Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη εκστρατεία του Υβριδικού Πολέμου ως επί το πλείστον, τώρα σιωπηρά πλευρίζοντας την Πολωνία στο δικό τους Υβριδικό Πόλεμο στη Γερμανία. Η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία στοχεύουν να χρεοκοπήσουν το Βερολίνο αφού ξεγέλασαν τους ηγέτες του να υποστηρίξουν τις αντιπαραγωγικές αντιρωσικές κυρώσεις που με τη σειρά τους θα εξαλείψουν την οικονομική διάσταση της στρατηγικής αυτονομίας της Γερμανίας και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της πρόσφατα αποκατεστημένης ηγεμονίας της Αμερικής στην Ευρώπη. Η Πολωνία πιστεύει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επικείμενη ολοκλήρωση της μακραίωνης συνωμοσίας της Γερμανίας να καταλάβει τον έλεγχο της ΕΕ.
Ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki άφησε να εννοηθεί πολύ έντονα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στο Der Spiegel ότι η Βαρσοβία όντως προκαλεί το Βερολίνο σε όλη την Ευρώπη, κάτι που είναι μια από τις πιο υψηλές επιβεβαιώσεις μέχρι στιγμής αυτού του πρόσφατα επανακάμψαντος ιστορικού ρήγματος. Όσον αφορά το επιχείρημα πως ο Πολωνο-Γερμανικός γεωστρατηγικός ανταγωνισμός όντως υπάρχει, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Morawiecki αντιπαραβάλλει την ταχεία και ολοκληρωμένη υποστήριξη της χώρας του προς το Κίεβο με τη συγκριτικά πολύ πιο αργή και μερική βοήθεια του γείτονά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο δισταγμός του Βερολίνου, η αδράνειά του, θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την αξία της συμμαχίας με τη Γερμανία. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ακούω και από αρκετούς άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη». Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί ηγέτες της ΚΑΕ ασκούν κριτική στη Γερμανία πίσω από την πλάτη του Βερολίνου, κάτι που κατ' επέκταση υποδηλώνει πως όλοι συνεργάζονται σε διάφορους βαθμούς για να επεκτείνουν συλλογικά την επιρροή τους σε βάρος αυτού του ανεπίσημου ηγέτη της ΕΕ. Ήταν προβλέψιμο ότι η Πολωνία θα επιδίωκε ηγεμονία στα κράτη της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (3SI) και σαφώς σημειώνει πρόοδο.
Παρά ορισμένες σημαντικές οπισθοδρομήσεις στην de facto συνομοσπονδία που συμφώνησε με την Ουκρανία στα τέλη Μαΐου, οι περισσότερες από τις οποίες προκλήθηκαν από τη Γερμανία που εκμεταλλεύτηκε την Πολωνία ως μαριονέτα της σε εκείνη την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, μέχρι που η Βαρσοβία τελικά συνέχισε το παιχνίδι εναντίον της. Αυτός ο επίδοξος ηγέτης της ΚΑΕ κατάφερε ωστόσο να οργανώσει έναν αναδυόμενο συνασπισμό γύρω από τον εαυτό του. Είναι χειραγώγηση αριστοτεχνικά των αντιλήψεων για τη σύγκρουση για να εκθέσει τις γερμανικές αξίες ως υποκριτικές, γεγονός που αποδυνάμωσε την ήπια δύναμη του αντιπάλου της και έτσι ενίσχυσε τη δική της αντίθετα.
Επιπλέον, ο Morawiecki επανέλαβε την στρεβλή θέση της χώρας του έναντι της προηγούμενης ενεργειακής συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία στην τελευταία του συνέντευξη για να την παρουσιάσει εσφαλμένα πως «προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ευρώπη». Αυτοί οι παράγοντες συνδυάστηκαν με αποτέλεσμα ο Πολωνός πρωθυπουργός να καυχιέται στο συνομιλητή του για τον περιφερειακό συνασπισμό με επίκεντρο το Βίσεγκραντ ότι έχει συγκεντρωθεί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρονται τα κράτη της Βαλτικής, είναι προφανώς μέρος αυτού του αναδυόμενου κέντρου επιρροής επίσης. Όσο για την Ουγγαρία, ωστόσο, βρίσκεται σε αντίθεση με την Πολωνία σχετικά με τις αποκλίνουσες προσεγγίσεις της στη Ρωσία.
Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Πολωνία βρίσκεται σε άνοδο ως περιφερειακή ευρωπαϊκή δύναμη, την οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο για να επιτεθεί στο γερμανικό κύρος σε όλα τα μέτωπα. Η τελευταία κίνηση είναι η απαίτηση αποζημιώσεων, για την οποία ο Morawiecki είπε ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του Ισραήλ. Υποσχέθηκε επίσης πως «Θα πάμε σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε την έκθεση, η οποία λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες, αλλά και αυτές των πολιτιστικών αγαθών». Με άλλα λόγια, το μετατρέπει σε μια παγκόσμια εκστρατεία κατά της γερμανικής ήπιας δύναμης που διεξάγεται από μια συναρπαστική ηθική γωνία για να επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στην εικόνα του Βερολίνου.
Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι πίσω από αυτές τις απαιτήσεις κρύβονται και γεωπολιτικά κίνητρα. Οι προσπάθειες της Πολωνίας να αναθεωρήσει ένα από τα τελικά αποτελέσματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στοχεύουν στο άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα με τη συμμαχική Λευκορωσία, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την de facto συνομοσπονδία της με την Ουκρανία. Επιπλέον, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αντιγραφή αξιώσεων από τους νέους «νεότερους εταίρους» της ΚΑΕ της Βαρσοβίας, όλα με σκοπό τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας αντιγερμανικού αισθήματος για την αμφισβήτηση του Βερολίνου σε επίπεδο ΕΕ.
Συνολικά, η σημασία της τελευταίας συνέντευξης του Morawiecki στο Der Spiegel έγκειται στη βαριά υπονοούμενη πρόθεση που μετέφερε σε αυτό το κορυφαίο έντυπο σχετικά με τα σχέδια της Πολωνίας να αμφισβητήσει συνολικά τη Γερμανία για την ηγεσία της ΚΑΕ και της ΕΕ συνολικά. Αυτό το ιστορικό ευρωπαϊκό ρήγμα επανήλθε για άλλη μια φορά στην προσοχή των παρατηρητών, αφού κατέστη αδύνατο να το αρνηθεί κανείς μετά την αυστηρή διατύπωση της καταδίκης της Γερμανίας από τον Πολωνό ηγέτη. Παραμένει απίθανο αυτή η αντιπαλότητα να γίνει ξανά καυτή, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη με τον δικό της τρόπο.