–Η ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, λόγω των υποκλοπών, κλείνει κάθε παράθυρο συνεργασίας
Το σενάριο των τριπλών εκλογών έχει επιστρέψει με ένταση τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις –υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη– κλειστές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.
Από: Το Παρόν
Αιτία και αφορμή οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών, που καταγράφουν περιορισμένη μεν, πλην όμως ουσιαστική φθορά για την κυβέρνηση. Γεγονός που απομακρύνει κι άλλο τη Νέα Δημοκρατία από το όριο της αυτοδυναμίας και το… όνειρο μιας δεύτερης τετραετίας.
Οι εκτιμήσεις δημοσκόπων αλλά και πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι με την απήχηση της κυβερνητικής παράταξης να υποχωρεί κι άλλο η αυτοδυναμία δεν θα είναι εφικτή ούτε και στις δεύτερες εκλογές.
Οι οποίες –ως γνωστόν– θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα (ενισχυμένης αναλογικής) που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται πέριξ του 30%, το 37% που απαιτείται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (151 εδρών) είναι άπιαστος στόχος. Ως εκ τούτου, αν δεν προκύψει κυβέρνηση, οιασδήποτε μορφής, οι τρίτες εκλογές θα καταστούν μονόδρομος.
Τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό και στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και ο φάκελος των τριπλών εκλογών βγήκε από το συρτάρι του πρωθυπουργού.
Ξέμειναν από συμμάχους!
Ένας επιπλέον λόγος που συνέβαλε στην επαναφορά του σεναρίου για τριπλή εκλογική αναμέτρηση ήταν η ρήξη, οριστική και αμετάκλητη (;), που επήλθε στις σχέσεις κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη για την παγίδευση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη.Σε διαδοχικές δηλώσεις το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΚΙΑΝΛ είχε ήδη περιγράψει ως πολύ δυσχερές το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Είχε καταστήσει σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση τη θέση του πρωθυπουργού δεν θα κατέχει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μετά τα τελευταία γεγονότα εξανεμίσθηκαν και οι ελάχιστες πιθανότητες συνεργασίας. Κατά συνέπεια, στο Μέγαρο Μαξίμου οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων και με μια βασική διαπίστωση:
Ότι η Νέα Δημοκρατία ξέμεινε από συμμάχους και ως εκ τούτου πρέπει να πορευθεί μόνη της μέχρι τις εκλογές, ίσως και μετά από αυτές. Μοναδική λύση η αυτοδυναμία και μονόδρομος οι τρίτες εκλογές.
Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού πάντως δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά τα τελεσίγραφα που στέλνουν κάθε τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο κ. Ανδρουλάκης αυτήν τη στιγμή μιλάει εκ τους ασφαλούς», σημειώνουν. «Όταν γίνουν οι εκλογές και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Να αρνηθεί μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας στη χώρα», προσθέτουν. Θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα αντέξει την πίεση της κοινωνίας, και όχι μόνον, καθώς το ζητούμενο θα είναι να κυβερνηθεί η χώρα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Εκτιμούν δε ότι πιέσεις θα δεχθεί και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαχρονικά, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του Κινήματος προκρίνει (προτιμά) μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Μεταξύ αυτών και επιφανή στελέχη, βουλευτές, πρώην υπουργοί κ.ά., που σε ανύποπτο χρόνο έχουν εκφράσει και δημόσια αυτήν τους την προτίμηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ