Ένα drone φέρει μια μεγάλη εθνική σημαία μπροστά από το μνημείο της πατρίδας της Ουκρανίας στο Κίεβο της Ουκρανίας, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022. (ΑΡ Photo/Ενgeniy ΜaΙοletka) |
Freepen.gr - Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να τελειώσει και έχει ακόμα πολλά πιθανά αποτελέσματα. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα στην πρώτη γραμμή, ειδικά η επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, καθιστούν την πτώση της Ρωσίας του Πούτιν μια πολύ πιο πιθανή προοπτική από ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πλέον εντελώς αδιανόητο, αναφέρει ο Cichocki.
Εάν συνέβαινε πραγματικά, θα βλέπαμε μια μεγάλη αλλαγή που θα έπρεπε να θεωρηθεί το πραγματικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, καθώς η κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε πριν από 30 χρόνια. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η ενοποίηση της Γερμανίας και η ανάκτηση της ανεξαρτησίας από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θεωρούνται η έναρξη της νέας μεταψυχροπολεμικής εποχής.
Το τέλος ενός πολέμου συνήθως σημαίνει νίκη της μιας πλευράς και ήττα της άλλης, αλλά κανείς στη Δύση δεν κήρυξε μια τέτοια νίκη. Επιπλέον, έγιναν τα πάντα για να μην αισθάνεται η πλευρά που έχασε σαν να ήταν ηττημένη, κάτι που ήταν η βάση για την πολιτική σεβασμού του ειδικού καθεστώτος της Ρωσίας και της προνομιακής μεταχείρισής της. Γι' αυτό το 1992, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είπε πως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια κοινή νίκη.
Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι ο Ψυχρός Πόλεμος στην πραγματικότητα συνεχίστηκε, βρίσκοντας ένα νέο μέρος και μια νέα μορφή. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο που ξεκίνησε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η Ρωσία είδε τον καθρέφτη της και επαναπροσδιόρισε τα γεωπολιτικά και ιδεολογικά της θεμέλια για περαιτέρω ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει ο Cichocki. Από αυτή την εμπειρία γεννήθηκε η «Νέα Ρωσία» του Πούτιν και η πολιτική της, με στόχο να αμφισβητήσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Στο δικό μας μέρος της Ευρώπης, παρά την προφανή επιτυχία των αλλαγών, παρέμεινε η αίσθηση, έστω και υποσυνείδητα, ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Η Πολωνία είδε επιβεβαίωση αυτών των προαισθήσεων στο μερικό της καθεστώς εντός του ΝΑΤΟ, και ειδικά στην ανατολική πολιτική της Δύσης και στην ειδική μεταχείριση της Ρωσίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εντάσσεται στη λογική της συνέχισης του Ψυχρού Πολέμου, και γι' αυτό η νίκη του Κιέβου θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος μετά από 30 χρόνια.
* απόδοση από rmx.news