάρχουν πολλοί φούρνοι που δίνουν ψωμί σε ανθρώπους ακόμη και δωρεάν! Είναι συγκεκριμένες οικογένειες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν λεφτά ούτε για ψωμί! Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουν για να τους βοηθήσουμε», λένε οι αρτοποιοί της γειτονιάς, καθώς τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν να κάνουν περισσότερο με περιπτώσεις που υπάρχουν και διαπροσωπικές σχέσεις.
Μειώθηκε κατά 20% η κατανάλωση
Συνέπεια όλων των παραπάνω δεν θα μπορούσε να είναι και η μείωση της κατανάλωσης και πωλήσεων. Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει το ψωμί από 1 ευρώ το τεμάχιο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι στα 90 λεπτά ή 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ. Ο κ. Μούσιος είπε ακόμη ότι η κατανάλωση του ψωμιού στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο επεσήμανε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα του φούρνου. Δηλαδή το 20% είναι ο τζίρος των αρτοποιών.
Οι προβλέψεις για την επάρκεια
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα; Ο κ. Μούσιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επάρκεια για το επόμενο διάστημα και σιτηρών και αλεύρων και ό,τι χρειάζεται για το ψωμί υπάρχει και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Θέμα επάρκειας αυτή τη στιγμή δεν τίθεται. Όσον αφορά στην επάρκεια του ψωμιού, δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση». Φέτος η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ήταν ικανοποιητική. Αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν. Η Ρωσία φέτος είχε υπερπαραγωγή… είχε ρεκόρ όλων των εποχών- 90 εκατ. τόνους. Η σοδειά ακόμη της Ουκρανίας ήταν στους 50 εκατ. τόνους από 80 εκατ. τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Σιγά - σιγά με μικρά βήματα τα ουκρανικά σιτηρά τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά.
Πληθωρισμός που... γκρεμίζει φούρνους στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία δεν ανησυχούν μόνο για τον δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης φυσικού αερίου. Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πλέον επιβεβαιωθεί: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο και έτσι αυξήθηκε και πάλι, ακόμη και πριν από το τέλος της έκπτωσης στη βενζίνη και του εισιτηρίου των 9 ευρώ, ενώ το ψωμί άγγιξε τα 8 ευρώ το κιλό! Ετσι, μετά από δύο μήνες ελαφράς υποχώρησης, ο πληθωρισμός απειλεί ξανά την εύρυθμη λειτουργία της χώρας.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 16,6%, και αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα. Το λάδι (+44,5%), καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (+26,8%) έγιναν σημαντικά ακριβότερα. Οι τιμές για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (+18,6%), τα προϊόντα δημητριακών (+17,1) αυξήθηκαν επίσης αισθητά, ενώ το ψωμί έφτασε να γίνει είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.