Pexels / pixabay |
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν ανόητα στον εαυτό τους να εξαρτηθούν εξαιρετικά από το αέριο από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 55 τοις εκατό του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Γερμανία προέρχεται συνήθως από τη Ρωσία. Αλλά τώρα ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα και η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά σκληρό χειμώνα με σοβαρές ελλείψεις, υποχρεωτικό δελτίο και απολύτως παράλογους λογαριασμούς θέρμανσης.
Τα πράγματα θα γίνουν πολύ κρύα και πολύ σκοτεινά σε όλη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, και όσοι Ευρωπαίοι επιλέξουν να επαναστατήσουν ενάντια στους νέους περιορισμούς που εφαρμόζονται θα μπορούσαν κυριολεκτικά να βρεθούν στη φυλακή…
Η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο φυλάκισης για οποιονδήποτε θερμαίνει τα δωμάτιά του πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου για έως και τρία χρόνια, εάν η χώρα αναγκαστεί να περιορίσει το φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η χώρα θα μπορούσε επίσης να επιβάλει πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τους προτεινόμενους νέους κανονισμούς.
Μιλώντας στο Blick, ο Markus Sporndli, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε ότι το ποσοστό των προστίμων σε καθημερινή βάση μπορεί να ξεκινά από 30 ελβετικά φράγκα (£ 26).
Οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι μόλις 66 βαθμοί Φαρενάιτ.
Αν ζείτε στην Ευρώπη, ετοιμαστείτε να ντυθείτε πολύ ζεστά αυτό το χειμώνα.
Κάποιοι μπορεί να αναμένουν ότι θα χρησιμοποιήσουν απλώς φορητές θερμάστρες ακτινοβολίας για να κρατήσουν τα πράγματα φρυγανισμένα, αλλά προφανώς η χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων «δε θα επιτρεπόταν» σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εξετάζει η Ελβετία…
Το Blick ανέφερε επίσης πως δε θα επιτρέπονται οι θερμαντήρες ακτινοβολίας ενώ οι σάουνες και οι πισίνες θα πρέπει να παραμένουν κρύες.
Αυτό είναι σοβαρό.
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, και όσο περισσότερο εκτείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο χειρότερη θα γίνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Το τέλος της εποχής της φθηνής ενέργειας σημαίνει επίσης ότι μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση είναι στον ορίζοντα, και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στους αριθμούς…
Η Ευρώπη δείχνει σημάδια πως οδεύει σε ύφεση καθώς πολλαπλές οικονομικές έρευνες δείχνουν ότι οι τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης της περιοχής επιβραδύνονται, ενώ μεγάλος αριθμός πολιτών της ηπείρου αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές.
Ο S&P Global Eurozone Composite Output Index υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών τον Αύγουστο στις 48,9 μονάδες, σύμφωνα με δελτίο τύπου της 5ης Σεπτεμβρίου (pdf).
Ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης «πέρασε περαιτέρω σε συσταλτικό έδαφος» τον Αύγουστο. Τόσο η παραγωγή υπηρεσιών όσο και η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκαν για το μήνα.
Φυσικά αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή.
Τα πράγματα είναι πιθανό να πάνε πολύ άσχημα αυτόν το χειμώνα.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε δημόσια πως ορισμένα τμήματα της γερμανικής οικονομίας «απλώς θα σταματήσουν να παράγουν προς το παρόν» .
Ουάου.
Και η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.
Σε άλλη μια πραγματικά εκπληκτική ανακοίνωση που καταδεικνύει την απόγνωση αυτής της ώρας, η γερμανική χαλυβουργία ArcelorMittal, μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής χάλυβα στην Ευρώπη, έχει κλείσει τη λειτουργία της λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. (Δείτε την ανακοίνωσή τους εδώ, στα γερμανικά).
«Με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να δεκαπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες, δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί σε μια αγορά που τροφοδοτείται κατά 25% από εισαγωγές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Reiner Blaschek.
Αυτό έρχεται μετά το ανακοινωθέν κλείσιμο των μεταλλουργείων αλουμινίου, των χυτηρίων χαλκού και των μονάδων παραγωγής αμμωνίας τις τελευταίες εβδομάδες. Η αμμωνία — απαραίτητη για το λίπασμα — είναι πλέον κατά 70% εκτός σύνδεσης στην ΕΕ.
Πολλά ακόμη εργοστάσια θα αναγκαστούν να κλείσουν τους επόμενους μήνες.
Βαθιά ανήσυχοι από όσα συμβαίνουν, 40 Διευθύνοντες Σύμβουλοι από τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης εξέδωσαν από κοινού μια ανοιχτή επιστολή στην οποία προειδοποιούν πως οι εταιρείες τους αντιμετωπίζουν μια «υπαρξιακή απειλή για το μέλλον μας».
Εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Παρασκευής, οι ηγέτες των επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων γράφουν μαζί για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης και την υπαρξιακή απειλή για το μέλλον μας. Ο κλάδος μας έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει άνευ προηγουμένου περικοπές τους τελευταίους 12 μήνες. Ανησυχούμε βαθιά ότι ο χειμώνας που έρχεται θα μπορούσε να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα σε πολλές από τις δραστηριότητές μας και καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να λάβουν επείγουσα δράση για να διατηρήσουν τις στρατηγικές τους βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας.
Το 50% της χωρητικότητας αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη τεθεί εκτός σύνδεσης λόγω της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των σημαντικών περικοπών στην παραγωγή πυριτίου και σιδηροκραμάτων και περαιτέρω επιπτώσεων στους τομείς του χαλκού και του νικελίου. Τον τελευταίο μήνα, αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν το κλείσιμο επ' αόριστον και πολλές άλλες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού ενόψει ενός χειμώνα ζωής ή θανάτου για πολλές επιχειρήσεις. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κόστος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πάνω από δέκα φορές υψηλότερο από πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι όταν ένα εργοστάσιο κλείνει πολύ συχνά γίνεται μόνιμη κατάσταση, καθώς η επαναλειτουργία συνεπάγεται σημαντική αβεβαιότητα και κόστος.
Έτσι μοιάζει μια οικονομική κατάρρευση.
Τα πράγματα είναι ήδη τόσο άσχημα που οι επιστήμονες σκέφτονται ακόμη και να κλείσουν τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης γίνεται αισθητή από όλους – συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων που εργάζονται βαθιά υπόγεια στην Ελβετία στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, πιο γνωστός ως CERN, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει εκτός σύνδεσης τους επιταχυντές σωματιδίων του.
Αυτό οφείλεται στις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις των επιταχυντών και στην επιθυμία του οργανισμού να διατηρήσει σταθερό το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής.
Έτσι, τουλάχιστον ένα καλό πράγμα θα μπορούσε ενδεχομένως να βγει από αυτήν την κρίση.
Αλλά συνολικά, οι επόμενοι μήνες θα είναι μια εξαιρετικά άβολη περίοδος για την Ευρώπη.
Καθώς οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο σκληρές, οι απλοί Ευρωπαίοι θα γίνονται όλο και πιο θυμωμένοι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχεται ανοιχτά πως θα υπάρξει «εμφυλιακή αναταραχή», αλλά επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν θυσίες για να υποστηρίξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο «ενεργειακός εκβιασμός» του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εμφύλια αναταραχή» αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι ο χειμώνας «θα είναι σκληρός» καθώς «οικογένειες και επιχειρήσεις θα αισθάνονται την κρίση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και του κόστους ζωής» τους επόμενους μήνες.
Γράφοντας στους Financial Times, το αφεντικό της δυτικής συμμαχίας ασφαλείας είπε πως αξίζει να πληρώσετε το τίμημα για να στηρίξετε την Ουκρανία.
Τελικά, θα υπάρξουν τρομερές εμφύλιες αναταραχές και στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είμαστε ακόμη μόνο στα πολύ πρώτα στάδια αυτής της νέας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και πρόκειται να ανατρέψει τη ζωή όλων μας.
Εν τω μεταξύ, βυθιζόμαστε επίσης σε μια φρικτή παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Όπως εξέθεσα πριν από λίγες μέρες, ακόμη και ο επικεφαλής του ΟΗΕ παραδέχεται ότι θα υπάρξουν «πολλαπλοί λιμοί» το 2023.
Η ζωή όπως την ξέρουμε πρόκειται να αλλάξει.
Αυτή την στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ευρώπη γιατί τα πράγματα έχουν αρχίσει να τρελαίνονται πραγματικά εκεί.
Η Ευρώπη πρόκειται να κατέβει στους «νέους σκοτεινούς αιώνες» [Μεσαίωνας] αυτόν το χειμώνα και ολόκληρος ο κόσμος θα βιώσει υπερβολικό πόνο ως αποτέλεσμα.