Η ρωσική οικονομία κατάφερε να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις λόγω της επιρροής πολλών παραγόντων, δήλωσε ο Ντμίτρι Τιμοφέεφ, Διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Εξωτερικών Περιορισμών του Υπουργείου Οικονομικών στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρει η pravda.ru.
"Η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική της λεγόμενης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό περιλαμβάνει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για τον οποίο είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Οικονομικών. Η Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί μια πολιτική στοχευμένου πληθωρισμού και κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό κατέστησε δυνατή την αποφυγή ενός σκληρού σεναρίου, στο οποίο προφανώς υπολόγιζε η Δύση. Το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτούργησε, συνεχίζει να λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε ο Timofeev.
Μεγάλες οικονομικές κρίσεις συμβαίνουν όταν η χρηματοοικονομική κυκλοφορία διαταράσσεται αρχικά, δήλωσε ο Timofeev.
"Γιατί υπήρξε τέτοια πτώση στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ; Υπήρξε υπερπληθωρισμός επειδή κάποια στιγμή διαταράχθηκε η κυκλοφορία του χρήματος. Δεν υπάρχει οικονομία της αγοράς χωρίς χρήμα. <…> Υπήρξε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επειδή η δουλειά των ελληνικών τραπεζών διαταράχθηκε και όταν δεν μπορείς να κρατήσεις χρήματα σε μια τράπεζα επειδή δεν τις εμπιστεύεσαι, δε θα υπάρχει κανονική οικονομία», είπε.
Η πολιτική της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι σωστή. Ο τραπεζικός τομέας υπέστη ζημίες 1,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά οι ρωσικές τράπεζες περνούν την κρίση χωρίς πολύ πόνο, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ντμίτρι Τουλίν σε συνέντευξή του στο RBC. Οι περισσότερες τράπεζες διανύουν μια προβληματική περίοδο με επαρκή αποθεματικά κεφαλαίου.
Ένα σχετικά χαμηλό μερίδιο των εισαγωγών στο ΑΕΠ είναι ένας άλλος λόγος που εξηγεί την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας στις δυτικές κυρώσεις.
"Δεν έχουμε πολλές εισαγωγές. Αν κοιτάξετε το ΑΕΠ, είναι περίπου 20 τοις εκατό. Αλλά αν υπάρχουν εξαγωγές, θα υπάρξουν εισαγωγές - δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το ερώτημα είναι τι εισάγουμε", είπε ο Timofeev.
Σύμφωνα με τη Rosstat, το 2021, οι ρωσικές εισαγωγές ανήλθαν στο 21 τοις εκατό του ΑΕΠ (για σύγκριση, ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 28 τοις εκατό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).
Η Ρωσία σταδιακά εγκαταλείπει τη δυτική χρηματοοικονομική υποδομή και μεταβαίνει σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.
"Η Δύση έχει παράσχει μια σημαντική τόνωση με τις κυρώσεις της. Είναι μάλλον επικίνδυνο να χρησιμοποιεί κανείς αποθεματικά νομίσματα τώρα. Η Ρωσία γνωρίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά πρέπει να πείσει και τις χώρες εταίρους γι' αυτό. Δε νομίζω ότι θα είναι εύκολη διαδικασία, αλλά θα φτάσουμε σε αυτό», είπε.
Ο κύκλος εργασιών του ζεύγους ρούβλι-γουάν ξεπερνά ήδη το δολάριο. Η Ρωσία έχει γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την εκκαθάριση συναλλάγματος γιουάν. Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε πως στράφηκε σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα με την CNPC της Κίνας για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.
Η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων θέτει το καθήκον στη Ρωσία να αλλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλο τον κόσμο, επειδή η Ρωσία δε θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει όπως ζούσε πριν.