Αν και οι ΗΠΑ ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό, ενδεχομένως επίσης η Ουκρανία για να συνεχισθεί η στήριξη της από το ΝΑΤΟ, είναι μάλλον υπερβολικό να εκλάβει κανείς τα λόγια του προέδρου Biden ως παραδοχή ενοχής, για την «επίθεση» στους ρωσικούς αγωγούς – ενώ το πιθανότερο είναι να μην μαθευτεί ποτέ ο πραγματικός ένοχος. Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο θεωρείται το ότι, η «επίθεση» υποδηλώνει μία επικίνδυνη κλιμάκωση στον «πόλεμο δια αντιπροσώπων» της Δύσης με τη Ρωσία – ο οποίος δεν είναι καθόλου απίθανο να εξελιχθεί σε πυρηνικό, αφού ο Ρώσος εισβολέας, ο Putin, δεν φαίνεται καθόλου να μπλοφάρει. Επίσης ξεκάθαρη είναι η αδυναμία της Ευρώπης να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία της, χωρίς τη ρωσική ενέργεια και τις ρωσικές πρώτες ύλες – ενώ δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν κράτη όπως η Γερμανία, όταν οι Πολίτες τους βρεθούν βυθισμένοι σε κρίσεις, πολύ χειρότερες από αυτήν που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε εμείς οι Έλληνες, μετά την επιβολή των μνημονίων.
Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος
Ανάλυση
Κλιμακώνονται τα προβλήματα, κυρίως στην Ευρώπη – με πρώτο τον πληθωρισμό που ο εναρμονισμένος δείκτης του διαμορφώθηκε στο 10% στην Ευρωζώνη (12,1% στην Ελλάδα). Στην ουσία βέβαια, οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών – εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς. Πρόκειται δηλαδή για μία επίμονη ακρίβεια και όχι για τον συνήθη πληθωρισμό – ο οποίος προκαλείται από τη λειτουργία του σπιράλ «μισθών-τιμών-μισθών» που δεν έχει (ακόμη) ξεκινήσει (ανάλυση).
Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός αυτός δεν είναι ωφέλιμος ούτε για τους οφειλέτες – αφού οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, τα λοιπά εισοδήματα περιορίζονται, τα επιτόκια αυξάνονται, οι δόσεις των δανείων επίσης, ενώ οι δαπάνες διαβίωσης ακολουθούν μία έντονα ανοδική πορεία. Όλα αυτά σημαίνουν πως ούτε τα χρέη μειώνονται πληθωριστικά – όταν την ίδια στιγμή η εξυπηρέτηση τους γίνεται πολύ πιο δύσκολη.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι συνδέουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, με την καταπολέμηση του πληθωρισμού – χωρίς να συνειδητοποιούν τις πλήρεις επιπτώσεις. Δηλαδή, πως το πραγματικό κλειδί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι η άνοδος της ανεργίας – αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ζήτηση.
Κάτι τέτοιο φυσικά προκαλεί ύφεση, χωρίς να είναι σίγουρος κανείς πως θα μειωθούν οι τιμές – αφού, όπως αναφέραμε, η άνοδος των τιμών οφείλεται στην προσφορά που θα παραμείνει προβληματική, εξαιτίας κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία. Εύλογα λοιπόν προβλέπεται στασιμοπληθωρισμός – υψηλές τιμές δηλαδή, με χαμηλούς ή/και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με περιορισμένες επενδύσεις, με αυξανόμενη ανεργία κοκ.
Όσον αφορά τα πραγματικά επιτόκια, τα ονομαστικά δηλαδή πλην τον πληθωρισμό, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν για πολύ ακόμη αρνητικά – κάτω από τον πληθωρισμό δηλαδή αφού τότε, μεταξύ άλλων, καμία τράπεζα δεν θα έχει λόγιο να δανείζει, πληρώνοντας τόκο αντί να εισπράττει.
Η δολιοφθορά
Συνεχίζοντας, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται με τον πληθωρισμό, είναι τα γεγονότα με τους αγωγούς Nord Stream – σημειώνοντας πως την Τρίτη το απόγευμα οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας δημοσίευσαν στο Twitter ορισμένες εξαιρετικά ανησυχητικές αεροφωτογραφίες. Αφορούσαν μία τεράστια περιοχή, με φυσαλίδες νερού, στη Βαλτική Θάλασσα – κοντά στο νησί Bornholm της χώρας. Η αιτία ήταν οι διαρροές από τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 – διαρροές που, μεταξύ άλλων, θα προκαλέσουν μία τεράστια οικολογική καταστροφή, σε ολόκληρη την περιοχή (εικόνα).
Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο Nord Stream 1 εγκαινιάσθηκε το 2001 και έχει μήκος 1.200 χιλιόμετρα – περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, από τη ρωσική ακτή κοντά στην Αγία Πετρούπολη, έως τη βορειοανατολική Γερμανία. Έως πρόσφατα δε, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – ενώ δεν έχει μεταφέρει φυσικό αέριο από τον Αύγουστο, αφού τον έκλεισε η Ρωσία, δηλώνοντας επίσημα πως το έκανε για λόγους συντήρησης.
Η Ρωσία βέβαια ισχυρίζεται πως οι κυρώσεις καθιστούν αδύνατη τη σωστή συντήρηση της υποδομής φυσικού αερίου – ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις την κατηγόρησαν, δηλώνοντας πως σταμάτησε τις ροές μέσω του αγωγού, ως αντίποινα για τις κυρώσεις και την υποστήριξη της Ουκρανίας. Μίας χώρας που οι Πολίτες της μάχονται γενναία για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας τους – όταν όμως την ίδια στιγμή η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων, εναντίον της Ρωσίας.
Ο Nord Stream 2 τώρα, είναι ένας παράλληλος ρωσικός αγωγός που ολοκληρώθηκε το 2021 – μετά από προβλήματα που προκάλεσαν οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει, επειδή δεν ήθελαν να λειτουργήσει. Ο αγωγός προβλεπόταν να τεθεί σε λειτουργία το 2022 – όπου η Γερμανία διέκοψε το έργο (το οποίο είχε προωθήσει επίμονα η καγκελάριος Merkel, κατηγορούμενη συχνά για κρυφές, συνωμοτικές συναντήσεις με τον Putin), μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επομένως, τη χρονική στιγμή των διαρροών, κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν σε λειτουργία – οπότε δεν θα υπάρξει άμεσο αντίκτυπο στην προσφορά. Είναι πολύ πιθανόν όμως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές του φυσικού αερίου, από τους κερδοσκόπους – οι οποίοι συνήθως εκμεταλλεύονται στο έπακρο τέτοιες καταστάσεις.
Εν τούτοις, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές – ειδικά εάν πράγματι δεν ήταν ατύχημα, αλλά σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς, όπως είναι ευρέως αποδεκτό. Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Δανίας και της Πολωνίας, συμφωνούν όλες πως επρόκειτο για δολιοφθορά – όπως επίσης η (Γερμανίδα) πρόεδρος της ΕΕ.
Εν προκειμένω, το Σουηδικό εθνικό σεισμικό δίκτυο ανέφερε ότι, είχαν καταγραφεί δύο πιθανές εκρήξεις στην περιοχή των διαρροών φυσικού αερίου – ενώ η CIA δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση πριν από εβδομάδες, για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Ανάλογες βέβαια αμερικανικές προειδοποιήσεις υπήρχαν και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ενώ κατά ορισμένους Γερμανούς «μόνο ένας δολοφόνος γνωρίζει τον ακριβή τόπο του εγκλήματος προκαταβολικά».
Το παιχνίδι των ευθυνών
Περαιτέρω, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γερμανία έχουν εγείρει την πιθανότητα στοχευμένης επίθεσης – χωρίς όμως να έχουν εκδώσει ακόμη οριστική δήλωση για το θέμα. Εάν βέβαια πρόκειται πράγματι για μία στοχευμένη επίθεση, τότε προκύπτει το ερώτημα, σχετικά με το ποιος την προκάλεσε – ενώ, παρά την έλλειψη στοιχείων, το παιχνίδι των ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει.
Ειδικότερα, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη – χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση, καθώς επίσης ως μία επιθετική ενέργεια εναντίον της ΕΕ. Εν τούτοις, δεν είναι σαφές το πώς θα ωφεληθεί η Ρωσία από μία σοβαρή ζημία, σε έναν αγωγό που η κατασκευή του κόστισε 15 δις € – πόσο μάλλον αφού, εάν ήθελε να βλάψει την Ευρώπη, θα έκλεινε απλά τις στρόφιγγες, όπως άλλωστε είχε κάνει.
Εκτός αυτού, μία μόλις εβδομάδα πριν τις διαρροές, ο Putin είχε δηλώσει πως εάν η ΕΕ ήθελε να λύσει το πρόβλημα του φυσικού αερίου, το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να άρει τις κυρώσεις και να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream 2 – «απλά πρέπει να πατήσετε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν», είχε πει χαρακτηριστικά.
Επί πλέον, ο αγωγός Nord Stream είναι εν μέρει γερμανικής ιδιοκτησίας – ενώ η «επίθεση» διενεργήθηκε στα χωρικά ύδατα της Δανίας. Ως εκ τούτου, είναι στην πραγματικότητα μία επίθεση εναντίον δύο χωρών του ΝΑΤΟ – όπου όμως, εάν η Ρωσία ήθελε να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα υπήρχαν πολύ λιγότερο «δυσκίνητοι» τρόποι να το κάνει.
Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, μία «εναλλακτική» θεωρία έχει εμφανισθεί σε όλα σχεδόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – σύμφωνα με την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ ευρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ, αφού ωφελούνται από πολλές πλευρές. Δηλαδή, κερδίζουν τεράστια ποσά από το LNG που πουλούν στην Ευρώπη, επίσης από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αποδυναμώνουν τη Ρωσία, δίνουν ένα μάθημα στη Γερμανία καταστρέφοντας την ισχυρή της οικονομία, εκφοβίζουν την Κίνα κοκ. – οπότε έχουν κάθε λόγο να θέλουν αφενός μεν να διακοπεί εντελώς η προμήθεια της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο, αφετέρου να συνεχισθεί ο πόλεμος.
Πόσο μάλλον όταν οι επιπτώσεις του για τις ίδιες είναι μηδαμινές, αφού διεξάγεται στην Ευρώπη – ενώ δεν περιθάλπουν οι ίδιες τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς μετανάστες, δεν μολύνεται το δικό τους φυσικό περιβάλλον, δεν απειλείται η χώρα τους αφού ευρίσκεται πολύ μακριά κλπ.
Εκτός αυτού, αρκετοί επισημαίνουν μία συνέντευξη Τύπου από το Φεβρουάριο, στην οποία ο πρόεδρος Biden είχε πει τα εξής: «Εάν η Ρωσία εισβάλει…τότε δεν θα υπάρξει Nord Stream 2. Θα δώσουμε τέλος σε αυτό». Όταν δε ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το πώς σκοπεύει να το κάνει, αφού το έργο είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας, απάντησε το παρακάτω: «Σας υπόσχομαι πως θα μπορέσουμε να το κάνουμε».
Φυσικά βέβαια, οι απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με πολλούς άλλους τρόπους – οπότε δεν αποτελούν ενοχοποιητικό στοιχείο. Εν τούτοις, δεν αποτελεί μυστικό το ότι, οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αντίθετες με τον Nord Stream 2 – θεωρώντας λογικά πως θα αποτελούσε έναν δρόμο στενότερης συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούταν πάντοτε κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ – πόσο μάλλον όταν η Γερμανία, η οποία διατηρεί επί πλέον στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, θα αναδεικνυόταν στον απόλυτο ηγέτη της ΕΕ και σε μία πανίσχυρη οικονομικά χώρα. Ορισμένα δε άλλα ευρωπαϊκά στοιχεία είναι ύποπτα – όπως το ότι, ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας και νυν επικεφαλής της αντιπροσωπίας ΕΕ/ΗΠΑ του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία της διαρροής με τις λέξεις «Ευχαριστώ ΗΠΑ».
Από την άλλη πλευρά όμως, εάν ο στόχος της «επίθεσης» ήταν να σταματήσει ο Nord Stream 2, δεν έχει λογική – αφού έχει επιτευχθεί πολλούς μήνες πριν. Μόλις πρόσφατα άλλωστε, ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων της Γερμανίας R. Habek δήλωσε τα εξής: «Δεν βλέπω κανένα σενάριο ή προβλέψιμο σενάριο, στο οποίο ο Nord Stream 2 θα διαδραμάτιζε ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας».
Επίλογος
Συμπερασματικά λοιπόν, αν και οι ΗΠΑ ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό, ενδεχομένως επίσης η Ουκρανία για να συνεχισθεί η στήριξη της από το ΝΑΤΟ, είναι μάλλον υπερβολικό να εκλάβει κανείς τα λόγια του προέδρου Biden ως παραδοχή ενοχής, για την «επίθεση» στους ρωσικούς αγωγούς – ενώ το πιθανότερο είναι να μην μαθευτεί ποτέ ο πραγματικός ένοχος.
Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο θεωρείται το ότι, η «επίθεση» υποδηλώνει μία επικίνδυνη κλιμάκωση στον «πόλεμο δια αντιπροσώπων» της Δύσης με τη Ρωσία – ο οποίος δεν είναι καθόλου απίθανο να εξελιχθεί σε πυρηνικό, αφού ο Ρώσος εισβολέας, ο Putin, δεν φαίνεται καθόλου να μπλοφάρει.
Επίσης ξεκάθαρη είναι η αδυναμία της Ευρώπης να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία της, χωρίς τη ρωσική ενέργεια και τις ρωσικές πρώτες ύλες – ενώ δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν κράτη όπως η Γερμανία, όταν οι Πολίτες τους βρεθούν βυθισμένοι σε κρίσεις, πολύ χειρότερες, από αυτήν που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε εμείς οι Έλληνες, μετά την επιβολή των μνημονίων.