astoki78 / pixabay |
"Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να απαντήσουμε πολύ σκληρά. Η Τουρκία σχεδιάζει να καταλάβει την Κριμαία", εξήγησε, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι της.
Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αμφίθυμα όχι μόνο σε σχέση με την Κριμαία, αλλά και σε σχέση με τον Καύκασο και τη Συρία.
"Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία. Θεωρούν την Κριμαία ως κατεχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της Ουκρανίας. Η Τουρκία συμμερίζεται αυτή τη θέση. Η Τουρκία και η Ρωσία αναπτύσσουν σχέσεις εταιρικής σχέσης, αλλά έχουν έντονες διαφωνίες σε μια σειρά από σημαντικά σημαντικά ζητήματα στη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική», δήλωσε στην Pravda.Ru ο Μπόρις Σμελέφ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
"Μία από αυτές τις διαφορές είναι η αξιολόγηση του καθεστώτος της Κριμαίας. Σε κάποιο βαθμό, το καθεστώς της Κριμαίας ρυθμίζεται από μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας — από τη λεγόμενη συνθήκη ειρήνης Kuchuk-Kainarji, η οποία είχε υπογραφεί από την Αικατερίνη Β' . Η συνθήκη λέει ότι εάν η Ρωσία χάσει τον έλεγχο της Κριμαίας, η χερσόνησος θα πρέπει να επιστρέψει στην κυριαρχία ή το προτεκτοράτο της Τουρκίας. Παρόλο που κανείς δεν έχει καταγγείλει τη συνθήκη, αυτή επίσημα παραμένει σε ισχύ. Τέτοια έγγραφα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως βάση της πολιτική ενός συγκεκριμένου κράτους», είπε ο ειδικός.
"Νομίζω πως όλες αυτές οι συνομιλίες των Τούρκων είναι κάποιου είδους κόλπο δημοσίων σχέσεων ή αδρανής μυθοπλασία. Η Τουρκία προστατεύει τους Τατάρους της Κριμαίας, αλλά είναι παράλογο να υποθέσουμε σοβαρά ότι η Άγκυρα θέλει να αφαιρέσει την Κριμαία από τη Ρωσία", εξήγησε ο Boris Shmelev.
"Τι ενέργειες πρέπει να λάβει η Ρωσία; Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ειδικές ενέργειες. Η Κριμαία είναι μέρος του ρωσικού κράτους, η Ρωσία υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και οποιαδήποτε καταπάτηση του καθεστώτος της Κριμαίας αποτελεί καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας του ρωσικού κράτους.Υπερασπίζοντας αυτή την εδαφική ακεραιότητα, η Ρωσία είναι έτοιμη να καταφύγει σε κάθε μέσο», λέει ο Boris Shmelev.
"Η Τουρκία το καταλαβαίνει πολύ καλά και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να μιλάμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Κριμαίας εδώ. Όσο η Ρωσία είναι ισχυρή, κανείς δε θα τολμήσει να σηκώσει το χέρι κατά της Κριμαίας", κατέληξε ο ειδικός.
«Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να δαγκώσει την Κριμαία από τη Ρωσία, η Ρωσία θα του σπάσει τα δόντια», έτσι αντέδρασαν οι άνθρωποι στους ισχυρισμούς της Τουρκίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ρωσία είναι εντάξει με τη στάση της Τουρκίας για την Κριμαία
Η θέση των τουρκικών αρχών για το καθεστώς της Κριμαίας δεν περιπλέκει τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τη θέση της Τουρκίας για το καθεστώς της Κριμαίας, αναφέρει το RIA Novosti .
Η Τουρκία δήλωσε από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με τη Μόσχα για το θέμα της Κριμαίας. Η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας, επομένως αυτό για το οποίο μιλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτο.
"Ωστόσο, αυτό δε μας εμποδίζει να αλληλεπιδράσουμε με τη Δημοκρατία της Τουρκίας όπου είναι επωφελές για εμάς. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας να επιλύσει δύσκολες καταστάσεις, όπως συνέβη με τις εξαγωγές σιτηρών", είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως Ρωσία και η Τουρκία έχουν πολύ καλές δυνατότητες για εμβάθυνση της συνεργασίας.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας, Ibrahim Kalyn, δήλωσε ότι η Κριμαία πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία εάν υπογραφεί κατάλληλη συμφωνία με τη Ρωσία.
«Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι παράνομη και η θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει από το 2014», είπε.