RIA Novosti / Stringer |
Ο συγγραφέας του άρθρου πιστεύει ότι η ΕΕ, λόγω ανησυχιών για τον επ' αόριστο τερματισμό των προμηθειών μέσω του Nord Stream, θα αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές την παραμονή του χειμώνα και αυτό καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες το μεγάλο νικητή στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η εφημερίδα σημειώνει πως η μετατόπιση της ευρωπαϊκής ζήτησης από ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών σε LNG έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ στις παραγγελίες για τη μεταφορά του σε δεξαμενόπλοια.
Ο Lin Boqiang, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ενεργειακή Οικονομία της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Xiamen, είπε ότι σε μια εποχή που οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες ήταν σε ελεύθερη πτώση, η ΕΕ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αυξήσει τις εισαγωγές των ΗΠΑ με κάθε κόστος. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άνευ προηγουμένου κέρδος για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.
«Αυτό θα ήταν αδιανόητο στο παρελθόν καθώς οι τιμές του LNG των ΗΠΑ είναι σαφώς πολύ υψηλότερες από τις τιμές του φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού λόγω του κόστους μεταφοράς, αλλά τώρα η ουκρανική κρίση το έχει κάνει πραγματικότητα καθώς η ΕΕ είναι αποφασισμένη να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό αέριο», είπε ο αναλυτής.
Κατά τη γνώμη του, το κόστος των μεταφορέων ενέργειας θα παραμείνει υψηλό μέχρι να ολοκληρωθεί η «αναδιάρθρωση του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου», κάτι που θα επηρεάσει επιπλέον την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τεράστιες δαπάνες για αμερικανικό LNG δεν εγγυώνται τη σωτηρία της Ευρώπης από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και τις διακοπές στην παραγωγή τον ερχόμενο χειμώνα, τόνισε ο Boqiang.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελήθηκαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση - άνοιξαν μια τεράστια αγορά για τους προμηθευτές τους, αύξησαν τον έλεγχό τους στην Ευρώπη και έβλαψαν ένα βασικό στοιχείο των ρωσικών εξαγωγών.
Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του αριθμού των μεταφορέων LNG και αύξηση του αριθμού των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου», τόνισε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας έλαβαν αριθμό ρεκόρ παραγγελιών για πλοία για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.