akbarnemati / pixabay |
Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το «μη αναγνωρισμένο» τους κράτος του Ισραήλ συνεχίζουν την σταυροφορία τους κατά του Ιράν, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν επωφελείται από τη σύγκρουση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αγωνίζονται για περισσότερα από 40 χρόνια, μετά την ανατροπή του φιλοαμερικανού Σάχη στο Ιράν ως αποτέλεσμα της «ισλαμικής επανάστασης». Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για τους αγιατολάχ που ήρθαν στην εξουσία μετά.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πιο επιτυχημένες στις προσπάθειές τους να καταστείλουν την πυρηνική έρευνα του Ιράν. Κατάφεραν να εξαλείψουν έναν αριθμό επιφανών Ιρανών επιστημόνων. Ωστόσο, το Ιράν παραμένει ένα αγκάθι στο πλευρό της Ουάσιγκτον.
Ο δυτικός Τύπος έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό όλους τους Αμερικανούς προέδρους για την ακαμψία και το πείσμα τους. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την Τεχεράνη για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα εδώ και πολλά χρόνια. Παραδοσιακά, μετατοπίζουν την ευθύνη και κάνουν ό,τι μπορούν για να λογοδοτήσει το Ιράν για μια πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η Ουάσιγκτον. Με λίγα λόγια, λένε ψέματα. Αφορά θέματα όπως η διευθέτηση της Μέσης Ανατολής, η δημιουργία πυρηνικών όπλων, η υποστήριξη της τρομοκρατίας – όλα όσα φημίζονται οι ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα.
Γενικά, τον τελευταίο μισό αιώνα, πολλοί μιλούσαν για το μεγαλύτερο πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν οι Αμερικανοί πολιτικοί — την έλλειψη εγκεφαλικής ύλης. Δε φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν όταν δεν είναι σπίτι.
Οι Αμερικανοί παλαιστές μπορούσαν να έρθουν ελεύθερα στην Τεχεράνη για αγώνες, ενώ οι Ιρανοί παλαιστές, όταν ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπρεπε να περνούν ώρες στο αεροδρόμιο του Σικάγο για να πάρουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, σαν να ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Η ιρανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου. Είναι ενδιαφέρον πως το Ιράν είναι εξαγωγέας μαύρου χαβιαριού από την Κασπία Θάλασσα. Το ιρανικό χαβιάρι είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο στον πλανήτη χάρη στις μοναδικές συνθήκες της νότιας Κασπίας Θάλασσας.
Το Ιράν είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ασίας. Κατέχει την 18η θέση στον κόσμο όσον αφορά την εθνική παραγωγή (σύμφωνα με τη CIA). Το Ιράν είναι επίσης η μεγαλύτερη χώρα μεταξύ των κρατών της Δυτικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και του ΟΠΕΚ. Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον ισλαμικό κόσμο μετά την Τουρκία ως προς το ΑΕΠ.
Όλα αυτά παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Χένρι Κίσινγκερ σημείωσε κάποτε ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ είχαν πολλά κοινά στρατηγικά συμφέροντα. Πιθανότατα είχε στο μυαλό του το καθεστώς του σάχη υπέρ των ΗΠΑ.
Το σημερινό Ιράν δεν είναι κράτος του Σάχη. Αυτή είναι μια ισλαμική, δυνατή και με αυτοπεποίθηση χώρα. Σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, παρά όλες τις προσπάθειες της Δύσης να φλερτάρει με το Ιράν, υποστήριξε κάποτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγάλος καταπιεστής του κόσμου. Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, όλες οι επαφές με τις ΗΠΑ είναι επιβλαβείς και άχρηστες. Σημείωσε επίσης πως οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον ήταν ακόμη χειρότερες από οποιεσδήποτε προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας σχέσης.
Οι πρόσφατες προσπάθειες που έκαναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να καταστείλουν ολόκληρο τον κόσμο, κάνουν κάποιον να σκεφτεί τα λόγια που είπε τότε ο Ιρανός ηγέτης. Ίσως να είχε δίκιο.