«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ερντογάν»

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ερντογάν»: Το απόσπασμα είναι ο έπαινος που απέδωσε ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν στον ισχυρό ισλαμιστή της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταφρασμένο σε realpolitik, αυτό που λέει ο Πούτιν είναι: «Η Ρωσία είναι ευγνώμων στην αντιδυτική ιδεολογία του Ερντογάν». Εχει δίκιο. Ο Ερντογάν φέρνει όλο και περισσότερο την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, στην τροχιά της Ρωσίας.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ερντογάν αμφισβητεί απροκάλυπτα τη συμμαχία στην οποία είναι μέλος η χώρα του. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο Ερντογάν οδήγησε την Τουρκία πιο μακριά από τα δυτικά συμφέροντα, υπέρ του ευρασιατικού τυχοδιωκτισμού του, μέσα σε μόλις δύο μήνες:

  • Στις αρχές Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε σε ομάδα κορυφαίων στελεχών του κόμματος ότι ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη, πρότεινε μια συμφωνία στην οποία ο Τούρκος κατασκευαστής drone Baykar, του οποίου ο αρχιμηχανικός είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, θα συνεργαστεί με τη Ρωσία. «Ο Πούτιν μου είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Μπαϊκάρ», είπε ο Ερντογάν.
  • Στα τέλη Ιουλίου, μια ρωσική κρατική εταιρεία συνελήφθη να μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω πολεμικών κυρώσεων. Η Rosatom Corp. έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον κατασκευαστή με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC.
  • Αρχές Αυγούστου. Ο Πούτιν ανακοίνωσε με περηφάνια πως το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διπλασιάστηκε τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 και είχε αυξηθεί κατά 57% τον τελευταίο χρόνο.
  • Μετά από πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα πληρώσει τώρα τη Ρωσία σε ρούβλια για τις αγορές φυσικού αερίου της. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Πούτιν να συμμετάσχει στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) τον Σεπτέμβριο στο Ουζμπεκιστάν. Η SCO, η οποία ξεκίνησε το 2001, αποτελείται από ευρασιατικά κράτη μέλη και δηλώνει την αποστολή της για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και άλλων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Κίνα, τη Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σότσι, ανακοίνωσε ο Ερντογάν , πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, ένα ακόμη πλήγμα στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία νωρίτερα απείχε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
  • Σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής στο Σότσι, ο Ερντογάν και ο Πούτιν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και αλληλέγγυα στον αγώνα ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία». Λίγο μετά από αυτή τη δήλωση, η τουρκική κυβέρνηση ενέτεινε τις θανατηφόρες επιθέσεις με drone κατά των κουρδικών δυνάμεων των συμμάχων των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία ενόψει μιας επαπειλούμενης πλήρους κλίμακας εισβολής. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε πόλη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
  • Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε ότι «η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται μόνιμα στην ημερήσια διάταξη και το ίδιο το γεγονός πως η αλληλεπίδρασή μας αναπτύσσεται σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δείχνει ότι, συνολικά, ολόκληρο το φάσμα των αλληλεπιδράσεων μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».
  • Λίγες μέρες μετά την αδιαφανή δήλωση του Πεσκόφ, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε πως είχε υπογραφεί σύμβαση για την παράδοση δεύτερης αποστολής του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, με την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων στην Τουρκία. Τώρα αυτό είναι μια πραγματική πρόκληση.

Η Τουρκία είχε νωρίτερα αποβληθεί από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολυεθνική εταιρική σχέση που κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 και είχε τεθεί υπό το πεδίο εφαρμογής του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

Οι Ρώσοι μιλούν για ένα δεύτερο συμβόλαιο S-400, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Η αρχική σύμβαση περιλαμβάνει δύο συστήματα. Δε χρειάζεται δεύτερη συμφωνία για δεύτερο σύστημα. Αλλά οι Ρώσοι δε θα κατασκεύαζαν εντελώς ψεύτικες ειδήσεις. Η αρχική σύμβαση S-400, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την τουρκική απόκτηση δύο συστημάτων. Η Τουρκία έχει λάβει μέχρι στιγμής το πρώτο σύστημα, αλλά έχει απόσχει από την ενεργοποίησή του, φοβούμενη περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ. Το δεύτερο σύστημα δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Το πρακτορείο TASS το αναφέρει σαν να πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πηγές λένε ότι η νέα συμφωνία αφορά τον εντοπισμό ορισμένων εξαρτημάτων παραγωγής για το δεύτερο σύστημα.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμυντικών προμηθειών είπε επίσης στο Gatestone πως «υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για τον εντοπισμό του δεύτερου συστήματος». Αυτά είναι νέα νέα. Έχει και αποστολή προπαγάνδας. Οι Ρώσοι είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουν μια νέα ρωγμή, μέσω Τουρκίας, εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Και η Τουρκία εκβιάζει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι «θα εμβαθύνει περαιτέρω την αμυντική της συνεργασία με τη Ρωσία εάν το Κογκρέσο εμποδίσει το αίτημά της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ».

Αυτό το σχέδιο μπορεί να έχει νόημα για τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά δεν έχει νόημα για τον δυτικό πολιτισμό στον οποίο ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως ανήκει η Τουρκία. Για να το θέσω απλά, όλο και περισσότερο η ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν απλά δεν ανήκει εκεί που ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ανήκει.

Πότε θα ξυπνήσει η Δύση, παρακαλώ, με αυτή τη μετατόπιση;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail