Πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την απόφαση να κλείσει τα γραφεία της SOC στην Τουρκία πριν από το τέλος του έτους.
«Κάποια μέλη της SOC ενημερώθηκαν από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι θα έπρεπε να βρουν άλλο μέρος εκτός τουρκικού εδάφους για να διεξάγουν πολιτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συριακή αντιπολίτευση και να τερματίσουν όλες τις πολιτικές και δραστηριότητες μέσων ενημέρωσης που σχετίζονται με αυτόν τον συνασπισμό μέχρι το τέλος αυτού του έτους» δήλωσε μια από τις ανώνυμες πηγές στο Sputnik.
Σύμφωνα με τις πηγές, τα μέλη του SOC που έχουν τουρκική υπηκοότητα ή μόνιμη κατοικία θα μπορούν να παραμείνουν στην Τουρκία. Ωστόσο, δε θα τους επιτραπεί να διεξάγουν πολιτικές ή μέσα ενημέρωσης.
«Τα μέλη του συνασπισμού έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν άλλες επιλογές για να ανοίξουν γραφεία σε ορισμένες [αραβικές] χώρες του Κόλπου», είπε μια από τις πηγές.
Το SOC ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, το 2012, περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Μέσα σε λίγους μήνες άνοιξε την έδρα της στην τουρκική πόλη της Κωνσταντινούπολης. Η κίνηση αυτή εδραίωσε τότε τη θέση της Άγκυρας ως κύριου υποστηρικτή των Σύριων ανταρτών.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του SOC, Salem al-Meslet αρνήθηκε ότι ζητήθηκε από τον συνασπισμό να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν από το τέλος του έτους.
«Η θέση της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι η ίδια όταν πρόκειται για τη συριακή επανάσταση και την υποστήριξη των αιτημάτων του συριακού λαού για την επίτευξη ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», δήλωσε ο al-Meslet.
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη επίσημα αρνηθεί τις πληροφορίες που αποκάλυψε το Sputnik, οι οποίες καθιστούν τη δήλωση του al-Meslet ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει το SOC ως πληρεξούσιο, όχι ως σύμμαχο ή εταίρο με τον οποίο συζητά τις δικές της πολιτικές.
* πληροφορίες southfront.org