Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 σε αμερικανικά αεροσκάφη F-16

Τα πρώτα μέρη ενός ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 εκφορτώνονται από ένα ρωσικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Murted, γνωστό ως αεροπορική βάση Akinci, κοντά στην Άγκυρα, Τουρκία, 12 Ιουλίου 2019.(φωτογραφία: REUΤΕRS)
Freepen.gr - Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δοκίμασε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 σε αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια άσκησης τον Νοέμβριο του 2019, ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS. Η χρήση του S-400 εναντίον των F-16 είχε ήδη αναφερθεί πέρυσι, αλλά οι νέες λεπτομέρειες από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να εδραιώνουν τον ισχυρισμό και να συμπεράνουν ότι κάτι περισσότερο συνέβαινε σε αυτές τις δοκιμές, εκτιμά ο Ισραηλινός αναλυτής, Σεθ Φράντζμαν σε άρθρου στην jpost.com.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να γνωρίζει πόσο καλά αποδίδει η αεράμυνα της εναντίον των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.Το ρωσικό S-400 είναι η κορυφαία βαθμίδα των πολυάριθμων συστημάτων αεράμυνας της. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω λαθών. Οι S-200 που χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς κατέρριψαν κατά λάθος ένα ρωσικό αεροπλάνο το 2018. Τα ιρανικά μοντέλα ρωσικών συστημάτων σημείωσαν μεγάλη επιτυχία το 2019 με την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone, αλλά οι Ιρανοί κατέρριψαν επίσης ένα πολιτικό αεροσκάφος τον Ιανουάριο.

Στη Συρία υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ραντάρ και την αξιοπιστία των S-300 και Pantsir και άλλων συστημάτων για την παρακολούθηση σύγχρονων drones και τζετ πέμπτης γενιάς. Τα Pantsir της Ρωσίας καταστράφηκαν επίσης από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μάχες στο Idlib και στη Λιβύη φέτος.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να γνωρίζει πώς τα S-400 απέδωσαν εναντίον F-16 ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Το τι έβγαλε η Τουρκία από αυτή τη δοκιμασία είναι λιγότερο σαφές τώρα. Γιατί η Άγκυρα θα δοκίμαζε τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία έναντι των δικών της F-16, εκτός κι αν ήταν κατόπιν εντολής της Μόσχας, θέλοντας να δει την απόδοση; Η αφήγηση πέρυσι ήταν ότι η Τουρκία ήθελε απλώς να δοκιμάσει τις επικοινωνίες μεταξύ των πλατφορμών, ώστε να μην καταρρίψει τα δικά της τζετ.

Το σκεπτικό της Ρωσίας για την παρουσίαση των δοκιμών του Νοεμβρίου αυτή την εβδομάδα είναι επίσης ασαφές. Η Τουρκία πήρε τους S-400 τον Ιούλιο του 2019. Άρχισε να τους δοκιμάζει τον Νοέμβριο και υποτίθεται ότι θα ήταν επιχειρησιακά τον Απρίλιο του 2020. Αλλά δεν φαίνεται να είναι ακόμη επιχειρησιακά. Αυτό εγείρει ερωτήματα για το ποιο ήταν το γενικό νόημα της Τουρκίας να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αεράμυνα που δεν χρειάζεται. Για τη Ρωσία, το θέμα φαίνεται να είναι η επιθυμία της να το θίξει αυτό ως μέρος μιας προσπάθειας να τελειώσει τυχόν ερωτήματα σχετικά με τη στενότερη συνεργασία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, εκτιμά ο αναλυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail