Φωτο: Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ |
Ανησυχία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα (με ονόματα και… διευθύνσεις) και κάνουν λόγο για αλλαγή πρωθυπουργού πριν από τις εθνικές εκλογές.
Από: Το Παρόν
Και αυτό διότι η ευόδωση ενός τέτοιου σεναρίου έχει ως βασική προϋπόθεση την οικειοθελή αποχώρηση του Κυρ. Μητσοτάκη ή, στη… χειρότερη περίπτωση, τη βίαιη ανατροπή του. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2011 με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, κατόπιν της ανταρσίας μεγάλης μερίδας βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτηρίζουν ευφάνταστα και εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περί αλλαγής πρωθυπουργού μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου. Προσθέτουν δε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και η κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί εκνευρισμός με όσα λέγονται και γράφονται, διότι, αν μη τι άλλο, λειτουργούν υπονομευτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Και επιπλέον τροφοδοτούν ένα κλίμα εσωστρέφειας και αστάθειας. Πόσω μάλλον όταν οι διακινητές των σεναρίων εμπλέκουν πρόσωπα προβεβλημένα και με αυξημένο κύρος, όπως, π.χ., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς κ.ά.
Λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης είναι πολύ βαρύ. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά τις εκλογές του 2019. Ο προβληματισμός για τα τελευταία γεγονότα είναι έντονος και διάχυτη η ανησυχία για την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι περισσότεροι υπουργοί και ακόμη περισσότεροι βουλευτές σιωπούν και αποφεύγουν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο. Φοβούνται τα χειρότερα; Ή δεν θέλουν να συνδεθεί το όνομά τους με μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την πολιτική κατακραυγή και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας;
Πάντως, η όλη κατάσταση δεν θυμίζει την αντίστοιχη που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ, πριν τα κορυφαία στελέχη, πρωτοσταντούντος του Ευ. Βενιζέλου, τραβήξουν το χαλί… κάτω από τα πόδια του Γ. Παπανδρέου.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει (και να προεξοφλήσει) πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες.
Με ανοιχτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και πιθανό το ενδεχόμενο νεών αποκαλύψεων, επιβαρυντικών για τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι εξελίξεις ίσως επιταχυνθούν σχεδόν από… μόνες τους. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και η αγωνία για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας ίσως κινητοποιήσει ορισμένα από τα προβεβλημένα στελέχη, ώστε να αναλάβουν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, αυτός που βγήκε μπροστά ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, ισχυρή προσωπικότητα και με υψηλή απήχηση (τότε) στο Κίνημα. Από τη Νέα Δημοκρατία ποιος ή ποιοι θα μπορούσαν να αναλάβουν μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, χωρίς να κινδυνεύσουν να αποτύχουν και να καούν πολιτικά;
Τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε ότι η βουλευτής και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη μπορεί να είναι η… διάδοχος του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά το ενδεχόμενο αυτό κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, ίσως και της γραφικότητας.
Όποιος πάντως από τη Νέα Δημοκρατία αναλάβει την πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να έχει τη στήριξη οικονομικών παραγόντων, ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης αλλά και παραγόντων εκτός ελληνικής επικράτειας.