Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το AUKUS, το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ αυτών των τριών αγγλοσαξονικών χωρών για την αντιμετώπιση της Κίνας, ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 και ήταν αμφιλεγόμενο από την αρχή. Μαζί με το QUAD, έχει σίγουρα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυστραλιανές αρχές στην Καμπέρα σχεδιάζουν να αποκτήσουν τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια, καθιστώντας έτσι την πολιτεία Ινδο-Ειρηνικού την πρώτη χώρα στο Νότιο Ημισφαίριο που κατέχει τέτοια πλοία, καθώς και την πρώτη χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος στη μη -Συνθήκη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT) να το πράξει εκτός από τα πέντε αναγνωρισμένα κράτη, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Rafael Grossi από τη Διεθνή Ατομική Ενέργεια (IAE), αυτά τα υποβρύχια θα τροφοδοτούνται από «ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού», επομένως θα μπορούσαν να είναι οπλικής ποιότητας ή κοντά σε αυτό. Η Μόνιμη Αποστολή του Πεκίνου, σε έγγραφο θέσης που απεστάλη στην IAE τον περασμένο μήνα, τόνισε το γεγονός πως «η εταιρική σχέση AUKUS περιλαμβάνει την παράνομη μεταφορά υλικών πυρηνικών όπλων, καθιστώντας την ουσιαστικά πράξη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».
Οι χώρες του AUKUS με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι η NPT επιτρέπει την θαλάσσια πυρηνική πρόωση, εφόσον γίνονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις με τον Οργανισμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το πυρηνικό υλικό θα μεταφερθεί αντί να παραχθεί από την ίδια την Αυστραλία. Η Κίνα διαφωνεί με τη στάση του AUKUS, υποστηρίζοντας πως η IAE στην πραγματικότητα υπερβαίνει την εντολή της. Το Πεκίνο ζήτησε μια «διακυβερνητική» διαδικασία για την εξέταση του θέματος.
Αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα: όταν τα πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται στη θάλασσα, τα καύσιμα τους δεν είναι προσβάσιμα από τους επιθεωρητές της IAE και δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουν το πυρηνικό υλικό. Ο ίδιος ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, είπε στο BBC ότι η συμφωνία για τα υποβρύχια AUKUS θα ήταν «πολύ δύσκολη» για τους πυρηνικούς επιθεωρητές.
Η αποστολή της Κίνας στον ΟΗΕ στη Βιέννη περιέγραψε επίσης ευθαρσώς τα σχέδια του AUKUS ως διάδοση των πυρηνικών όπλων υπό ένα «κάλυμμα» ναυτικής πυρηνικής πρόωσης. Ο πρεσβευτής Wang Qun, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις κράτη του AUKUS για «διπλό κριτήριο» σε μια συνέντευξη στις 19 Σεπτεμβρίου .
Οι αμερικανο-κινεζικές εντάσεις είναι ήδη πολύ υψηλές για το ζήτημα της Ταϊβάν και για να ρίξει λάδι στη φωτιά, το Πεκίνο αντιλαμβάνεται τα σχέδια του AUKUS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καθώς η Δύση ωθεί τα θαλάσσια σύνορά της εναντίον της Κίνας εξοπλίζοντας τη σύμμαχό της Αυστραλία με πυρηνικά υποβρύχια. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις ο στόλος θα είναι μια μοίρα ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ. Δεδομένης της συνεχιζόμενης αμερικανικής πολιτικής «διπλού περιορισμού» , οι ανησυχίες του Πεκίνου έχουν πολύ νόημα.
Ο Chen Hong, πρόεδρος της Κινεζικής Ένωσης Αυστραλιανών Σπουδών και επίσης διευθυντής του Κέντρου Αυστραλιανών Σπουδών στο Normal University της Ανατολικής Κίνας, έχει μάλιστα προειδοποιήσει ότι παίζοντας ρόλο σε αυτό, η Καμπέρα θα μπορούσε να θυσιάσει τη δική της εθνική ασφάλεια για χάρη εθνικών συμφερόντων άλλων χωρών.
Τον Ιούλιο, δύο κινεζικές ομάδες προβληματισμού (China Arms Control and Disarmament Association και China Institute of Nuclear Industry Strategy) είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι το υποβρύχιο έργο του AUKUS θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» και έτσι να απειλήσει τη μη διάδοση σε μια μακροσκελή έκθεση που ονομάζεται «Μια επικίνδυνη συνωμοσία: Ο κίνδυνος πυρηνικής διάδοσης της συνεργασίας των υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο του AUKUS».
Σύμφωνα με το έγγραφο, εάν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τον τρόπο τους, τα πυρηνικά κράτη θα μεταφέρουν για πρώτη φορά πυρηνικό υλικό οπλικής ποιότητας σε ένα μη πυρηνικό κράτος (Αυστραλία). Ένα τέτοιο προηγούμενο, προειδοποιεί, «ζυμώνει πιθανούς κινδύνους σε πολλαπλές πτυχές όπως η πυρηνική ασφάλεια, ο αγώνας εξοπλισμών στα πυρηνικά υποβρύχια και η διάδοση της τεχνολογίας πυραύλων, με βαθύ αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα». Η έκθεση προκαλεί επίσης αμφιλεγόμενα την πιθανότητα ότι η Καμπέρα θα μπορούσε πράγματι να έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεδομένης της ιστορικής αναζήτησης της τεχνολογίας από τη δεκαετία του 1950.
Εν τω μεταξύ, ο Rob Wittman και ο Donald Norcross, δύο μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ, σε μια συζήτηση στο Wilson Center για τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, προέτρεψαν τους Αυστραλούς να συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στην πυρηνική τεχνολογία.
Ο Anthony Moretti, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Οργανωτικής Ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο Robert Morris υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κενό στη NPT που θα επέτρεπε στην Καμπέρα να αναγνωρίσει στον ΔΟΕ πως έχει αποκτήσει πυρηνικά υλικά και στη συνέχεια απλώς να αρνηθεί να επιτρέψει οποιεσδήποτε επιθεωρήσεις που επικυρώνουν διαδικασίες. Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για την Αυστραλία να προχωρήσει στη συμφωνία του AUKUS υπό το τρέχον πλαίσιο, αλλά το πρόβλημα είναι το επικίνδυνο προηγούμενο που θα δημιουργήσει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το Πεκίνο θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει μια τέτοια ανάπτυξη.
Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Sub-Imperial Power: Australia in the International Arena», ο συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών του αυστραλιανού στρατού, ο Clinton Fernandes επισημαίνει πειστικά ότι η αμυντική στρατηγική της Καμπέρα έχει οικοδομηθεί γύρω από μια «δομική εξάρτηση» από τις ΗΠΑ, η οποία την εγκαταλείπει ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε οποιοδήποτε σενάριο εκτός από «το πλαίσιο της Συμμαχίας των ΗΠΑ».
Η Αυστραλία αποκαλείται «πρωτεύουσα του πραξικοπήματος» του λεγόμενου δημοκρατικού κόσμου και η αμερικανική επιρροή στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια έχει να κάνει πολύ με αυτό. Η Ουάσιγκτον ελέγχει επίσης την εξωτερική πολιτική της Καμπέρα για δεκαετίες, όπως αποδεικνύεται από το διαβόητο αγγλοαμερικανικό πραξικόπημα που «απέλυσε» τον Πρωθυπουργό Gough Whitlam. Αυτή την στιγμή, το νησί-χώρα έχει γίνει ένα ακόμη κομβικό σημείο εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.