Του Alexander Nepogodin, ενός πολιτικού δημοσιογράφου γεννημένου στην
Οδησσό, ειδικού σε θέματα Ρωσίας και πρώην Σοβιετικής Ένωσης - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση ηγέτης έχει καταπνίξει την κριτική και έχει καταπιέσει την αντιπολίτευση. Πέρα από αυτό, καθαρίζει την πολιτική αρένα από δήθεν «άπιστους» ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό, η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικός φίλος του Ζελένσκι, απολύθηκαν και οι δύο από τις θέσεις τους. Ωστόσο, φαίνεται πως ο πρόεδρος παραμένει βαθιά ευάλωτος σε πολιτικές ίντριγκες εντός των ελίτ της χώρας.
Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, τόσο τα δυτικά όσο και τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται συχνά ότι ο στρατός του Κιέβου δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση στη χώρα. Οι δημοσιογράφοι έχουν μάλιστα ονομάσει έναν πιθανό διάδοχο του «Ουκρανού Τσόρτσιλ» μετά τη σύγκρουση, όπως αποκαλείται μερικές φορές ο Ζελένσκι – συγκεκριμένα, ο αρχιστράτηγος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Valery Zaluzhny.
Ο ίδιος ο Ζελένσκι απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς ως εικασίες, μια απόπειρα προώθησης εχθρικών αφηγήσεων «ταρακουνώντας τη βάρκα».
Εδώ, το RT διερευνά τους λόγους πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Zelensky και Zaluzhny και εξηγεί γιατί η Ουκρανία φαίνεται να παρασύρεται προς τη δικτατορία.
Μια μη στρατιωτική σύγκρουση
Κυκλοφορεί μια φήμη στα μέσα ενημέρωσης πως ο Zelensky είναι πρόθυμος να απομακρύνει τον Zaluzhny. Η πύλη Telegraph εικάζει ότι πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Alexander Syrsky. Εν τω μεταξύ, ο Zaluzhny, του οποίου η δημοτικότητα στον ουκρανικό λαό αυξάνεται ραγδαία, είναι πιθανό να διοριστεί υπουργός Άμυνας, λέει το κείμενο.
Τυπικά, αυτό θα ήταν μια προαγωγή για τον εν ενεργεία αρχιστράτηγο, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει απώλεια ελέγχου και επιρροής στον στρατό, επειδή, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο υπουργός Άμυνας πρέπει να είναι πολίτης.
Ένα άλλο πιθανό, ευρέως δημοσιευμένο, σενάριο είναι πως ο σημερινός υπουργός Άμυνας, Aleksey Reznikov, θα ηγηθεί της κυβέρνησης, ενώ ο Zaluzhny αναλαμβάνει την άμυνα και ο σημερινός Αρχηγός Αμυντικών Πληροφοριών, Kirill Budanov, θα αντικαταστήσει τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγος.
Η Telegraph υποδηλώνει ότι το κίνητρο πίσω από τέτοιες πιθανές μηχανορραφίες είναι η ζήλια.
«Δεν πρόκειται για βαθμολογίες. Ο Ζελένσκι και ο Ζαλούζνι έχουν τέλεια καλές σχέσεις, αλλά βλέπετε, η νίκη μπορεί να "παντρευτεί" μόνο από έναν άνδρα», είπε ένας Ουκρανός βουλευτής στην πύλη ειδήσεων.
Ο Ζαλούζνι φέρεται να μην καλωσορίζει τέτοιες αλλαγές, αλλά παρόλα αυτά, οι εναλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη αυτόν το μήνα.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και των στρατιωτικών του διοικητών έχει γίνει θέμα συζήτησης και στη Ρωσία. Σε απάντηση σε προβολές σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με σενάρια επίλυσης συγκρούσεων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μοιράστηκε το δικό του όραμα για την κατάσταση. Πιστεύει ότι υπάρχει μόνο ένα «ενάμιση σενάριο» - «στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία που ακολουθείται από αναγνώριση των αποτελεσμάτων της ειδικής επιχείρησης».
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εντάχθηκε πρόσφατα στη χορωδία των φωνών που συζητούν μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του Ζελένσκι και των ανώτατων στρατιωτικών διοικητών της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Ζαλούζνι. «Η Ουκρανία καταστρέφεται και δημιουργείται μια σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και του στρατού. Είναι οι μόνοι που μπορούν να χτυπήσουν τις γροθιές τους στο τραπέζι και να πουν, "Ας καταλήξουμε σε συμφωνία, διαφορετικά η Ουκρανία θα εξαλειφθεί από προσώπου γης". Το αποτέλεσμα είναι κοντά. Ο πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να πει λέξη εκεί, τίποτα δεν εξαρτάται από τον πρόεδρο στην Ουκρανία τώρα, αλλά από τον στρατό», είπε ο Λουκασένκο.
Εσωτερικές ανοησίες
Τόσο ο Zelensky όσο και ο Zaluzhny αρνούνται την ύπαρξη οποιασδήποτε σύγκρουσης μεταξύ τους. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται πως αυτές οι φήμες δεν είναι τίποτα άλλο από εχθρική προπαγάνδα, η οποία σκόπιμα διαδίδεται για να σπείρει διαφωνία εντός του ανώτατου στρατιωτικού μηχανισμού της χώρας. Ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει δηλώσει δημόσια ότι ο Ζαλούζνι και η ομάδα κάνουν καλά τη δουλειά τους. «Όχι, δεν σκοπεύω να τον επανατοποθετήσω σε διαφορετική θέση (...). Έχουμε ομάδα. Η ομάδα κάνει καλά τη δουλειά της; Όπως μπορείτε να δείτε, συνεχίζουμε να κρατάμε δυνατά. Οπότε, ναι, κάνουν καλή δουλειά. Και μόλις νικήσουμε, θα είμαι ο πρώτος που θα τους επαινέσω», είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση των μέσων ενημέρωσης.
Ο Τύπος ερμήνευσε αυτές τις δηλώσεις με το δικό του τρόπο: γρήγορα άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι ο Zelensky είχε αρνηθεί να αντικαταστήσει τον Zaluzhny, φοβούμενος ένα πλήγμα στη δική του φήμη. Πολλοί πιστεύουν πως το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας θέλει να καταστείλει την αφήγηση ότι ο Ζαλούζνι γίνεται βιώσιμος αντίπαλος του Ζελένσκι, ενός «άβολου» συμμάχου. Ουσιαστικά, ο Zelensky θέλει να δημιουργήσει ένα σενάριο στο οποίο ο κορυφαίος στρατιωτικός του θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την πολιτική σκηνή: είναι πολύ πιο δύσκολο να απολύσεις τον Zaluzhny όταν το όνομά του κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Κατά ειρωνικό τρόπο, θα μπορούσε να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «ασφαλίζουν» τον αρχιστράτηγο έναντι πιθανής απαλλαγής.
Περιέργως, οι εικασίες για τη σύγκρουση μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι αποδίδονται όχι σε εξωτερικές, αλλά εσωτερικές δυνάμεις. Πίσω στις αρχές Αυγούστου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) αποκάλυψε μια μυστική «φάρμα ρομπότ» που εμπλέκεται σε εγχώρια προπαγάνδα, την οποία τα ΜΜΕ συνέδεσαν με συνεργάτες του πρώην προέδρου Πιότρ Ποροσένκο. Μία από τις εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης λέγεται ότι στόχευε στη «διάδοση πληροφοριών σχετικά με μια σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας». Υποστηρίχτηκε πως υπήρχε επίσης μια εκστρατεία για την απαξίωση της Πρώτης Κυρίας.
Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, ένας σύμβουλος του Zelensky, ο Aleksey Arestovich, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης που διευθύνει ο Poroshenko, πως επιδιώκει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες που θα «έσερναν την Ουκρανία ξανά σε μια πολιτική κρίση που θα οδηγήσει σε στρατιωτικό ήττα».
Σύμφωνα με τον Arestovich, οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης που διεξήγαγαν οι «αγρότες ρομπότ» επιβράδυναν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και προώθησαν την αφήγηση μιας εκτεινόμενης σύγκρουσης μεταξύ Zelensky και Zaluzhny. «Οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτού του είδους η εργασία θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο για την Ουκρανία από τις άμεσες επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα. Η έλλειψη ενότητας μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, μεταξύ κυβέρνησης και λαού, είναι ένας σίγουρος δρόμος προς την ανιθαγένεια και την ήττα (...). Πρόκειται για μια αμιγώς εγχώρια φάρσα, που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης από τον Απρίλιο περίπου. Η ρωσική προπαγάνδα μάζεψε αυτά τα ψεύματα και τα περιέστρεψε προς όφελός τους. Επωφελούνται από την προώθηση αυτής της αφήγησης», είπε.
Ένας νέος ήρωας αναδύεται
Όποια κι αν είναι η περίπτωση, καθώς οι ανοιχτές εχθροπραξίες συνεχίζονται στην Ουκρανία, ο Valery Zaluzhny βρίσκει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται σταθερά, και όχι μόνο μεταξύ των Ουκρανών. Πρόσφατα, σημαντικές ιστορίες δημοσιεύτηκαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που δοξάζουν τον άνδρα, αποκαλώντας τον «σιδερένιο στρατηγό». προβλέπουν επίσης πως θα μπορούσε να αναλάβει πρόεδρος μετά τον Ζελένσκι. Η γερμανική εφημερίδα Bild, για παράδειγμα, δημοσίευσε ένα άρθρο λέγοντας ότι «ο στρατηγός δίνει ελπίδα στην Ουκρανία» και είναι ήρωας όχι μόνο για τους στρατιώτες, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Οι παρατηρητές πιστεύουν πως ο καταξιωμένος στρατηγός θα αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι μόλις τελειώσει ο πόλεμος», γράφει η Bild. Η εφημερίδα υπαινίσσεται επίσης πιθανές εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού, σημειώνοντας ότι «ο νυν Πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για τις εικασίες πως μπορεί κάποια μέρα να φύγει από την προεδρική κατοικία».
Η Bild δεν είναι το μόνο δυτικό μέσο ενημέρωσης που επαίνεσε τον Ζαλούζνι. Νωρίτερα, η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για τον στρατηγό, αποκαλώντας τον «τον πρώτο αταμάν (που σημαίνει «αρχηγός») της Ουκρανίας».
Ουσιαστικά, η εφημερίδα του απένειμε τον τίτλο που είχε κάποτε ο Semyon Petliura – επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας το 1919-1920 και σύμμαχος των Πολωνών. «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος σκάλιζε μια φιγούρα του στρατηγού Ζαλούζνι με βάση τις δημοσιεύσεις του στο Διαδίκτυο, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μείγμα μεταξύ Δαυίδ και Μωυσή», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως οι απλοί Ουκρανοί θεωρούν τον στρατηγό ως προσωπικότητα διασημότητας.
Ενώ δόξαζαν τον Ζαλούζνι, τα δυτικά ΜΜΕ άρχισαν να υποτιμούν τον Ζελένσκι. Δημοσιεύτηκαν μια σειρά άρθρων που έπλητταν τον πρόεδρο. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι New York Times, το Sky News Australia κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι δεν ήταν συνεργάσιμος στη διεθνή σκηνή, πως υποκινούσε τη διαφθορά στην Ουκρανία, εξάντλησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ξεκίνησε μια «δρακόντεια» προσπάθεια επιστράτευσης.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Zaluzhny ασχολήθηκε όλο και περισσότερο με τη δική του πολιτική εικόνα. Καθώς η Bild δημοσίευσε το δωρεάν άρθρο της για τον στρατηγό, κυκλοφόρησε ένα εκτενές βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμπατριώτες του για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας – την ίδια στιγμή που ο Ζελένσκι δημοσίευσε τη δική του ομιλία προς το έθνος. Το βίντεο αποτελούνταν από αποφθέγματα του Ζαλούζνι διανθισμένα με γραμμές από στρατιώτες της Ουκρανίας. «Πώς ξέρεις ότι είσαι πραγματικά ανεξάρτητος;» ρωτάει ο Ζαλούζνι.
«Η ανεξαρτησία μας μας χαρίστηκε. Η πραγματική ανεξαρτησία κερδίζεται με αίμα», απαντά ένας στρατιώτης στο βίντεο.
«Όσοι αγωνίζονται για αυτό ξέρουν τι γεύση έχει. Έχει γεύση γης, αίματος και θανάτου που διαπερνά τον αέρα», λέει ο Zaluzhny. Οι στρατιώτες στο βίντεο μιλούν για τη σημασία της ενότητας για χάρη της νίκης. Μιλούν για δύναμη, αντοχή και για τη θέλησή τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.
Άλλη μια μεγάλη εκκαθάριση;
Καθώς οι φήμες διαδίδονται για την απομάκρυνση του Ζαλούζνι, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν πλημμυρίσει από αναφορές για επικείμενο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Υψηλόβαθμες πηγές του δημοφιλούς Strana.ua (απαγορευμένο από τον Ζελένσκι) υποστηρίζουν ότι, αν και το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη λίστα με τους νέους διορισμούς, αναμένουν ορισμένες παραιτήσεις υψηλού προφίλ: υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως ορισμένοι υπουργοί θα απολυθούν και ακόμη και η κυβέρνηση του [πρωθυπουργού] Denis Shmigal θα διαλυθεί.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ ανακοίνωσε ότι η απόλυση των Βενεντίκτοβα και Μπακάνοφ ήταν μόνο η αρχή. «Έχω ακούσει κάποια ονόματα, αλλά προτιμώ να δουλεύω με πραγματικά έγγραφα. Πιθανότατα, δεν ήταν τα μόνα άτομα που απομακρύνθηκαν και θα δούμε σύντομα κάποιες άλλες εξελίξεις», σχολίασε ο Danilov.
Η απομάκρυνση των Μπακάνοφ και Βενεντίκτοβα ήταν η πιο σημαντική απόλυση από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Ο Ζελένσκι είπε ότι η απόφασή του υποκινήθηκε από το μεγάλο αριθμό προδοτών στην SBU και στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, περισσότεροι από εξήντα πράκτορες της SBU παρέμειναν σε εδάφη που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα και άρχισαν να εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Ουκρανίας. Συνολικά, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν εκατοντάδες υποθέσεις υποτιθέμενης προδοσίας και συνεργατισμού.
Μία από τις πιο ηχηρές έρευνες είναι εναντίον του πρώην επικεφαλής του Γραφείου της SBU στην Κριμαία, με έδρα τη Χερσώνα, της οποίας η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο το Μάρτιο. Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Aleksandr Samoilenko κατηγόρησε τον κλάδο για προδοσία, λέγοντας ότι οι αξιωματικοί του πρόδωσαν την Ουκρανία αποκαλύπτοντας ένα δίκτυο ναρκοπεδίων στη Ρωσία και παρέχοντας βοήθεια στην αεροπορία της. Παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του πρώην αρχηγού εσωτερικής ασφάλειας της SBU, Στρατηγού Αντρέι Ναούμοφ, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία αλλά συνελήφθη στη Σερβία τον Ιούνιο.
Ο Μπακάνοφ και ο Ζελένσκι ήταν συνεργάτες σε ένα στούντιο τηλεοπτικής παραγωγής, το Kvartal 95. Αργότερα ήταν επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Ζελένσκι και ήταν ο ηγέτης του κόμματός του Υπηρέτης του Λαού. Η Βενεντίκτοβα ήταν σύμμαχος του Ζελένσκι πολύ πριν από την προεδρία του και ήταν επίσης επικεφαλής του Κρατικού Γραφείου Ερευνών της Ουκρανίας. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη και οι στενές προσωπικές διασυνδέσεις με τον πρόεδρο δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τους δυο τους να αποφύγουν την μπότα.
Την ίδια στιγμή, η SBU ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά του πρώην αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Υποστράτηγο Σεργκέι Κριβόνος, ο οποίος πρόσφατα επικρίθηκε από τον Ζελένσκι για σχολιασμό της στρατιωτικής ηγεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κριβόνος είναι μια κάπως δημοφιλής προσωπικότητα στην Ουκρανία. Πίσω το 2019, εγγράφηκε ως υποψήφιος για την προεδρία, αλλά αργότερα αποχώρησε υπέρ του Ποροσένκο.
Ο Κριβόνος πιστεύει ότι η δίωξη εναντίον του διατάχθηκε από τον Ζελένσκι, λόγω της δημοτικότητας του υποστράτηγου, ειδικά στους στρατιωτικούς. «Η ανώτατη ηγεσία της SBU ήταν ειλικρινής όταν μου είπαν: Ο Ανώτατος Ανώτατος Διοικητής Βλαντιμίρ Ζελένσκι εξέδωσε παράνομη εντολή να ανακαλέσει την κατάταξή μου στον στρατό, ώστε να αποτρέψει τον Valery Zaluzhny να με διορίσει σε ανώτερες θέσεις. Ο Ζελένσκι με βλέπει ως αντίπαλο. Πριν από τον πόλεμο, απολύθηκα από τον στρατό λόγω της κριτικής μου για την αδράνεια του Ζελένσκι στον αμυντικό τομέα και την αποτυχία του Γραφείου του Προέδρου και του Υπουργείου Άμυνας να προετοιμάσουν την Ουκρανία για τη ρωσική επιθετικότητα», υποστήριξε ο Κριβόνος.
Είπε πως τις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ο Zaluzhny του είχε δώσει προφορική εντολή να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο Zhuliany του Κιέβου και στη συνέχεια εξέδωσε προσωπική εντολή επιβεβαιώνοντας την εξουσία του Krivonos να το κάνει. Όμως, στα τέλη Μαρτίου, αποδείχθηκε ότι η διαταγή στρατολόγησης του Κριβόνος είχε ακυρωθεί. «Έμαθα από την ηγεσία του στρατού ότι αυτό έγινε με εντολή του Ανώτατου Διοικητή Ζελένσκι. Οι πηγές μου μου είπαν ξεκάθαρα: «Οι άνθρωποι στην κορυφή πιστεύουν πως η νίκη είναι κοντά και ότι μετά τον πόλεμο θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας ήρωας πολέμου – ο Ανώτατος Διοικητής. Νομίζει ότι θα μπεις στο δρόμο του», είπε ο Κριβόνος.
Ο δρόμος προς τον αυταρχισμό
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η δημοτικότητα του Ζελένσκι, έχοντας πλέον σταθερά εδραιώσει την εικόνα του ως «Ουκρανός Τσόρτσιλ», συνεχίζει να παραμένει υψηλή: περισσότερο από το 90% των Ουκρανών τον εμπιστεύονται. Επιπλέον, ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι ενάντια στην ενίσχυση αυταρχικών τάσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το 58% των Ουκρανών πιστεύει ότι η ύπαρξη ισχυρού ηγέτη είναι πιο σημαντική για τη χώρα από τη δημοκρατία. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η δημοκρατία είναι ακόμα πιο σημαντική. Ταυτόχρονα, το 62% των ερωτηθέντων λέει ότι, στην παρούσα κατάσταση, δεν πρέπει να επιτρέπεται ακόμη και η εποικοδομητική κριτική στην ουκρανική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να στηρίξουν τον Ζελένσκι.
Όλα αυτά παρέχουν στον Ζελένσκι μεγάλες ευκαιρίες για εδραίωση της εξουσίας του – μια τάση που ξεκίνησε πολύ πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών. Η διαδικασία σύσφιξης των βιδών ξεκίνησε το 2020, όταν ασκήθηκε πίεση στους πολιτικούς αντιπάλους και συνεχίστηκε με απαγορεύσεις σε μέσα ενημέρωσης εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των φιλορωσικών. Αυτό συνοδεύτηκε από μια εκστρατεία κατά των σκιωδών οικονομικών ελίτ και των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και των διαφόρων ειδών λαθρεμπόρων. Τότε ο Ζελένσκι άρχισε να σκουπίζει πιθανούς εσωτερικούς αμφισβητίες. Αυτό αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Arsen Avakov, το φθινόπωρο του 2021.
Παράλληλα, όλοι οι βασικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι στην κυβέρνηση είχαν προβλήματα με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Αυτά περιλαμβάνουν τη Γιούλια Τιμοσένκο, τον Πιότρ Ποροσένκο, τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ και τον Ανατόλι Σάρι. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Ντμίτρι Ραζούμκοφ απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του ουκρανικού κοινοβουλίου, της Βερχόβνα Ράντα. Υπήρχαν στρατηγικά κίνητρα πίσω από αυτή την κίνηση από την αρχή, δηλαδή η εξάλειψη των ανταγωνιστών για τη δεύτερη θητεία του Zelensky. Ο Ραζούμκοφ θα μπορούσε να είχε γίνει ένας πιθανός «νέος Ζελένσκι» ή θα μπορούσε τουλάχιστον να είχε χωρίσει την τρέχουσα ομάδα κατά τη διάρκεια των νέων προεδρικών εκλογών. Ήταν ο Ραζούμκοφ που ήταν εδώ και καιρό δεύτερος εντός του κόμματος στην εξουσία, όσον αφορά τη βαθμολογία και τη θέση στο πολιτικό σύστημα.
Οι προσωπικές σχέσεις παίζουν επίσης ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Τον τελευταίο χρόνο πριν από την απόλυσή του, ο Ραζούμκοφ απέφυγε να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC), της συμβουλευτικής υπηρεσίας του προέδρου, και, αντ' αυτού, βγήκε με τις δικές του πρωτοβουλίες σε βασικά ζητήματα: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανία, αγροτική μεταρρύθμιση, παράνομος πλουτισμός και απο-ολιγαρχία. Με άλλα λόγια, ο Razumkov είχε τη δική του θέση και προτάσεις, και συχνά ήταν αυτές που περνούσαν από το κοινοβούλιο και όχι αυτές που ήθελε να δεχτεί ο Zelensky. Αυτό κατέληξε να χαλάσει τη σχέση τους.
Η εκστρατεία κατά της αντιπολίτευσης οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές διαδικασίες της Ουκρανίας, με το κέντρο της εξουσίας να μετατοπίζεται προς την εκτελεστική εξουσία και ακόμη και τον τομέα επιβολής του νόμου. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες αρχές λήψης αποφάσεων έχουν μετακινηθεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο – το NSDC – τη σύνθεση του οποίου καθορίζει προσωπικά ο Ζελένσκι και του οποίου οι αποφάσεις τίθενται σε ισχύ με διάταγμά του. Και χάρη στον νόμο «Περί κυρώσεων», ο οποίος επιτρέπει την επιβολή οικονομικών περιορισμών σε οποιονδήποτε Ουκρανό θεωρείται απειλή για την «εθνική ασφάλεια», οι εξουσίες του NSDC έχουν γίνει σχεδόν απεριόριστες. Όλοι οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου που εμπίπτει σε τέτοιες κυρώσεις είναι αποκλεισμένοι και καθίσταται αδύνατο για αυτούς να διεξάγουν οικονομικές δραστηριότητες.
Αν προσθέσουμε σε αυτό το σχέδιο νόμου «Για τα ΜΜΕ», σύμφωνα με το οποίο ακόμη και τα μη εγγεγραμμένα μέσα ενημέρωσης που διανέμουν απαράδεκτες πληροφορίες υπόκεινται σε αποκλεισμό, προκύπτει μια περίεργη εικόνα. Ο Ζελένσκι συγκεντρώνει άκαμπτα και ασυμβίβαστα την εξουσία και οι αποφάσεις παρακάμπτουν το υπάρχον – αν και όχι ιδανικό, αλλά λειτουργικό – νομικό σύστημα. Και υπό αυτή την έννοια, η απάντηση στο ερώτημα ποιες αλλαγές μπορεί να συμβούν στα κορυφαία κλιμάκια ισχύος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι σαφής. Όλα είναι πιθανά.
Άλλωστε, όπως δείχνει η ιστορία των σχέσεων του Ζελένσκι με τον στενό του κύκλο, ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει πως είναι η μόνη δύναμη στη χώρα – αυτός είναι η ομάδα και άλλοι είναι απλώς οι βοηθοί του. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια εσωτερική πολιτική κρίση το 2021. Το γεγονός ότι ο μήνας του μέλιτος της Δύσης με τον Ζελένσκι φαίνεται να έχει σχεδόν τελειώσει αυξάνει επίσης την πιθανότητα να εμφανιστεί μια μεγάλης κλίμακας κρίση στον ορίζοντα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα. Υπήρξε όλο και περισσότερη κριτική στον Ζελένσκι πρόσφατα και η αναζήτηση νέων ηρώων έχει γίνει πιο ενεργή. Μια άλλη μάχη εξουσίας είναι πιθανό να περιμένει.