Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πέρα από όλα τα άλλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να περιορίσει τη ροή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από αυτό το μέρος του κόσμου για πολύ καιρό ακόμη, επειδή δεν υπάρχει τέλος στον πόλεμο. Στην ουσία, αντιμετωπίζουμε μια «τέλεια καταιγίδα» για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και αυτή μόνο χειρότερη θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Η παγκόσμια πείνα αυξάνεται εδώ και χρόνια και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οδεύουμε προς «ακόμη μια χρονιά ρεκόρ πείνας»:
Ο κόσμος κινδυνεύει για ακόμη ένα χρόνο ρεκόρ πείνας, καθώς η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεχίζει να οδηγεί ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε επιδείνωση των επιπέδων έντονης πείνας, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) σε μια έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ρίζας της αιτίας της σημερινής κρίσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.
Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι μια συμβολή ανταγωνιστικών κρίσεων – που προκαλούνται από κλιματικά σοκ, συγκρούσεις και οικονομικές πιέσεις – που έχει ωθήσει τον αριθμό των ανθρώπων που πεινούν έντονα σε όλο τον κόσμο από 282 εκατομμύρια σε 345 εκατομμύρια μόνο τους πρώτους μήνες του 2022. Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Κόσμου του ΟΗΕ κλιμάκωσε τους στόχους της επισιτιστικής βοήθειας για να φθάσει το ρεκόρ των 153 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2022 και μέχρι τα μέσα του έτους είχε ήδη παραδώσει βοήθεια σε 111,2 εκατομμύρια άτομα.
Αλλά όπως έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα , αυτό είναι μόνο η αρχή.
Τελικά, θα υπάρξουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δε θα έχουν αρκετό φαγητό σε τακτική βάση.
Σε όλα μου τα χρόνια, δεν έχω δει ποτέ την πείνα να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τώρα την πείνα στην πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών:
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η πείνα σε μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Αϊτής βρίσκεται σε καταστροφικά επίπεδα, καθώς η βία των συμμοριών και οι οικονομικές κρίσεις ωθούν τη χώρα σε «σημείο θραύσης».
Σχεδόν 20.000 άνθρωποι στη φτωχή περιοχή Cité Soleil της πρωτεύουσας έχουν επικίνδυνα μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πείνα, λέει ο ΟΗΕ.
Σε όλη την Αϊτή, σχεδόν πέντε εκατομμύρια παλεύουν με τον υποσιτισμό.
«Η Αϊτή αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο δεν θα νοιάζονται μέχρι να πεινάσουν οι ίδιοι.
Δυστυχώς, αυτή η μέρα μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πολλοί άνθρωποι είχαν φανταστεί ποτέ.
Αυτή την στιγμή, τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων στην Ευρώπη έχουν ήδη κλείσει λόγω της εκτοξευόμενης τιμής του φυσικού αερίου…
Η κρίση λιπασμάτων στην Ευρώπη βαθαίνει με περισσότερα από τα δύο τρίτα της παραγωγικής ικανότητας να έχουν σταματήσει λόγω της αύξησης του κόστους φυσικού αερίου, απειλώντας τους αγρότες και τους καταναλωτές πολύ πέρα από τα σύνορα της περιοχής.
Η πίεση της Ρωσίας στις αποστολές φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πλήττει τις βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι εταιρείες λιπασμάτων πλήττονται ιδιαίτερα επειδή το αέριο είναι ταυτόχρονα βασική πρώτη ύλη και πηγή ενέργειας για τον κλάδο.
Απλώς δε θα υπάρχει αρκετό λίπασμα για τους ευρωπαίους αγρότες το 2023.
Και δε θα είναι αρκετό για όλους τους άλλους που εξαρτάται από την παραγωγή λιπασμάτων από την Ευρώπη.
Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό, γιατί χωρίς λίπασμα θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε μόνο περίπου τον μισό πλανήτη.
Θέλετε να γίνετε εθελοντής για να είστε ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν αρκετό φαγητό;
Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο δολάριο ΗΠΑ προκαλεί τεράστιους πονοκεφάλους στους εισαγωγείς τροφίμων σε όλο τον κόσμο:
Στην Γκάνα, οι εισαγωγείς προειδοποιούν για ελλείψεις ενόψει των Χριστουγέννων. Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια φορτωμένα με τρόφιμα συσσωρεύτηκαν πρόσφατα σε λιμάνια στο Πακιστάν, ενώ ιδιώτες αρτοποιοί στην Αίγυπτο αύξησαν τις τιμές του ψωμιού αφού σε ορισμένους αλευρόμυλους τελείωσε το σιτάρι επειδή ήταν στα τελωνεία.
Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων παλεύουν με έναν καταστροφικό συνδυασμό υψηλών επιτοκίων, ραγδαίας ανόδου του δολαρίου και υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, διαβρώνοντας τη δύναμή τους να πληρώνουν για αγαθά που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια. Η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα σε πολλές περιπτώσεις έχει μειώσει την πρόσβαση σε δολάρια και οι τράπεζες καθυστερούν να αποδεσμεύσουν τις πληρωμές.
Η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια.
Όταν η αξία του δολαρίου ανεβαίνει, οι φτωχές χώρες πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για φαγητό στα δικά τους τοπικά νομίσματα.
Έτσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τα ποσοστά πεζοπορίας.
Αλλά θα συνεχίσουν να το κάνουν ούτως ή άλλως.
Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα συνεχίζουν να είναι εντελώς ασύστολα.
Αυτό το καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες της χειρότερης ξηρασίας στην κινεζική ιστορία, η Ευρώπη υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών και οι δυτικές ΗΠΑ συνέχισαν να υποφέρουν από τη χειρότερη πολυετή mega ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 1.200 χρόνων.
Περιττό να πούμε ότι όλη αυτή η ξηρασία είναι απολύτως καταστροφική για τη γεωργική παραγωγή.
Σύμφωνα με την Washington Post, «περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβληματικές ξηρές συνθήκες» αυτή την στιγμή. Στη μέση της χώρας, αυτό έχει προκαλέσει μια φρικτή κρίση για την κυκλοφορία φορτηγίδων κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή:
Η βιομηχανία φορτηγίδων είναι αρκετά σημαντική. Είναι ζωτικής σημασίας για τη μετακίνηση αλουμινίου, πετρελαίου, λιπασμάτων και άνθρακα, ιδιαίτερα στον ποταμό Μισισιπή και στους παραποτάμους του. Περίπου το 60% των σιτηρών και το 54% των σπόρων σόγιας για εξαγωγή στις ΗΠΑ μεταφέρονται μέσω φορτηγίδων. Οι φορτηγίδες αγγίζουν επίσης περισσότερο από το ένα τρίτο του εξαγόμενου άνθρακα μας.
Αυτή την στιγμή η βιομηχανία φορτηγίδων — και όλοι εμείς που εξαρτόμαστε από τα προϊόντα της — είναι βυθισμένη σε κρίση. Η στάθμη των υδάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Μισισιπή βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της πάνω από μια δεκαετία.
Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 2.000 φορτηγίδες χτυπήθηκαν σε ένα σημείο.
Δυστυχώς, αναμένονται πολύ ξηρές συνθήκες «τις επόμενες εβδομάδες» και έτσι τα πράγματα δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν σύντομα:
Χαμηλή στάθμη νερού και βυθοκόρηση, κλειστή κυκλοφορία φορτηγίδων με κατεύθυνση βόρεια και νότια στον Μισισιπή την περασμένη εβδομάδα. Κάποια στιγμή, περισσότερα από 100 ρυμουλκά και 2.000 φορτηγίδες είχαν κολλήσει να περιμένουν. Το αποκλεισμένο τμήμα του ποταμού, μεταξύ Λουιζιάνα και Μισισιπή, άνοιξε ξανά τη Δευτέρα. Η κυκλοφορία περιορίζεται σε μία κατεύθυνση, σύμφωνα με τον υπαξιωματικό Jose Hernandez της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο από την κυκλοφορία μηδενικής κατεύθυνσης, αλλά ο Μισισιπής αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ξεραμένος. Η Λίζα Πάρκερ, εκπρόσωπος του Σώματος Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ, είπε στο FreightWaves ότι αναμένονται ξηρότερες συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες. Το ποτάμι συσσωρεύει τα αποθέματα νερού αυτή την στιγμή, πρόσθεσε ο Πάρκερ, αλλά αυτά τα αποθέματα τελικά θα εξαντληθούν.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, οι τιμές μετακίνησης εμπορευμάτων με φορτηγίδες έχουν ξεπεράσει την οροφή και θα μπορούσαμε τελικά να δούμε τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων να σαπίζουν προτού φτάσουν στους καταναλωτές:
Δεδομένου ότι πολλές φορτηγίδες έχουν κολλήσει και δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου, οι τιμές των φορτηγίδων φέρεται να υπερφουσκώνουν. Από τη σύνταξη αυτού του άρθρου, η υψηλότερη τιμή USD ανά τόνο που εμφανίζεται είναι 90,44 $. Πριν από την τεράστια άνοδο, ήταν κάτω από 10 $ για να μετακινήσετε έναν τόνο αγαθών.
Η συντριπτική πλειονότητα των πλέον λανθάνοντων σωρών φασολιών και άλλων αγροτικών αγαθών προορίζονταν για μεγάλα εξαγωγικά τερματικά στον Κόλπο του Μεξικού. Ενώ τουλάχιστον μερικά από αυτά φαίνεται να καλύπτονται και να αερίζονται, πόσο καιρό θα διαρκέσουν πραγματικά πριν χαλάσουν;
Σε μια άλλη σημείωση, συνεχίζουμε να βλέπουμε τα καβούρια να πεθαίνουν με εκπληκτικό ρυθμό.
Μάλιστα, τώρα αναφέρεται ότι η χειμερινή συγκομιδή του χιονοκαβουριού στην Αλάσκα έχει ανασταλεί επειδή ο πληθυσμός των καβουριών γνώρισε καταστροφική μείωση:
Οι αξιωματούχοι της Αλάσκας ακύρωσαν αρκετές συγκομιδές καβουριών σε μια προσπάθεια διατήρησης που προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία καβουριών στην περιοχή.
Οι αξιωματούχοι ακύρωσαν τη φθινοπωρινή συγκομιδή κόκκινων καβουριών στον κόλπο του Μπρίστολ και, για πρώτη φορά σε ρεκόρ, αναμένουν επίσης τη χειμερινή συγκομιδή του χιονοκαβουριού, σύμφωνα με πολλές αναφορές.
Η απόφαση έρχεται μετά την έντονη πρόσφατη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Τα δεδομένα από μια έρευνα της NOAA στην ανατολική Βερίγγεια Θάλασσα δείχνουν μείωση 92% στη συνολική αφθονία καβουριών χιονιού από το 2018 έως το 2021, επιβεβαίωσε το Τμήμα Ψαριών και Θηραμάτων της Αλάσκας στην USA TODAY. Μείωση 83% σημειώθηκε από το 2018 έως το 2022, καθώς μερικά μικρά καβούρια εισήλθαν στον πληθυσμό το 2022, σύμφωνα με το Τμήμα Εμπορικής Αλιείας του τμήματος.
Και χάρη στην παγκόσμια πανδημία της γρίπης των πτηνών, τα πουλιά συνεχίζουν να πεθαίνουν σε εκπληκτικούς αριθμούς επίσης.
Αν μπορείτε να το πιστέψετε, σχεδόν 100 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες έχουν ήδη αφανιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η πανδημία μόνο θα ενταθεί τώρα που έρχεται ο κρύος καιρός.
Όσοι από εσάς έχετε πάει στο παντοπωλείο τον τελευταίο καιρό γνωρίζετε ήδη πως οι τιμές των αυγών, του κοτόπουλου και της γαλοπούλας έχουν εκτοξευθεί σε εντελώς τρελά επίπεδα. Σε αυτό το σημείο, οι τιμές είναι τόσο υψηλές που μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς σχεδιάζει να παραλείψει την ημέρα των Ευχαριστιών φέτος για να εξοικονομήσει χρήματα:
Ένας στους πέντε Αμερικανούς δεν είναι σίγουρος αν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος της Ημέρας των Ευχαριστιών φέτος και ένας στους τέσσερις σκοπεύει να την παραλείψει για να εξοικονομήσει χρήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Personal Capital.
Η κατάσταση των οικονομικών υποθέσεων στην Αμερική του προέδρου Τζο Μπάιντεν επηρεάζει τα σχέδια των Αμερικανών για διακοπές. Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τέταρτο των Αμερικανών σχεδιάζει να παραλείψει την Ημέρα των Ευχαριστιών φέτος για να εξοικονομήσει χρήματα και ένας στους πέντε «αμφέβαλλε ότι θα είχε αρκετά χρήματα για να καλύψει το κόστος της Ημέρας των Ευχαριστιών φέτος».
Πιο συγκεκριμένα, το ένα τρίτο αναμένει ότι το δείπνο του 2022 για την Ημέρα των Ευχαριστιών θα είναι «μικρότερο» και το 45 τοις εκατό, συνολικά, δήλωσε ότι «τελικά αγχώνεται» από την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Ναι, τα πράγματα είναι ήδη τόσο άσχημα.
Αλλά σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, όλα είναι μια χαρά. Μάλιστα, λέει ότι «η οικονομία μας είναι δυνατή σαν κόλαση»:
Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με έναν δημοσιογράφο σε ένα Baskin Robbins στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ο οποίος ρώτησε τον πρόεδρο εάν ανησυχούσε για την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.
Με ένα χωνάκι παγωτού σοκολάτας στο χέρι, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με ανησυχεί η ισχύς του δολαρίου. Ανησυχώ για τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομία μας είναι δυνατή».
Τον πιστεύεις, έτσι δεν είναι;
Οι ηγέτες μας θέλουν να πιστέψουμε πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή είναι απλώς προσωρινά και ότι μια νέα χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας είναι προ των πυλών.
Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, γιατί είναι τόσο πρόθυμοι να μας κάνουν να φάμε ζωύφια;
Ένας τεράστιος χρόνος, ενέργεια και πόροι αφιερώνεται πίσω από μια εκστρατεία για την προώθηση των εντόμων ως μία από τις λύσεις για την ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Αλλά δεν σκοπεύω να φάω ζωύφια, και είμαι σίγουρος πως ούτε κι εσείς.
Δυστυχώς, δε θα υπάρχει σχεδόν αρκετό φαγητό για όλους στον πλανήτη το 2023 και εκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν βαθιά θα πεινάσουν σύντομα απελπισμένα.
Μπορούν να πιέσουν να τρώμε έντομα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διορθώσει τα προβλήματά μας. Αυτή την στιγμή, δεν έχουν καμία απολύτως λύση που θα εμποδίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων να πεθάνουν από την πείνα στα δύσκολα χρόνια που έχουμε μπροστά μας.