Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr
Οι απελευθερωμένες περιοχές των πρώην περιοχών Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορόζιε της Ουκρανίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν για την επανένωση με την ιστορική ρωσική πατρίδα τους μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει δημοψηφισμάτων τους, στην οποία περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το είχε ήδη ξεκαθαρίσει κατά την ομιλία του στο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα προστατεύονται από την πυρηνική ομπρέλα της χώρας του. Αυτό ήρθε αφού ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ρητά πως τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση αυτών των περιοχών κατά την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία, κάτι που ακολούθησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το να υπονοεί πολύ έντονα το ίδιο στην τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος την περασμένη Τετάρτη.
Υποστήριξα νωρίτερα σε τρεις αναλύσεις ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει σχετικά με το σενάριο της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων σε αυτοάμυνα ως απόλυτη έσχατη λύση για να σταματήσει μια συντριπτική εισβολή με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ αλλά με μέτωπο της Ουκρανίας σε νεοσύστατο έδαφος που οι ΗΠΑ ενδέχεται να διατάξουν το Κίεβο να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση της μερικής κινητοποίησης 300.000 έμπειρων εφέδρων από τη Ρωσία. Ο Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης του Ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ δήλωσε τι δεν είναι πλέον «θεωρητικό» να εξετάζεται η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ανέφερε η Washington Post ενώ και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αισθάνονται το ίδιο και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell κάτι παρόμοιο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το χειρότερο σενάριο έχει επεκταθεί σε αξιοπιστία από κορυφαίους αξιωματούχους της Δύσης, είναι επομένως επίκαιρο να συζητήσουμε τι θα συμβεί σε αυτό το γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το τέλος αυτού του μήνα ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του επόμενου. Αμέσως, η πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε αυτοάμυνα από τη Ρωσία ως έσχατη λύση θα ήταν η καταστροφή των συντριπτικών συμβατικών δυνάμεων εισβολής παράλληλα με στρατηγικά μη πυρηνικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών και στόχων υποστήριξης (π.χ. ορισμένες υποδομές) σε όλη την Ουκρανία. Αυτή η απάντηση θα είχε σκοπό να σακατέψει εντελώς τον αντίπαλο εξαλείφοντας την ικανότητά του να διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Εάν η Ρωσία διασχίσει τον Ρουβίκωνα χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα, τότε θα μπορούσε να υπολογίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να μην σταματήσει και τις εξαγωγές ενέργειας της στην Ευρώπη, προκειμένου να περιπλέξει την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς πληρεξούσιους τους. Ενώ ολόκληρη η ήπειρος δε θα σκοτείνιαζε, ορισμένα μέρη της θα έσβηναν, και επομένως είναι πιθανό να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος ως απάντηση (είτε στις χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα είτε στο μπλοκ στο σύνολό του) προκειμένου να κατανεμηθουν πιο αποτελεσματικά οι πόροι σε έκτακτη ανάγκη. Οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες αυτών των ταχέως εξελισσόμενων γεγονότων θα μπορούσαν επίσης αναμενόμενα να οδηγήσουν σε ταραχές, τις οποίες ορισμένες αρχές ενδέχεται να δυσκολεύονται να ελέγξουν ανάλογα με τη χώρα και το πλαίσιο.
Σε γενικές γραμμές, δεδομένου ότι είναι δυνατό να προβλεφθούν μόνο τα πιο πιθανά περιγράμματα αυτού του άνευ προηγουμένου σεναρίου και όχι οι ακριβείς λεπτομέρειες, το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν να επιδεινώσει την κατάσταση των στρατηγικών υποθέσεων που έθιξε ο Ούγγρος Πρόεδρος Κόβερ στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Στρατιωτική ευπάθεια, πολιτική υποταγή, οικονομική και ενεργειακή ανικανότητα, χρηματοοικονομικό χρέος και κοινωνική αποσύνθεση» σίγουρα θα ακολουθήσουν είτε εν όλω είτε εν μέρει, με το πιο πιθανό αποτέλεσμα να είναι ότι οι ΗΠΑ θα επαναβεβαιώσουν ολοκληρωτικά τη φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία τους στην Ευρώπη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί για πάντα η πλήρης ανάκαμψη της ηπείρου και η αποκατάσταση του προηγούμενου ρόλου της ως οικονομικού αντιπάλου.
Το σενάριο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος » των πυρηνικών ανταλλαγών μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει λάθος υπολογισμός, καθώς η έννοια της «Αμοιβαίας Εξασφαλισμένης Καταστροφής» (MAD) παραμένει σε ισχύ λόγω των προόδων της Μόσχας στην τεχνολογία υπερηχητικών διαπεραστικών οχημάτων που εξουδετέρωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαβρώσουν την ικανότητα δεύτερου χτυπήματος του ομολόγου τους μέσω της «ασπίδας αντιπυραυλικής άμυνας». Ακόμα και τα πιο ιδεολογικά ριζοσπαστικοποιημένα μέλη της αμερικανικής ελίτ δεν αναμένεται να αυτοκτονήσουν προκαλώντας τη Ρωσία σε αντίποινα σε κάθε πρώτο χτύπημα που κάποιοι από αυτούς μπορεί να φαντασιώνονται, οπότε η προοπτική της αποκάλυψης να συμβεί σύντομα, φαίνεται τραβηγμένη για αυτόν τον λόγο.
Αναγνωρίζοντας ότι ο στρατιωτικός αντίκτυπος της πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην αυτοάμυνα ως έσχατη λύση θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένος στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, αλλά οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κίνησης θα αντηχήσουν σε όλη την ήπειρο, μπορεί επομένως, και πρέπει να ειπωθεί ότι η Ευρώπη είχε καλύτερη ελπίδα πως οι ΗΠΑ δεν εξαναγκάσουν τη Ρωσία σε αυτό το σενάριο. Ο Πρόεδρος Πούτιν δε θα είχε κανένα λόγο να συγκρατηθεί και να μην τραβήξει τελείως την πρίζα από τις εξαγωγές ενέργειας της χώρας του στην Ευρώπη, εάν διέσχιζε ήδη τον Ρουβίκωνα χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά. Όλα όσα θα ακολουθήσουν θα ήταν εντελώς χαοτικά για την ΕΕ και αναπόφευκτα θα οδηγούσαν στη διαρκή υποτέλεια της προς τις ΗΠΑ.