Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Δεν μπορώ να δω τις Φιλιππίνες στο μέλλον χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως εταίρο», είπε ο Μάρκος.
Μπροστά σε ακροατήριο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προέτρεψε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην οικονομία των Φιλιππίνων. Επεσήμανε επίσης ευνοϊκές συνθήκες για τους επενδυτές και ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν «μία από τις πιο υποσχόμενες αναδυόμενες αγορές».
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Μάρκος στις 21 Σεπτεμβρίου στις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες. Οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ήταν ψηλά στην ατζέντα τους, κάτι που θα μπορούσε να δει την Ουάσιγκτον να έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή. Μια τέτοια ενέργεια σίγουρα θα ανησυχήσει το Πεκίνο καθώς το ζήτημα για την Ταϊβάν είναι τεταμένο.
«Αλλά ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας είναι κάτι που εκτιμάται πολύ από όλες τις χώρες στις περιοχές και ιδιαίτερα τις Φιλιππίνες», είπε ο Μάρκος στον Μπάιντεν.
Ωστόσο, τι ώθησε τον Μάρκος να κάνει μια τέτοια δήλωση, η οποία υποδηλώνει μεγάλη αλλαγή στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής;
Πιθανότατα οφείλεται στην αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των Φιλιππίνων και της Κίνας για το θέμα της κοινής έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (γνωστή στη Μανίλα ως Θάλασσα των Φιλιππίνων). Πριν ξεκινήσουν τις εργασίες, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να συμφωνήσουν για το πώς θα μοιραστούν τα μελλοντικά κέρδη. Η Κίνα πρότεινε να κατανεμηθούν ισομερώς τα κέρδη σε αναλογία 50:50.
Οι Φιλιππίνες επιμένουν πως πρέπει να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, δηλαδή το 60%. Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.
Η Μανίλα θέλει επίσης τοπικές εταιρείες να διεξάγουν εξερεύνηση στο δυτικό τμήμα της Θάλασσας των Φιλιππίνων, παρά την αντίθεση του Πεκίνου.
«Οι Φιλιππίνες δεν χρειάζονται τη συγκατάθεση ή την άδεια της Κίνας για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων.
Αλλά το Πεκίνο είναι απίθανο να αφήσει τη θέση του, άλλωστε διεκδικούν αυτό το τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Η οικογένεια Μάρκος είχε παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Κίνα. Επιπλέον, η συνεργασία με το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να αποφέρει μεγάλα μερίσματα για τη Μανίλα. Αλλά οι ΗΠΑ σήμερα ενδιαφέρονται επίσης πολύ να διατηρήσουν μια στρατιωτική συμμαχία με τις Φιλιππίνες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η γερουσιαστής Cynthia Villar ρωτήθηκε για το τι θα έκανε η κυβέρνηση εάν η συμφωνία με την Κίνα ήταν ανεπιτυχής. Η υπουργός είπε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να βρει άλλους εταίρους και φαίνεται πως η Μανίλα πιέζει προς τις ΗΠΑ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία έχουν αυξηθεί αρκετές φορές και θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ενέργεια από τη Ρωσία. Επιπλέον, τα αποθέματα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα των Φιλιππίνων δεν είναι απεριόριστα. Αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για τις Φιλιππίνες να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για κοινή εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά παρόλα αυτά, το αδιέξοδο δεν μπορούσε να ξεπεραστεί.
Επιπλέον, ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στην Ουάσιγκτον, συγγενής του Μάρκος, είπε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι η Μανίλα θα επέτρεπε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές βάσεις του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ταϊβάν μόνο «αν είναι σημαντικό για εμάς, για τη δική μας ασφάλεια». Οι Φιλιππίνες είναι βασικός στρατιωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ και στρατηγικά ζωτικής σημασίας σε περίπτωση οποιασδήποτε αμερικανικής επέμβασης σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν.
Αν και το διμερές εμπόριο με την Κίνα έφτασε τα 61,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθιστώντας τις τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο των Φιλιππίνων, οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις ανήλθαν μόνο σε περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ούτε καν κοντά στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε υποσχεθεί στον Ντουτέρτε το 2016.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων, οι συνολικές επενδύσεις της Κίνας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ανήλθαν σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην 6ετή θητεία του Ντουτέρτε. Αυτός ο αργός ρυθμός οδήγησε την κυβέρνηση Marcos να απορρίψει αρκετά κινεζικά έργα και να απαιτήσει χαμηλότερα επιτόκια για δάνεια που υποστηρίζονται από το κράτος από το Πεκίνο.
Αυτή η απογοήτευση οδηγεί τη Μανίλα να πλησιάσει πιο κοντά στην Ουάσιγκτον και μπορεί κάλλιστα οι ΗΠΑ να θελήσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως την κυβέρνηση Μάρκος για να τραβήξουν τις Φιλιππίνες πιο μακριά από το Πεκίνο. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι οι Φιλιππίνες προσπαθούν να εξισορροπήσουν και τις δύο υπερδυνάμεις, αφήνοντας στην Κίνα ένα οικονομικό κενό, ενώ επιτρέπουν στις ΗΠΑ να γεμίσουν τον χώρο.