Της Haley Zaremba για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ιαπωνία, μια χώρα που κάποτε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια, έχει αποφύγει την τεχνολογία από την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα το 2011, όταν ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ στην Ιαπωνία έστειλε ένα κύμα τσουνάμι που έπεσε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δημιουργώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή από το Τσερνομπίλ. Στον απόηχο της Φουκουσίμα, ο ιαπωνικός πληθυσμός συσπειρώθηκε ενάντια στους πυρηνικούς σταθμούς στις κοινότητές τους και η ιαπωνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να απομακρυνθεί οριστικά από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Τώρα, ωστόσο, έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία και το ενεργειακό τοπίο είναι ριζικά διαφορετικό από όταν η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε αυτές τις υποσχέσεις.
Τώρα, καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζουν να αντηχούν στις ενεργειακές αγορές, η Ιαπωνία εξετάζει όλους τους αδρανείς πυρηνικούς σταθμούς της με μια νέα, πιο ρόδινη προοπτική. Αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida ανακοίνωσε ότι όχι μόνο η Ιαπωνία θα επανεκκινήσει πυρηνικούς σταθμούς σε αδράνεια, αλλά θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, σε μια οξεία ανατροπή από την πολιτική της χώρας την τελευταία δεκαετία.
Μέχρι τώρα, η Ιαπωνία βασιζόταν στις εισαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου για να αναπληρώσει την απώλεια εγχώριας πυρηνικής ενέργειας, αλλά καθώς αυτές οι πηγές καυσίμου γίνονται πιο σπάνιες και πιο δαπανηρές, η Ιαπωνία αναγκάζεται να αναζητήσει νέες εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η πυρηνική ενέργεια είναι η προφανής επιλογή. Η Ιαπωνία έχει ήδη την υποδομή που περιμένει αμέσως. Είναι φθηνό, άφθονο, αποτελεσματικό και ουδέτερο εκπομπών άνθρακα. Και παρά τις πυρηνικές τραγωδίες υψηλού προφίλ, όπως τα ατυχήματα στη Φουκουσίμα, στο Τσερνόμπιλ και στο Three Mile Island, η πυρηνική ενέργεια είναι, συνολικά, μια εξαιρετικά ασφαλής μορφή παραγωγής ενέργειας. Στην πραγματικότητα, ένα έγγραφο του 2013 από επιστήμονες της NASA διαπίστωσε πως η συνολική πυρηνική ενέργεια έχει σώσει 1,8 εκατομμύρια ζωές που διαφορετικά θα είχαν χαθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Τα επιχειρήματα υπέρ των πυρηνικών τείνουν να πέφτουν στο κενό, ωστόσο, στον απόηχο μιας πυρηνικής τραγωδίας. Και την περασμένη δεκαετία η Ιαπωνία δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης στα πυρηνικά, παρόλο που η καθιέρωση ενεργειακής ανεξαρτησίας, για να μην αναφέρουμε την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας, θα ήταν εντελώς αδύνατη χωρίς αυτήν. Αλλά όπως λένε, ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές – και μια κακή οικονομία μπορεί να είναι ένα απίστευτα πειστικό εργαλείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αντιπυρηνική στάση του ιαπωνικού κοινού έχει αμβλυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες «καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί και ένα πρώιμο και ζεστό καλοκαίρι προκάλεσε εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας».
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν για να εργαστούν σε ένα σχέδιο «πράσινου μετασχηματισμού» που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. «Η σταθερή χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα προωθηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική ενέργεια και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια», αναφέρεται σε ένα περίγραμμα του σχεδίου. Οι κλιματικοί στόχοι της Ιαπωνίας έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Η «φιλόδοξη προοπτική» της χώρας, όπως περιγράφεται στο 6ο Στρατηγικό Ενεργειακό Σχέδιο, απαιτεί ένα ενεργειακό μείγμα το 2030 που περιλαμβάνει 36% έως 38% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 20% έως 22% πυρηνική ενέργεια.