Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει δίκιο στις προειδοποιήσεις του, πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ συγκεκριμένες παγκόσμιες δυνάμεις κλιμακώνουν την ένταση στο σημείο βρασμού. Κατά ειρωνικό τρόπο, η πλευρά που είναι η πιο φωνητική για υποτιθέμενες «απειλές» που προέρχονται από άλλους είναι επίσης η μόνη πλευρά στην ιστορία που έχει χρησιμοποιήσει και τους τρεις τύπους (πυρηνικά, βιολογικά, χημικά) όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) στον πόλεμο. Όποιος γνωρίζει την ιστορία των ΟΜΚ γνωρίζει πως αυτή η πλευρά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η ιμπεριαλιστική θαλασσοκρατία χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα εναντίον αμάχων στην Ιαπωνία, καθώς και πληθώρα βιολογικών και χημικών όπλων σε δεκάδες άλλες χώρες στις οποίες επιτέθηκε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Και όμως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το θράσος να κατηγορούν άλλους για την υποτιθέμενη πρόθεση να αποκτήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ΟΜΚ. Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία για υποτιθέμενα σχέδια χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Αν και οι ΗΠΑ δεν παρείχαν κανένα στοιχείο για να υποστηρίξουν τέτοιες δηλώσεις, τα δυτικά εταιρικά και κρατικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να παπαγαλίζουν αυτή την αφήγηση, προσπαθώντας περαιτέρω να εμπεδώσουν τη ρωσοφοβία στο μυαλό των τακτικών ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, οι ΗΠΑ φέρεται να «έστειλαν πολλές προειδοποιήσεις στη Ρωσία μέσω backchannels σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post πως «τα μηνύματα του Λευκού Οίκου προς τη Ρωσία ήταν σκόπιμα ασαφή για να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στη Μόσχα σχετικά με το τι θα έκαναν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία ανέπτυσσε το απόλυτο όπλο της».
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσαν τη συνέντευξη στην Washington Post, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν «προειδοποιήσει τη Ρωσία πολλές φορές» από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι οι προειδοποιήσεις του προς τη Ρωσία (υπό την προϋπόθεση πως οι ισχυρισμοί είναι ακόμη αληθινοί) ήταν «εσκεμμένα ασαφείς» προκειμένου να «προκαλέσουν αβεβαιότητα» στη Μόσχα. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι «αυτές οι μη συγκεκριμένες απειλές θα αποτρέψουν τη Ρωσία μέσω της στρατηγικής ασάφειας». Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω πως «η «στρατηγική ασάφεια» είναι μια σκόπιμα αδιαφανής έννοια εξωτερικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον εχθρό να μην ενεργεί από φόβο ότι θα μπορούσε να περάσει την κόκκινη γραμμή χωρίς να το γνωρίζει».
Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν. Για περίπου μισό αιώνα, η Ουάσιγκτον εφαρμόζει «στρατηγική ασάφεια» όσον αφορά την πολιτική θέση του νησιού. Οι ΗΠΑ «αρνούνται να δεσμευτούν επίσημα και νομικά να βοηθήσουν άμεσα την Ταϊβάν» σε περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να την πάρει πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, η Ουάσιγκτον «αποθάρρυνε την Ταϊβάν από το να ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της». Ωστόσο, οι ΗΠΑ επίσης δεν αρνούνται ότι «θα βοηθούσαν άμεσα την κυβέρνηση στην Ταϊπέι». Αυτό "επιτυγχάνει τον στόχο να αποτρέψει το Πεκίνο" από την ανάληψη άμεσης δράσης για την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας του στην αποσχισθείσα επαρχία.
Ωστόσο, αυτή η αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα φαίνεται να αλλάζει. Αν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη από μόνη της, αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να είναι λιγότερο κλιμακωτή από ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει την έννοια της «στρατηγικής ασάφειας». Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν. Το δήλωσε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές. Από την πλευρά του, το Πεκίνο απάντησε σε αυτές τις απειλές πραγματοποιώντας ναυτικές ασκήσεις και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του στρατηγικού του οπλοστασίου. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ως απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ, η Κίνα επενδύει σε τριπλάσια αύξηση του αριθμού των στρατηγικών όπλων που χρησιμοποιεί έως το 2030.
Η Μόσχα λαμβάνει επίσης υπόψη τις απειλές των ΗΠΑ. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει ό,τι έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τη χώρα και την εδαφική της ακεραιότητα. Η ακριβής δήλωση του Προέδρου Πούτιν ήταν: «Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε, χωρίς αμφιβολία, όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας – αυτό δεν είναι μπλόφα». Αν και η προειδοποίηση δεν ανέφερε συγκεκριμένα πυρηνικά όπλα, είναι σαφές πως η Ρωσία θα μπορούσε να τα αναπτύξει εάν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να κλιμακώσουν. Δυτικά κρατικά και εταιρικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έβγαλαν αμέσως τη δήλωση εκτός πλαισίου και άρχισαν να κατασκευάζουν τη βολική ψευδή αφήγηση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε ΟΜΚ στην Ουκρανία.
Αν και η Ρωσία διαχειρίζεται το πιο ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα όπλα σε πόλεμο (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ). Τα ΟΜΚ της χώρας λειτουργούν αποτρεπτικά και αυτό ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος Πούτιν στη δήλωσή του. Αν και το καθεστώς του Κιέβου αποτελεί άμεση πρόκληση ασφαλείας για τη Μόσχα, οι συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από ικανές να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης επιστάτευση χαμηλού επιπέδου, πράγμα που σημαίνει ξεκάθαρα πως δε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς δεν έχει νόημα να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε μια περιοχή που φέρεται να είναι στόχος πυρηνικών όπλων, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.