Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr
Η πραγματικότητα είναι όμως πιο λεπτή, όπως θα εξηγήσει συνοπτικά η παρούσα ανάλυση. Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με βασικά σημεία που εφιστούν την προσοχή στους λιγότερο συζητημένους παράγοντες πίσω από την τελευταία στρατιωτική δυναμική:
* Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαρτώνται πλήρως από ξένη στρατιωτική υποστήριξη
Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Alexey Arestovich παραδέχτηκε στα τέλη Μαρτίου πως η Ρωσία «κατέστρεψε ουσιαστικά την αμυντική μας βιομηχανία», πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μπόρεσαν να διατηρήσουν τη σύγκρουση από τότε μόνο λόγω της ξένης στρατιωτικής υποστήριξης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).
* Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει στους πληρεξούσιους τους 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από το 2021
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τελευταία στρατιωτική βοήθεια της χώρας του 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο ανεβάζει το συνολικό ποσό στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν, αποδεικνύοντας έτσι πως οι δυνάμεις υποδοχής είναι πραγματικά πληρεξούσιοι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ειδικά όταν λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο σημείο.
* Η αντεπίθεση στη Χερσώνα κάλυψε εκείνη στο Χάρκοβο
Η αντεπίθεση στο Χάρκοβο ακολούθησε γρήγορα την αποτυχημένη επίθεση στη Χερσώνα και έτσι μπόρεσε να επιτύχει κάποια επιτυχία στο έδαφος (όσο δυνητικά παροδική) αφού οι αμυνόμενοι δίκαια έδωσαν προτεραιότητα στις περιορισμένες δυνάμεις τους για να προστατεύσουν το πολύ πιο στρατηγικά σημαντικό νότιο μέτωπο.
* Η Ρωσία θα προτιμούσε να υποχωρήσει παρά να επαναλάβει μια Μαριούπολη (προς το παρόν)
Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του Κιέβου που στρατιωτικοποιούν παράνομα κατοικημένες περιοχές για να εκμεταλλευτούν ντε φάκτο τους αμάχους εκεί ως ανθρώπινες ασπίδες ακριβώς όπως απέδειξε η Διεθνής Αμνηστία τον περασμένο μήνα, η Ρωσία θα προτιμούσε να υποχωρήσει παρά να διακινδυνεύσει παράπλευρες ζημιές σε πολίτες και υποδομές, τουλάχιστον σύμφωνα με τους σημερινούς της υπολογισμούς (που μπορεί να αλλάξουν).
* Το Χάρκοβο μπορεί να είναι αναλώσιμο στη Ρωσία από στρατηγική προοπτική
Δεν πρέπει να διατηρηθεί κάθε επί τόπου κέρδος σε οποιαδήποτε σύγκρουση ανεξάρτητα από το κόστος, το οποίο είχε αποδειχθεί νωρίτερα στο ουκρανικό πλαίσιο σε σχέση με το Κίεβο και το Snake Island, επομένως προκύπτει ότι η τακτική απόσυρση της Ρωσίας από το Χάρκοβο μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει παρόμοια στρατηγική για παράδειγμα σε σχέση με το νότιο μέτωπο.
Έχοντας εντοπίσει τους σχετικούς παράγοντες, ήρθε η ώρα να προβλέψουμε τι μπορεί να ακολουθήσει:
* Η Ρωσία ενδέχεται να ολοκληρώσει πλήρως την τακτική της απόσυρση από την περιοχή του Χάρκοβο…
Υπενθυμίζοντας το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη τακτική της απόσυρση από τις βόρειες ουκρανικές περιοχές γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία μπορεί επίσης να ολοκληρώσει πλήρως τον ίδιο ελιγμό από το Kharkov για στρατηγικούς λόγους για τους οποίους μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν όλα πιο ξεκάθαρα στη συνέχεια.
* …Ή η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στο Donbass μπορεί να απωθήσουν τον στρατό πληρεξουσίων του ΝΑΤΟ
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι αμυνόμενες δυνάμεις να απωθήσουν ενεργά τους επιτιθέμενους, είτε για να σταματήσουν την προέλαση των τελευταίων που τροφοδοτείται από το ΝΑΤΟ και έτσι να παγώσουν τη γραμμή επαφής σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας είτε να απελευθερώσουν εκ νέου τα πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να οδηγήσουν σε μεγάλη μάχη.
* Η πιθανή μάχη του Χάρκοβο μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στη σύγκρουση
Εάν η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στο Donbass αποφασίσουν να αντιστρέψουν την τελευταία στρατιωτική δυναμική, τότε η Μάχη του Χάρκοβο που θα προκύψει θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί σημείο καμπής στη σύγκρουση, μετά την οποία οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναληφθούν πριν από τον ερχόμενο χειμώνα και αναμενόμενα να υπαγορευτούν από το νικητή.
* Η Ρωσία μπορεί επιτέλους να δηλώσει την επίσημη επιστράτευση των δυνάμεών της
Σύμφωνα με το προηγούμενο σενάριο, η σημασία της πιθανής Μάχης του Χάρκοβο στον προσδιορισμό της επακόλουθης στρατιωτικής-στρατηγικής δυναμικής της Ουκρανικής σύγκρουσης θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να κηρύξει επιτέλους επίσημη επιστράτευση προκειμένου να ταιριάξει με τον ενισχυμένο από το εξωτερικό αριθμό του αυξανόμενου στρατού πληρεξουσίων του ΝΑΤΟ.
* Γρήγορη επιτυχία = αλλαγή παιχνιδιού / στασιμότητα = πάγωμα της γραμμής επαφής
Σε περίπτωση που οι πληρεξούσιοι του ΝΑΤΟ δώσουν μια μεγάλη μάχη με τις επιστρατευμένες δυνάμεις της Ρωσίας πάνω στο Χάρκοβο, τότε η ταχεία επιτυχία οποιουδήποτε από τους δύο θα άλλαζε το παιχνίδι για την πλευρά τους, ενώ ένα αδιέξοδο θα οδηγούσε σε περισσότερα από τα ίδια και πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα τελικά το πάγωμα της γραμμής επαφής μέχρι το χειμώνα.
* Μια ασύμμετρη κίνηση από τη Ρωσία δεν μπορεί να αποκλειστεί
Ανεξάρτητα από το εάν η Ρωσία θα ολοκληρώσει τη συνεχιζόμενη τακτική της απόσυρση από το Χάρκοβο για στρατηγικούς λόγους που μένουν να φανούν ή αν αποφασίσει να αντεπιτεθεί σε μια μεγάλη μάχη για αυτήν την περιοχή, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα δώσει εντολή για μια από τις κλασικές του ασύμμετρες κινήσεις για να ταρακουνήσουν τα πάντα.
Ορισμένες γενικές παρατηρήσεις θα ολοκληρώσουν τώρα την ανάλυση:
* Η Αντεπίθεση του Χάρκοβο είναι το τελευταίο "ούρα [ζήτω!]" του Κιέβου της χρονιάς (και ίσως γενικά)
Ο ερχόμενος χειμώνας αναμένεται να περιπλέξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και για τις δύο πλευρές, πράγμα που σημαίνει πως η αντεπίθεση του Κιέβου στο Χάρκοβο είναι το τελευταίο "ούρα [ζήτω!] της χρονιάς, αν και θα μπορούσε επίσης να είναι και το τελευταίο γενικώς αν η Ρωσία πετύχει ταχεία επιτυχία στην πιθανή μάχη για αυτήν την περιοχή από το να υπαγορεύσει τους όρους ειρήνης της.
* Ο πόλεμος πληροφοριών και από τις δύο πλευρές αναπόφευκτα θα ενταθεί
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία στρατιωτική δυναμική αντιπροσωπεύει τον τελευταίο ζήτω του Κιέβου της χρονιάς (και ίσως για πάντα) και λαμβάνοντας υπόψη πως η πιθανή μάχη για την περιοχή του Χάρκοβο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στη σύγκρουση, είναι αναπόφευκτο να ενταθούν οι επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου και των δύο πλευρών.
* Η ευσεβής σκέψη θα μπορούσε να αρπάξει την ήττα από τα σαγόνια της νίκης
Η γνώμη του ρωσικού και του ουκρανικού κοινού σχετικά με τη σύγκρουση είναι άσχετη με τη διαμόρφωση της στρατιωτικής της δυναμικής, αλλά εάν οι επιχειρήσεις πληροφόρησης των πλευρών τους παραπλανήσουν ακούσια τους λήπτες των αποφάσεων τους με ευσεβείς πόθους, τότε ο καθένας μπορεί να χάσει ξαφνικά σημαντικά κέρδη και έτσι να ηττηθεί παρά ταύτα.
* Και τα δύο μέρη αναμένουν πιθανώς τις ειρηνευτικές συνομιλίες να επαναληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους
Όλα τα στρατιωτικά γεγονότα που θα εκτυλιχθούν ενόψει του ερχόμενου χειμώνα θα αξιοποιηθούν σχεδόν σίγουρα από την πλευρά με τη μεγαλύτερη δυναμική (είτε απόλυτη στο σενάριο της ταχείας επιτυχίας τους είτε σε σχέση σε ένα συνεχές αδιέξοδο) για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στις αρχές του επόμενου έτους με συνθήκες ευνοϊκές για τον σκοπό τους.
* Καμία πλευρά δε θα επιτύχει ποτέ τα επιθυμητά μαξιμαλιστικά αποτελέσματα
Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να αφήσει τους φασίστες να κατακτήσουν την Κριμαία αφού επανενώθηκε δημοκρατικά μαζί της για να αποτρέψει αυτό το σενάριο, ούτε θα επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει όλο το Ντονμπάς αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία του, αν και το ΝΑΤΟ επίσης δε θα αφήσει τη Μόσχα να αποστρατιωτικοποιήσει πλήρως την Ουκρανία αφού θα συνεχίσει να την ενισχύει.
* Το μεγάλο στρατηγικό πλαίσιο αποδεικνύει ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό της Ρωσίας
Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα που επιταχύνθηκε από τις αντιπαραγωγικές αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης σημαίνει πως ο χρόνος είναι με το μέρος της Μόσχας καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές - πολιτικές κρίσεις που θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες στρατηγικές αλλαγές που τελικά λειτουργούν προς όφελος του Κρεμλίνου.