Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους κατασκευαστές να εγκαταλείψουν την Ευρώπη

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη κλείνει τις επιχειρήσεις και απειλεί με ύφεση σε ολόκληρο το μπλοκ. Ωστόσο, δεν αποδέχονται όλοι αυτή τη μοίρα. Ορισμένες εταιρείες μετακινούνται σε φθηνότερες τοποθεσίες: στις ΗΠΑ

Irina Slav για το Oilprice.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο κολοσσός του χάλυβα ArcelorMittal δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως θα μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή σε χαλυβουργείο στη Γερμανία και σε μια μονάδα σε άλλο εργοστάσιο, επίσης στη Γερμανία. Η εταιρεία είπε πως είχε βασίσει την απόφαση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Ξεχωριστά, η ArcelorMittal προειδοποίησε πιο πρόσφατα πως αναμένει η παραγωγή χάλυβα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους να είναι 1,5 εκατομμύριο τόνους χαμηλότερη από ό,τι ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2021, επικαλούμενη και πάλι υπερβολικές τιμές σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, η ArcelorMittal νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι είχε σχέδια να επεκτείνει μια επιχείρηση στο Τέξας, περιγράφοντας την πολιτεία ως «περιοχή που προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστική ενέργεια και, τελικά, ανταγωνιστικό υδρογόνο». Είναι μόνο μία από τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη κι αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με άρθρο του David Uberti της Wall Street Journal.

Η Uberti αναφέρει στελέχη του κλάδου ότι δεν ήταν ακριβώς μια δύσκολη απόφαση να ληφθεί. Βασικά, σύμφωνα με την έκθεση, έρχεται σε ένα απλό δίλημμα μεταξύ της αναδίπλωσης έναντι των υπερβολικών λογαριασμών ενέργειας και της μετάβασης σε ένα πολύ φθηνότερο ενεργειακό περιβάλλον, με νέα κίνητρα για ορισμένες βιομηχανίες.

Χημικά, μπαταρίες, πράσινη ενέργεια—όλα αυτά είναι τομείς που πρόκειται να επωφεληθούν ουσιαστικά από το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς θεωρούν καλή ιδέα είτε να μετακομίσουν είτε να επεκταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες εταιρείες μεταβαίνουν στη λειτουργία επιβίωσης. Κι αυτό γιατί, για πολλούς από αυτούς, έρχεται η ώρα να ανανεώσουν τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Χάρη στον ενεργειακό πληθωρισμό, πρόκειται να είναι πολύ υψηλότεροι από τα συμβόλαια του τρέχοντος έτους, με τις τιμές του πρώτου έτους να αγγίζουν τα 1.000 δολάρια στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Liz Alderman των New York Times έγραψε σε μια πρόσφατη ανάλυση ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η μεταποίηση και η παραγωγή λιπασμάτων ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες ακριβώς λόγω των υψηλότερων ενεργειακών αναγκών τους. Ανέφερε την περίπτωση μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής γυαλιού, της Arc International, η οποία επίσης κλείνει μονάδες παραγωγής για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να βοηθήσει περιορίζοντας τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν μια πρωτογενή πηγή ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου και φορολογώντας τα «υπερβολικά» κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Σύμφωνα με την EC, η τσουγκράνα σε μετρητά υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν λάθος, παρόλο που τα κέρδη από μόνα τους ήταν κάτι καλό.

Τα σχέδια είναι να συγκεντρωθούν περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ —σχεδόν ίσο με το ίδιο ποσό σε δολάρια— για να διανεμηθούν μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι επικριτές, ωστόσο, σημειώνουν πως αυτό δεν θα είναι αρκετό για να σώσει τις εταιρείες από το να αποσυρθούν. Η European Aluminium, η ένωση βιομηχανίας, είπε ακόμη πως το ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της βιομηχανίας αλουμινίου στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι θα μπερδευτούμε για δύο χειμώνες», δήλωσε στη Wall Street Journal ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας πυρίμαχων προϊόντων RHI Magnesita. Ωστόσο, εάν το φυσικό αέριο δε γίνει φθηνότερο, είπε ο Στέφαν Μπόργκας, «οι εταιρείες θα αρχίσουν να ψάχνουν αλλού».

Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που πακετάρουν και φεύγουν για φθηνότερες δικαιοδοσίες είναι μια ακόμη ακούσια συνέπεια των πολιτικών που ευνοούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ειδικά στο τμήμα ενέργειας. Είναι επίσης ένας ακόμη κίνδυνος για την επιβίωση του μπλοκ ως ανταγωνιστικού βιομηχανοποιημένου σχηματισμού στο μέλλον. Και αυτός ο κίνδυνος αποτελεί ένα ακόμη αίνιγμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις και η διοίκηση στις Βρυξέλλες σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail