Του Δημήτρη Τσαϊλά, υποναυάρχου ε.α.
Ωστόσο, πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω ο τουρκικός παροξυσμός σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποτραπεί η πολεμική σύγκρουση αυξάνοντας τα εμπόδια για την έναρξη συστημικού πολέμου. Η ενότητα στο εσωτερικό καθώς και η εξωτερική νομιμοποίηση των θέσεων μας είναι απαραίτητη. Τελικά, όπως φαίνεται δεν υπάρχει πιθανότητα να πεισθεί ή να αποτραπεί η τουρκική κυβέρνηση από το να επιλέξει να κλιμακώσει σκόπιμα.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται στην Άγκυρα. Ωστόσο, για να μειώσουμε την πιθανότητα και να ελαχιστοποιήσουμε τις αναλογικές επιπτώσεις οποιασδήποτε τέτοιας απόφασης, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα. Η πρόληψη της ακούσιας κλιμάκωσης απαιτεί σαφή κοινοποίηση των προθέσεων και πολιτικών και συνειδητή προσπάθεια να μην αυξηθεί η ένταση.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει:
• Να γνωστοποιήσει τα όρια κλιμάκωσης στη Τουρκία, πέρα από τα οποία ο Ελληνισμός θα αντιδράσει δυναμικά. Αυτό περιλαμβάνει μια σαφή δέσμευση για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ταυτόχρονα, αποφυγή τόσο στην κλιμακούμενη όσο και τη διφορούμενη γλώσσα.
• Να διατηρήσει την μέγιστη ετοιμότητα στην ισχυρή στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά μας σύνορα για να αποτρέψει οποιαδήποτε τουρκική επίθεση εναντίον μας, και να επικοινωνήσει με σαφήνεια την παρουσία και τις εντάσεις στη τουρκική ηγεσία.
• Συνέχιση της επισήμανσης της απαράδεκτης περαιτέρω επιθετικότητας κατά του κυρίαρχου εδάφους άλλων κρατών και ιδιαίτερα του απαράδεκτου της Νεοθωμανικής πολιτικής.
• Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη οριζόντιων επιλογών αντιποίνων και κυρώσεις από την ΕΕ κατά της τουρκικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιχειρήσεων έναντι μη βασικών υποδομών και οριζόντιων επιλογών αντιποίνων κατά τουρκικών περιουσιακών στοιχείων σε άλλα μέρη του κόσμου.
• Σηματοδότηση της αποφασιστικότητας και της ικανότητας να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε επίθεση, αλλά ταυτόχρονα, παραμένοντας ήρεμοι και συνετοί σε περιόδους κρίσης για να προφυλαχθεί από την κλιμάκωση σε πόλεμο μετά από μια ακούσια επίθεση.
• Να επενδύσει σε συστήματα ανίχνευσης, συστήματα με ικανότητες συλλογής πληροφοριών για την πρόληψη εσφαλμένης απόδοσης/παρανόησης π.χ. εισερχόμενων πυραύλων ή κυβερνοεπιθέσεων.
• Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αποτροπής έναντι συγκεκαλυμμένων επιθέσεων (κυβερνοχώρος, μη στελεχωμένα αεροσκάφη (UAV) υποθαλάσσιων ερευνών κ.λπ.).