Abdullah Bozkurt - nordicmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιοργάνωσης μετά από μεγάλες απώλειες στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εξαφάνισε εδάφη του χαλιφάτου, το ISIS στράφηκε στην Τουρκία το 2017 για να δημιουργήσει ένα από τα κύρια υποκαταστήματα με το όνομα «Γραφείο Al-Faruq». Το γραφείο σχεδιάστηκε κυρίως για τη διαχείριση του δικτύου του ISIS στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τον Καύκασο.
Το κεντρικό γραφείο που διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ υπό το «γραφείο Al-Sham» στη Συρία παρέμεινε το κύριο όχημα για τη γενική διεύθυνση επαρχιών της τζιχαντιστικής οργάνωσης για να διευθύνει το παγκόσμιο δίκτυο του ISIS.
Η ηγεσία του ISIS πίστευε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από το ανεκτικό περιβάλλον που παρείχε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να διακινήσει μαχητές, να συγκεντρώσει κεφάλαια και να προμηθευτεί υλικοτεχνικές προμήθειες. Σε κάποιο βαθμό, οι ηγέτες του ISIS είχαν δίκιο αφού οι τουρκικές αρχές έκλεισαν τα μάτια στις επιχειρήσεις του ISIS στις περισσότερες περιπτώσεις και μερικές φορές υποστήριξαν την ομάδα στον αγώνα της κατά των κουρδικών ομάδων στη Συρία. Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης λειτούργησε ως περιστρεφόμενη πόρτα για τους υπόπτους του ISIS, καθώς οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν γρήγορα μετά από σύντομες κρατήσεις και πολλές αθωώσεις.
Ο Brett McGurk, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον παγκόσμιο συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS, κατηγόρησε την Τουρκία πως αποκλείει «οποιαδήποτε σοβαρή συνεργασία για το ISIS, ακόμη και όταν 40 χιλιάδες ξένοι μαχητές διέρρευσαν από το έδαφός της στη Συρία», σε ένα tweet που ανάρτησε στις 9 Οκτωβρίου 2019. «Το Ταλ Αμπιάντ, μια συριακή συνοριακή πόλη, ήταν η κύρια οδός ανεφοδιασμού του ISIS από τις 14/6-6/15, όταν όπλα, εκρηκτικά και μαχητές έρεαν ελεύθερα από την Τουρκία στη Ράκα και στο Ιράκ. Η Τουρκία αρνήθηκε επανειλημμένα και λεπτομερή αιτήματα να σφραγίσει την πλευρά των συνόρων της με τη βοήθεια και των ΗΠΑ».
Ο McGurk είπε πως η Τουρκία αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να πετάξει από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ για να χτυπήσει θέσεις του ISIS, ακόμη και όταν μαχητές του ISIS ξεχύνονταν στη Συρία από την Τουρκία.
Τα ιστορικά μαχητών που προκάλεσαν όλεθρο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν πως όλοι πέρασαν χρόνο στην Τουρκία, όπου συνδέονταν με το δίκτυο ISIS υπό την επιτήρηση της εθνικής οργάνωσης πληροφοριών της Τουρκίας, MİT. Για παράδειγμα, η Hayat Boumeddiene, Γάλλος υπήκοος Αλγερινής καταγωγής που ήταν η γυναίκα συνεργός των ισλαμιστών πίσω από τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, ήρθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου 2015 και έμεινε στην Κωνσταντινούπολη για δύο ημέρες πριν πάει στα σύνορα στην επαρχία Σανλιούρφα, όπου πέρασε τέσσερις ημέρες πριν τελικά περάσει στη Συρία. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις της και είχαν ακούσει τις συνομιλίες της, ωστόσο της επέτρεψαν να συνεργαστεί στενά με πυρήνες του ISIS στην Τουρκία.
Ο Ismail Omar Mostefai, ένας Γάλλος αλγερινής καταγωγής που συμμετείχε στην επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Bataclan που σκότωσε 89 άτομα (130 συνολικά σε συντονισμένες επιθέσεις) στις 13 Νοεμβρίου 2015, ταξίδεψε στην Τουρκία στα τέλη του 2013 και στη συνέχεια μετακόμισε στη Συρία. Ήταν γνωστός στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούσαν τις κινήσεις του και μοιράστηκαν λεπτομέρειες με τις γαλλικές αρχές το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015.
Οι βομβιστές των Βρυξελλών Ιμπραήμ Ελ Μπακραουί και ο αδερφός του Χαλίντ ελ-Μπακράουι, οι οποίοι συμμετείχαν στην πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία του Βελγίου στις 22 Μαρτίου 2016, που σκότωσε 32 αμάχους, αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν επίσης στην Τουρκία. Ο Ibrahim El Bakraoui, ένας Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, πέταξε στο τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, Αττάλεια, στις 11 Ιουνίου 2015 και μετακόμισε στη συνοριακή επαρχία Γκαζιαντέπ στις 14 Ιουνίου. Συνελήφθη τρεις ημέρες αργότερα καθώς προσπαθούσε να περάσει στο Συρία και απελάθηκε στην Ολλανδία στις 14 Ιουλίου 2015. Ο αδελφός του Khalid el-Bakraoui εισήλθε στην Τουρκία στις 4 Νοεμβρίου 2014 μέσω αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Τον άφησαν να μπει χωρίς κανένα πρόβλημα. Έφυγε από την Τουρκία 10 μέρες αργότερα μόνος του. Η απαγόρευση εισόδου για τον Khalid el-Bakraoui επιβλήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015, αφού το Βέλγιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του την ίδια ημέρα.
Οι συνεργοί του Άνις Άμρι, ενός Τυνήσιου υπηκόου που μπήκε με αυτοκίνητο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου 2016, σκοτώνοντας 12 άτομα, συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά το περιστατικό. Γερμανοί υπήκοοι Λιβανέζικης καταγωγής που ταυτοποιούνται ως Muhammed Ali K., Yusuf D. και Bilal Yosef M. συνελήφθησαν το Μάρτιο του 2016 σε επιχείρηση που διεξήχθη από την αστυνομία βάσει πληροφοριών πληροφοριών, καθώς οι ύποπτοι επρόκειτο να φύγουν από την Τουρκία. Ένας τέταρτος άνδρας, Γερμανός υπήκοος Ιορδανικής καταγωγής, συνελήφθη επίσης στη δυτική πόλη Σμύρνη της Τουρκίας.
Ο Akbarzhon Jalilov, ένας Ρώσος υπήκοος που γεννήθηκε στο Κιργιστάν, σκότωσε 14 άτομα σε έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στις 3 Απριλίου 2017. Πήγε στην Τουρκία στα τέλη του 2015 και είχε περάσει ένα χρόνο εκεί πριν απελαθεί για παραβιάσεις της μετανάστευσης το Δεκέμβριο του 2016. Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, ο υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που χτύπησε ένα φορτηγό σε πλήθος στη Στοκχόλμη και σκότωσε πέντε άτομα στις 7 Απριλίου 2017, είχε περάσει επίσης αρκετό καιρό στην Τουρκία, προσπάθησε να περάσει στη Συρία και απελάθηκε στη Σουηδία. Ο Salman Abedi, Βρετανός λιβυκής καταγωγής, σκότωσε 22 ανθρώπους σε μια ποπ συναυλία στη βόρεια αγγλική πόλη του Μάντσεστερ όταν ανατινάχθηκε στις 22 Μαΐου 2017. Πριν από την επίθεση, βρισκόταν στη Λιβύη και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Τουρκίας και τη Γερμανία. Πιστεύεται ότι τον υποστήριζαν συνεργοί στην Τουρκία. Ο Youssef Zaghba, ήταν ένας από τους τρεις επιτιθέμενους της Γέφυρας του Λονδίνου που σκότωσαν οκτώ στις 3 Ιουνίου 2017, συνελήφθη στην Ιταλία το 2016 όταν επιχείρησε να ταξιδέψει στη Συρία μέσω Τουρκίας. Ο Zaghba είχε διπλή μαροκινή και ιταλική υπηκοότητα.
Η κυβέρνηση Ερντογάν αναγκάστηκε να αναλάβει δράση κατά του ISIS μόνο μετά από διεθνή κριτική και πίεση στην Τουρκία. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του γραφείου Al-Faruq. Μια καταστολή βασικών στελέχη του ISIS στην Τουρκία ανάγκασε το ISIS να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο γραφείο του Al-Sham, αν και το γραφείο του Al-Faruq παρέμενε ανοιχτό. Το ISIS εξακολουθεί να καταφέρνει να διευθύνει τις επιχειρήσεις του, να συγκεντρώνει κεφάλαια και να στρατολογεί νέους μαχητές ακριβώς πέρα από τα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των συνδεδεμένων με αυτήν ομάδων μαχητικών.
Η δολοφονία του ηγέτη του ISIS Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αμπντάλ-Ραχμάν αλ Σάλμπι στις 3 Φεβρουαρίου από τις αμερικανικές δυνάμεις έλαβε χώρα στην περιοχή Ατμάχ, η οποία ουσιαστικά ελέγχεται από την Τουρκία. Ήταν αδύνατο για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT να μη γνώριζε για τον al-Salbi, καθώς η Atmah, που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα, είναι μια βάση της MIT για μυστικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Χιλιάδες μαχητές, Τούρκοι και ξένοι, έχουν χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος για να περάσουν στη Συρία με τη βοήθεια λαθρεμπόρων προκειμένου να πολεμήσουν μαζί με τις ομάδες του ISIS εκεί. Η MIT διευκόλυνε το ταξίδι τους, με το Κιλίς, μια συνοριακή επαρχία στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης σε εδάφη που ελέγχεται από το ISIS. Οι λαθρέμποροι ήταν γνωστό ότι δραστηριοποιούνταν στη συνοριακή περιοχή, αν και οι τουρκικές αρχές συχνά παραβλέπουν τα ταξίδια τους μέσα και έξω από τη Συρία.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν υπερηφανεύεται πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει το ISIS στο έδαφος, ενώ κρύβει την πραγματική φύση της υποτιθέμενης καταστολής της τζιχαντιστικής ομάδας. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των επιτυχών καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις του ISIS και αρνούνται να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που ζητούν τέτοιες πληροφορίες. Αντίθετα, συχνά επιπλέουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις συλλήψεων, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε αθώωση και αποφυλάκιση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η αστυνομία συνέλαβε 2.438 υπόπτους του ISIS το 2021, αλλά μόνο 487 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό σύλληψης 20%. Με άλλα λόγια, τέσσερις στους πέντε κρατούμενους υπόπτους του ISIS δεν μπήκαν ποτέ στη φυλακή. Δεν έδωσε στοιχεία για το πόσοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ύποπτοι του ISIS που συνελήφθησαν επίσημα εν αναμονή της δίκης αφέθηκαν ελεύθεροι από τα τουρκικά δικαστήρια στην πρώτη τους ακρόαση.