Άραβες και Κούρδοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να παραμεριστούν οι διαφωνίες που εγείρονται από τα κυβερνώντα καθεστώτα και να συγκλίνουν για να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της Τουρκίας που απειλούν την επιβίωση και την ύπαρξή τους.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Ibrahim Shaaban τόνισε ότι «αυτή την στιγμή, η αραβοκουρδική συμμαχία έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αποικιοκρατικών και επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».
Εξήγησε στο πρακτορείο ANHA ότι η «Τουρκία του Ερντογάν» έχει επεκτατική τάση στις αραβικές χώρες και δεν το κρύβει με το σύνθημα «Νεο-Οθωμανισμός». Αυτή η τάση δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία ή τα πολιτικά σύνορα των αραβικών κρατών.
Σύμφωνα με τον Shaaban, «η ενεργοποίηση μιας γνήσιας αραβοκουρδικής συμμαχίας και η κίνηση σε αυτό το πλαίσιο μέσω πολιτικών συνεννοήσεων με τα αραβικά κράτη, ειδικά εκείνα που έχουν σύνορα με την Τουρκία, όπως το Ιράκ και η Συρία, με μεγάλη κουρδική συνιστώσα, είναι μια πολύ σημαντική συμμαχία σε αυτό το χρόνο και ματαίωση τουρκικών σχεδίων».
Ο Αιγύπτιος συγγραφέας προειδοποίησε για την κίνηση του Ερντογάν κατά την επόμενη περίοδο και μετά από χρόνια παραβίασης του συριακού εδάφους και συνεχιζόμενων επιθέσεων στον κουρδικό λαό, να έρθει σε επαφή με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να αποκαταστήσει τη σχέσης του μαζί του, η οποία θα είναι εις βάρος του Κούρδοι στη βόρεια Συρία, Εκτός από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς του Ιράκ και τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες του Ιράκ, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος για το τουρκικό σχέδιο σε βάρος των εδαφών τόσο των Αράβων όσο και των Κούρδων».
Τόνισε ότι «η αραβοκουρδική συμμαχία είναι το πιο επιτυχημένο χαρτί τώρα για να κλείσει την Τουρκία του Ερντογάν πίσω από τα σύνορά της και να διαφθείρει το σχέδιο επέκτασής της». «Εναπόκειται στην κουρδική πλευρά να το ανοίξει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με ηγέτες στο Ιράκ και τη Συρία και να εκδώσουν δηλώσεις που απορρίπτουν τη βάναυση επέμβαση και την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά του κουρδικού λαού, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, καθώς και την τουρκική δίωξη και τις φρικτές σφαγές που αμαύρωσαν την τουρκική πολιτική στην αντιμετώπιση των Κούρδων επί αιώνες».
Ο Shaaban ζήτησε «να τονιστούν οι τουρκικές επιθέσεις τόσο κατά των Κούρδων εντός της Τουρκίας όσο και της ρατσιστικής πολιτικής απέναντι σε αυτούς και τους ηγέτες τους, και στη νότια Τουρκία να αποκαλύψει τις διαστάσεις της τουρκικής πολιτικής». «Ο κουρδικός λαός είναι ένας αυθεντικός και εκτεταμένος λαός. Οι Κούρδοι αριθμούν περισσότερους από 45 εκατομμύρια Κούρδους και είναι καιρός να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις αραβοκουρδικές σχέσεις πέραν της τελευταίας δεκαετίας και να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των Κούρδων στην αυτοδιοίκηση, τόσο στην βόρεια Συρία και εντός της Τουρκίας και να σταματήσουν τις εκστρατείες διώξεων, ρατσισμού και επιθετικότητας εναντίον τους».
Ο Shaaban κατέληξε: «Το τουρκικό σχέδιο στον αραβικό κόσμο, ένα κακόβουλο έργο που ευθυγραμμίζεται με πολλές εξτρεμιστικές ομάδες τζιχαντιστών και που του επιτρέπει να σπάσει το φράγμα των Κούρδων στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, θα είναι ικανό να διεισδύσει σε όλα τα σύνορα των αραβικών κρατών».
Ενοποίηση των τάξεων
Από την πλευρά του, ο Δρ. Mohamed al-Yamani, Αιγύπτιος ειδικός στις διεθνείς σχέσεις κατά τη διάρκεια ειδικής ομιλίας για το πρακτορείο ANHA , πιστεύει ότι «η αραβοκουρδική συμμαχία είναι πολύ σημαντική αυτή την στιγμή λόγω της τουρκικής εισβολής στην αραβική περιοχή».
Σύμφωνα με τον al-Yamani, «τα εγκλήματα, οι δολοφονίες και οι εκτοπισμοί της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και οι ενέργειές της στο Ιράκ, απαιτούν μια αραβοκουρδική προσέγγιση προκειμένου να αντισταθεί σε αυτές τις πρακτικές, που πηγάζουν από την πίστη του καθεστώτος Ερντογάν στο νέο Misak- ı Millî, που βλέπει τις περισσότερες αραβικές χώρες ως μια απλή τουρκική κληρονομιά που πρέπει να αποκατασταθεί».
Θεώρησε ότι «απαιτείται αυτή την στιγμή η ενοποίηση των κουρδικών τάξεων για να σταθεί σταθερά μπροστά στην Τουρκία, τονίζοντας πως εάν το τουρκικό καθεστώς αντιληφθεί μια συμπαγή κουρδική δύναμη που διαθέτει υλική και στρατιωτική δύναμη που απειλεί τα σχέδια του, θα υποχωρήσει ελαφρά.».
Ο Al-Yamani επισημαίνει ότι «το τουρκικό καθεστώς δε θα επιτρέψει μια αραβοκουρδική προσέγγιση γιατί αναγνωρίζει πως η ύπαρξη μιας τέτοιας συμμαχίας ή προσέγγισης θα απειλήσει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του και ως εκ τούτου πάντα επιδιώκει να κάνει τη διαφορά μεταξύ των μερών».
Εξήγησε ότι «για να προκύψει η σύγκλιση ή η αραβοκουρδική συμμαχία, είναι πρώτα απαραίτητο να έρθουν πιο κοντά οι απόψεις μεταξύ των μερών και να επιλυθούν οι εκκρεμείς διαφορές και έτσι να εργαστούμε για τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας».
«Τα μέρη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η επιβίωσή τους εξαρτάται από την προσέγγισή τους απέναντι στην τρέχουσα πολιτική της Τουρκίας που επιδιώκει να μειώσει τις διαφορές της με τις χώρες της περιοχής παρά τις σημαντικές διαφορές που είχε συγκεντρώσει μαζί τους νωρίτερα».
Και καταλήγει: «Η τουρκική εισβολή πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλη τη δύναμη που έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι αν η Τουρκία είναι τώρα μια δύναμη σημαντική σε πολλά θέματα, είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη για τις αραβικές μας χώρες και ιδιαίτερα για τους Κούρδους».