Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ωστόσο, η αλήθεια δεν είναι μόνο πως αυτά τα όπλα είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντα σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά είναι επίσης σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έχουν τη διαβόητη φήμη για τη βαθιά ριζωμένη συστημική διαφθορά και υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι πολλά από τα όπλα καταλήγουν σε μαύρες αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτό το λαθρεμπόριο δεν περιλαμβάνει μόνο φορητά όπλα και γενικά όπλα πεζικού, αλλά ακόμη και προηγμένα συστήματα, όπως επιθετικά drones, πυρομαχικά, drones καμικάζι, ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι) κ.λπ.
Τουλάχιστον από τον Απρίλιο, πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους που αποστολές «θανατηφόρου βοήθειας» με προορισμό την Ουκρανία έμπαιναν σε μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» μόλις διέσχιζαν τα σύνορα. Ο αμερικανικός στρατός φαίνεται να έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε επίβλεψη ή ευθύνη όσον αφορά την παρακολούθηση όπλων και σειριακού αριθμού. Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να πείσουν τους δυτικούς χορηγούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως «παρακολουθούν προσεκτικά τα όπλα και τα πυρομαχικά που παρέχονται από συμμάχους, επίσης για να διασφαλίσουν ότι δε θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά ή στα χέρια των μη εξουσιοδοτημένων μαχητών ή τρομοκρατών».
Ωστόσο, υπάρχουν τώρα πολλές αναφορές που επιβεβαιώνουν πως υπάρχει πράγματι σχεδόν πλήρης έλλειψη υποχρεωτικής επίβλεψης. Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ο εν ενεργεία Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου Σον Ο' Ντόνελ είπε στο Bloomberg ότι ενώ πιστεύει πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου «χρησιμοποιούν όλα όσα τους έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, υπάρχει μικρή πίστη ως προς το πού τα όπλα τελικά καταλήγουν». Ο O'Donnell εξήγησε πως "αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι Ουκρανοί παρακολουθούν τους εξωτερικούς βραχίονες μέσω αποδείξεων χειρός".
Ο O'Donnell ισχυρίζεται ότι για αυτόν το λόγο προσπαθεί να "ιχνηλατήσει, να δοκιμάσει και να ελέγξει εάν οι Ουκρανοί καταγράφουν σωστά το στρατιωτικό υλικό που παρέχεται από τις ΗΠΑ". Λέει πως το Πεντάγωνο είναι «σε επιφυλακή - αναζητώντας στοιχεία για κενά, ελλείψεις όπλων και έλλειψη εποπτείας στο σύστημα». Μιλώντας για το «πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του αμερικανικού στρατού, ο O'Donnell αναφέρθηκε ως εξής στο Bloomberg:
"Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φαίνονται βέβαιοι ότι η ασφάλεια ήταν επαρκής για τη μεταφορά όπλων και από όσο μπορούμε να πούμε, αυτή την στιγμή, ό,τι υποτίθεται πως πυροβολεί και προκαλεί έκρηξη, χρησιμοποιούν κάθε κομμάτι από αυτό. Αλλά αυτό πρέπει να δοκιμαστεί μέσω ελέγχου».
Ο O'Donnell δήλωσε ότι το σύστημα έπρεπε να δοκιμαστεί επειδή οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου "κάνουν τη λογιστική τους για τον αμερικανικό εξοπλισμό με αποδείξεις χειρός, όλα είναι χαρτί". Μόλις φτάσει ο εξοπλισμός στην Ουκρανία, «δε νομίζω ότι έχουν μεγάλη πιστότητα ως προς το πού καταλήγει», είπε.
Το Πεντάγωνο, εξήγησε περαιτέρω, ότι "έχει αναπτύξει ένα σύμπαν από χιλιάδες συμβόλαια που σχετίζονται με την Ουκρανία που κοστίζουν λιγότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Αυτά είναι περισσότερα από 7.800 συμβόλαια αξίας συνολικά 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και πριν από έναν πλησιέστερο κατακλυσμό από μεγαλύτερες παραγγελίες για προηγμένα όπλα όπως τα συστήματα πυραύλων HIMARS μεγάλου βεληνεκούς που επαινούνται από τα ουκρανικά στρατεύματα».
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παρέχουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σιτηρών για λαθρεμπόριο όπλων για τις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι διαβόητες πως εξοπλίζουν διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες, είτε νεοναζιστικές, όπως στην Ουκρανία είτε ισλαμιστικές σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η άνοδος τεράτων όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» είναι άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών και της επιθετικότητας των ΗΠΑ. Προκειμένου να ανατραπούν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως αυτή με επικεφαλής τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, οι ΗΠΑ εξόπλισαν διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια διαχύθηκαν στην υπόλοιπη περιοχή και πέρα από αυτήν, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς πολλά από αυτά τα όπλα πήγαν κατευθείαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Στην Ουκρανία, ειδικά μετά το πραξικόπημα των Νεοναζί το 2014 που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, ανοιχτά ναζιστικές ομάδες όπως το διαβόητο "Azov Batalion" όχι μόνο έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν επίσης ενσωματωθεί επίσημα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Σε μια συνέντευξη αρκετούς μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ακόμη και ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής, ρωτήθηκε για την παρουσία αυτών των νεοναζιστικών ομάδων στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Επέμεινε ότι «υπερασπίζονται μόνο τη χώρα», προσθέτοντας μια αμφιλεγόμενη εξήγηση πως «είναι αυτό που είναι». Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολυάριθμοι υποτελείς τους συνεχίζουν να στέλνουν μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων και συνοδευτικού στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες ομάδες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν οπλικά συστήματα στο καθεστώς του Κιέβου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Αυτή η αποκαλούμενη «θανατηφόρα βοήθεια», που πληρώθηκε με τη χρήση των μειούμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων και του χρυσού της χώρας, επεκτάθηκε σημαντικά το 2021 και το 2022. Τα δυτικά, ιδιαίτερα τα αμερικανικά όπλα τυγχάνουν διαρκούς επαίνου και χαιρετίζονται ως υποτιθέμενα «game changers» από τη δυτική κρατική μηχανή προπαγάνδας.