Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη χώρα, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος ενός παγκοσμιοποιημένου συστήματος που είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων οικονομιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, αλλά δημιούργησε επίσης τον κίνδυνο οικονομικών επιπτώσεων της πεταλούδας, καθώς αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν απλός λόξυγκας σε έναν κλάδο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν κυματισμό που έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε τσουνάμι οικονομικών προβλημάτων. Φαίνεται ότι αυτή είναι ακριβώς η κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόμαστε, καθώς οι ΗΠΑ στοχεύουν τη βιομηχανία μικροτσίπ της Κίνας.
Στις 7 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετους περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες που πωλούν ημιαγωγούς [μικροτσίπς] στην Κίνα. Η κίνηση περιλαμβάνει επίσης περιορισμούς στους πολίτες των ΗΠΑ που εργάζονται για κινέζους κατασκευαστές μικροτσίπ. Δεδομένης της σημασίας αυτών των τεχνολογιών στην εποχή μας, τέτοιες ενέργειες μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως κήρυξη πλήρους οικονομικού πολέμου.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ξεκάθαρα πως αυτό είτε θα επιβραδύνει σοβαρά είτε ακόμη και θα σταματήσει την άνοδο της Κίνας ως τεχνολογικής υπερδύναμης. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας (MIIT) συνεργάζεται ήδη με κορυφαίους παραγωγούς μικροτσίπ και επεξεργάζεται ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση της ζημιάς και την εξεύρεση λύσεων για τη διατήρηση της παραγωγής. Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων κινεζικών εταιρειών που εργάζονται στον κλάδο πραγματοποίησαν μια σειρά έκτακτων συναντήσεων με το MIIT, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της Yangtze Memory Technologies και της Dawning Information Industry.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν να «παραλύσει τη βιομηχανική ικανότητα της Κίνας θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη». Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ανώνυμες πηγές «εξοικειωμένες με τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις μεταξύ του MIIT και των CEO των κορυφαίων κατασκευαστών μικροτσίπ της Κίνας» ισχυρίζονται πως υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα για το πώς να προχωρήσουμε». Προς το παρόν, δεν είχε γίνει καμία αναφορά για πιθανά αντίμετρα, καθώς το MIIT λέγεται ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις και πως οι εγχώριες ανάγκες μικροτσίπ θα καλυφθούν. Οι συζητήσεις υποτίθεται ότι αποκάλυψαν πως ορισμένες κινεζικές εταιρείες φοβούνται ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βλάψουν τα σχέδια της χώρας να επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή των δικών της προηγμένων μικροτσίπ, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και με τη σειρά της και τις παγκόσμιες αγορές.
Φαίνεται πως ορισμένες εταιρείες ήδη κινδυνεύουν να επηρεαστούν άμεσα από τους περιορισμούς. Η Biren Technology με έδρα τη Σαγκάη, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), την απόδοση γραφικών, τους υπολογιστές γενικού σκοπού υψηλής απόδοσης και άλλες σχετικές υπηρεσίες, σχεδίαζε αρχικά να κυκλοφορήσει μια νέα μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) και επίσης «έθεσε ένα νέο ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογιστικής ισχύος». Ωστόσο, καθώς η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) για την παραγωγή των μικροτσίπ της χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία 7 νανομέτρων, υπάρχει ο κίνδυνος η TSMC να σταματήσει το έργο λόγω των περιορισμών των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η Biren Technology δεν έχει καμία ικανότητα να κατασκευάζει προηγμένες GPU από μόνη της, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και άλλα έργα της εταιρείας.
Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό προσωπικό αποχώρησε από την Yangtze Memory Technologies της Κίνας, ενώ η ολλανδική ASML Holding NV διέκοψε τις αποστολές για κινεζικές εταιρείες μικροτσίπ. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η Dawning Information, ο κορυφαίος κατασκευαστής υπερυπολογιστών της χώρας, προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για μικροτσίπ σχεδιασμένα στις ΗΠΑ. Ο εμπειρογνώμονας της ομάδας Rhodium για την Κίνα, Τζόρνταν Σνάιντερ, ισχυρίζεται πως οι περιορισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι «ένα τεράστιο πλήγμα για τις επιστημονικές και τεχνολογικές φιλοδοξίες του ΚΚΚ». Επίσης δήλωσε:
"Συνοπτικά, κάθε προηγμένη εταιρεία ημιαγωγών κόμβων αντιμετωπίζει επί του παρόντος πλήρη διακοπή της προσφοράς, παραιτήσεις από όλο το αμερικανικό προσωπικό και άμεση παράλυση των λειτουργιών. Έτσι μοιάζει η εξόντωση: η βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας μειώθηκε στο μηδέν εν μία νυκτί. Πλήρης κατάρρευση. Καμία πιθανότητα επιβίωσης».
Φυσικά, τέτοιες δηλώσεις καταστροφής και θλίψης θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς πολλές κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, έχουν ήδη βιώσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αν και αυτές οι εταιρείες έχουν υποστεί ζημιά ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών, κατάφεραν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και συνέχισαν να λειτουργούν ακόμη και υπό νέες συνθήκες παντελούς έλλειψης πρόσβασης στις τεχνολογίες των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κυρώσεις επηρέασαν μόνο ορισμένες εταιρείες, ενώ οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί είναι σε εθνικό επίπεδο και επηρεάζουν όλους τους κατασκευαστές που εδρεύουν στην Κίνα.
Τα προηγμένα μικροτσίπ χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε τομέα της παραγωγικής οικονομίας κάθε χώρας και η Κίνα σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι περιορισμοί της κυβέρνησης Μπάιντεν πιθανότατα στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και στην άνοδό της ως στρατιωτική υπερδύναμη, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη, οι πύραυλοι, τα drones και πολλά άλλα είδη όπλων απαιτούν μικροτσίπ. Επιπλέον, η πρόσφατη κυριαρχία της Κίνας στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, το Πεκίνο δεν είναι σίγουρα χωρίς επιλογές και δεν έχει ακόμη απαντήσει στην κλιμακούμενη πολεμική της Αμερικής. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποδειχθεί ευάλωτες σε αντικυρώσεις, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία βασικών κινεζικών εξαρτημάτων στα αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Από τότε που η Κίνα αναδείχθηκε ως μια οικονομική δύναμη τις τελευταίες δεκαετίες, η πολιτική Δύση (ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες) προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξή της. Με το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον κόσμο και μακράν τη σημαντικότερη οικονομία παραγωγής, η Κίνα έχει τεράστια δύναμη να επηρεάσει τις οικονομικές τάσεις σε πλανητικό επίπεδο.