RIA/Stringer |
Bradley Blankenship - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμμετείχε επίσης στην αισιοδοξία την Τρίτη λέγοντας πως η χώρα του «πιθανώς θα ξεπεράσει αυτόν το χειμώνα» και θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη από τη Ρωσία έως το 2023. Αυτό έρχεται μετά από ένα πακέτο βοήθειας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών κοινής ωφέλειας. Ακόμη και μικρότερες χώρες, όπως η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, υπαινίσσονται κάποια θετικά σημάδια, με τον υπουργό Οικονομικών Zbynek Stanjura να λέει στους βουλευτές την περασμένη Πέμπτη πως η χώρα έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα για αυτόν τον χειμώνα.
Όλα αυτά είναι αξιοσημείωτα επειδή ο Scholz αντιμετώπισε αντιπολίτευση μέσα στο ίδιο του το κόμμα, συμπεριλαμβανομένης της αριστερής πλευράς του που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Υπάρχουν πλέον σταθερές διαμαρτυρίες σε όλη τη Γερμανία για την ενεργειακή κρίση. Ομοίως, η τσεχική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τις πολιτικές της. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, ήταν ο τόπος διαμαρτυρίας περίπου 70.000 ατόμων κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν στρατιωτική ουδετερότητα και διαπραγματεύσεις με Ρώσους προμηθευτές φυσικού αερίου.
Σε μια προηγούμενη στήλη, είπα ότι η κοινωνική αναταραχή στην Πράγα ήταν απλώς ένα σημάδι του τι θα ακολουθήσει για την υπόλοιπη Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πρέπει να μασάω τα λόγια μου τώρα μετά από αυτές τις ρόδινες προβλέψεις;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Πρώτα όμως πρέπει να σημειωθεί πόσο ρευστή είναι η κατάσταση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs τραγουδούσε μια διαφορετική μελωδία, υποστηρίζοντας ότι «η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της [ενεργειακής] κρίσης – πιστεύουμε πως οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».
Επίσης, σημειωτέον, η Goldman Sachs δεν είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο. Η BlackRock ανέφερε σε σημείωμα τη Δευτέρα ότι «η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζουμε από το Μάρτιο» και πως η κρίση έχει επιδεινωθεί, δεν έχει βελτιωθεί. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δε βασίστηκαν ποτέ μόνο στα αποθέματα φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών δελτίων.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και αν τα αποθέματα επαρκούν για να περάσουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές τον φετινό χειμώνα, αυτό δεν λέει τίποτα για τα επόμενα χρόνια. Η κατασκευή ενεργειακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως αγωγοί, πυρηνικοί αντιδραστήρες, ακόμη και ανανεώσιμες πηγές, απαιτεί πολύτιμο χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια υποθετική ανάλυση των επιπτώσεων στην τσεχική οικονομία εάν σταματήσει όλο το ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα έθεσε το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου στο 2023 και το 2024.
Αυτή η πρόβλεψη, που έγινε λίγο πριν ανακοινωθεί ο Nord Stream 1 ως μόνιμα ανενεργός μέχρι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις, διαπίστωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωνόταν κατά 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Δηλαδή, εξ ορισμού, ένα ελάχιστο διετούς ύφεση λόγω της παύσης του ρωσικού φυσικού αερίου. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τι βρίσκεται πέρα από αυτό το σημείο, επειδή το υπουργείο προχώρησε μόνο μέχρι το 2024 με τις εικασίες του.
Υπάρχει ελπίδα για νέες πηγές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο στο μέλλον, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ φέρονται να επεκτείνουν την εξαγωγική τους ικανότητα φυσικού αερίου καθώς τρία νέα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εκτοπίσει τη Μόσχα ως προμηθευτή ενέργειας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η τοποθεσία αυτών των υφιστάμενων και υπό κατασκευή έργων φυσικού αερίου βρίσκεται ακριβώς στη ζώνη των τυφώνων της Αμερικής, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε ήδη δει με το κλείσιμο του εργοστασίου LNG του Freeport στο Τέξας λόγω πυρκαγιάς νωρίτερα αυτό το έτος πόσο ασταθής είναι η ενεργειακή υποδομή της Αμερικής – και, επιπλέον, πόσο απροετοίμαστη για το μέλλον.
Η τελευταία σημαντική προειδοποίηση που πρέπει να σημειωθεί, όπως είπε ακόμη και η Goldman Sachs, σχετικά με τη συσσώρευση χωρητικότητας φυσικού αερίου αυτή την στιγμή είναι ότι έχει εξαρτηθεί από τη μειωμένη ζήτηση, π.χ. από τη χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα. Δηλαδή, η ικανότητα της Ευρώπης να αποθηκεύει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο έχει βασιστεί στο γεγονός πως η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται σε σημείο ύφεσης. Το να υποδηλώνει κανείς ότι αυτό είναι βιώσιμο ή επιθυμητό, δείχνει πως αγνοεί το γεγονός ότι, αντικειμενικά μιλώντας, η οικονομία έχει κακή απόδοση σχεδόν σε κάθε μέτρηση.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται να ενισχύουν περαιτέρω το σημείο ότι η αποσύνδεση από τη Ρωσία είναι τόσο αδύνατη όσο και ανεπιθύμητη.