Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org - Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov νωρίτερα φέτος, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποδοχή 75%, έναντι μόλις 42% του γιο της, τώρα βασιλιά Κάρολου Γ'. Παρόλα αυτά, η υψηλή εκτίμηση για αυτήν, η φήμη και το κύρος της βασιλικής οικογένειας, από τώρα, έχουν πληγεί από μια σειρά σκανδάλων. Ο αδερφός του βασιλιά, ο πρίγκιπας Άντριου αναγκάστηκε να αποσυρθεί εν μέρει από τη δημόσια ζωή για μια αγωγή για σeξουαλικό σκάνδαλο που αφορούσε τη σχέση του με τον αποθανόντα χρηματοδότη Τζέφρι Έπσταϊν, επικεφαλής ενός ελίτ κοινωνικού κύκλου που προμήθευε γυναίκες και παιδιά για τους πλούσιους. Ο πρίγκιπας Χάρι, με τη σειρά του, παραιτήθηκε από όλα τα βασιλικά του καθήκοντα το 2021, όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, εν μέσω μιας δημόσιας οικογενειακής διαμάχης.
Η ίδια η εικόνα του βασιλιά Καρόλου στο ευρύ κοινό μέχρι σήμερα έχει αλλοιωθεί από το κάπως ακατάστατο διαζύγιό του από τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ το 1996. Ένας μονάρχης που ήταν επίσης ο κοσμικός επικεφαλής της Εκκλησίας, υπήρχαν, εκείνη την εποχή, αμφιβολίες για το αν ο Κάρολος θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς στο μέλλον αν χώριζε και ξαναπαντρευόταν γιατί η Εκκλησία της Αγγλίας δε θα επέτρεπε δεύτερο γάμο. Το 1997, η Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα - και σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2013, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ενήλικες Βρετανούς πίστευαν ότι δεν ήταν ατύχημα (αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο).
Στη συνέχεια, ο Κάρολος δημοσιοποίησε τη σχέση του με την επί χρόνια αγαπημένη του, την οποία παντρεύτηκε, με πολιτικό γάμο, το 2005, και η οποία σήμερα είναι η βασιλική σύζυγος Καμίλα. Το 2010, το Παλάτι είχε δηλώσει ότι το Princess Consort - και όχι το Queen Consort - ήταν ο προβλεπόμενος τίτλος για την Camila εάν και όταν ο Κάρολος γινόταν μονάρχης.
Τέτοια συζυγικά και προσωπικά ζητήματα θα μπορούσαν όλα να περιγραφούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και ως θέμα ταμπλόιντ, αλλά αυτή είναι η βρετανική βασιλική οικογένεια, δημιουργούν κακή δημοσιότητα και έχουν επίσης πολιτικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την Pauline Maclaran, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία ειδικεύεται στη Βασιλική Οικογένεια, η υποστήριξη προς την αείμνηστη βασίλισσα δε μεταφέρεται απαραίτητα στην ίδια τη μοναρχία. Ένα σημάδι της μείωσης της δημοτικότητάς του είναι το γεγονός ότι ο Κάρολος αποδοκιμάστηκε στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουαλία ως μονάρχης.
Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη για το καθεστώς μειώθηκε από 75% το 2012 σε 62% πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με το YouGov. Υπό τον Κάρολο, αυτό θα μπορούσε να πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Επιπλέον, μόνο το 45% των ψηφοφόρων της Σκωτίας υποστηρίζει τη μοναρχία, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης British Future με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και, κατά τη διακήρυξη του Καρόλου Γ΄, υπήρξαν διαδηλώσεις στο Εδιμβούργο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ευρύ κοινό: στο Λονδίνο, ο Κάρολος έχει τη φήμη πως παρεμβαίνει στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Η κακή κατάσταση της οικονομίας μπορεί επίσης να μειώσει την υποστήριξη για τη μοναρχία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 4,7 εκατομμύρια βρετανικά τραπεζογραμμάτια με το πρόσωπο της νεκρής βασίλισσας και όλα αυτά πρόκειται να αντικατασταθούν, αν και η ολοκλήρωση αυτής της μετάβασης μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια. Αν και μια σταδιακή αλλαγή, σε κάθε περίπτωση η αλλαγή Queen σε King σε νομίσματα, γραμματόσημα και ταχυδρομικά κουτιά, εκτός από τα τραπεζογραμμάτια, έχει και το κόστος της. Ορισμένοι ειδικοί στην πραγματικότητα εκτιμούν ότι το όλο πράγμα θα κοστίσει περίπου 402 εκατομμύρια δολάρια - για να μην αναφέρουμε σημαίες που κυματίζουν έξω από δημόσια κτίρια, στρατιωτικά μετάλλια, στολές που φέρουν τον κωδικό της βασίλισσας, αστυνομικά κράνη, διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και το βασιλικό ένταλμα που ισχύει για εκατοντάδες επιχειρήσεις. Όλα αυτά μπορεί επίσης να επηρεάσουν πολλές άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εικόνα της Βασίλισσας εμφανίζεται στο νόμισμα 35 χωρών, λόγω της θέσης της ως πρώην Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.
Από τα 54 μέλη της Κοινοπολιτείας, τα 14 έχουν τον Κάρολο ως αρχηγό του κράτους. Ορισμένα από αυτά τα κράτη, ιδιαίτερα στην Καραϊβική, επανεξετάζουν την προσχώρησή τους στη μοναρχία και οι ντόπιοι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να προωθήσουν τις ατζέντες τους. Τα Μπαρμπάντος έγιναν δημοκρατία πέρυσι και άλλοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους: ο Πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είπε πρόσφατα στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ITV ότι σχεδιάζει ένα δημοψήφισμα για το θέμα πολύ σύντομα, και υπάρχουν συζητήσεις για παρόμοιες κινήσεις στην Τζαμάικα και, εκτός της Καραϊβικής, σε μικρότερο βαθμό, ακόμη και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η «δημοκρατική κίνηση» της Καραϊβικής ανησυχεί επίσης τις βρετανικές πολιτικές ελίτ, οι οποίες ανησυχούν για την αυξανόμενη κινεζική παρουσία εκεί. Η ρεπουμπλικανική στροφή των Μπαρμπάντος κατηγορήθηκε ακόμη και στην Κίνα -χωρίς κανένα στοιχείο- από τον Tom Tugendhat, τότε πρόεδρο της Επίλεκτης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο έχει δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κράτη της Κοινοπολιτείας της Καραϊβικής.
Πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη διχαστεί στην πράξη από την περίεργη κατάσταση μετά το Brexit του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας - υπάρχει τώρα στην πραγματικότητα ένα «σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας» και μια σύγκρουση πιστών-ρεπουμπλικανών στη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να επιστρέψει. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει μονομερή απόφαση να συνεχίσει την αναστολή των συνοριακών ελέγχων στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά η κρίση παραμένει.
Συνοψίζοντας, χωρίς τη δημοτικότητα και την ενότητα της Ελισάβετ, η μεγαλύτερη πρόκληση του Βασιλιά Καρόλου Γ' θα είναι να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο, που είναι ακριβώς η κύρια δουλειά του. Εν ολίγοις, αυτή η μετάβαση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω νομιμότητα και πολιτικές κρίσεις και αστάθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω μιας γενικής ευρωπαϊκής κρίσης.