Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η επίσημη δήλωση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Αρχηγό του Τμήματος Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Βορόντσοφ, ο οποίος είπε πως «οι οιονεί πολιτικές υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν νόμιμο στόχο για αντίποινα».
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο αμφιλεγόμενος πολυδισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δήλωσε ότι το SpaceX του θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες Starlink στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Το ζήτημα της πιθανής χρηματοδότησης του Πενταγώνου για το δορυφορικό δίκτυο τέθηκε επίσης από τον Μασκ, αποκαλύπτοντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ του υποτιθέμενου «πολιτικού» συστήματος Starlink και του αμερικανικού στρατού. Ακόμη και στην περίπτωση που η δημόσια χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) δεν είναι επίσημα εξασφαλισμένη, η Ρωσία είναι εξαιρετικά πιθανό να στοχεύσει το δορυφορικό δίκτυο εάν διαπιστώσει πως η συνεισφορά του στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι στρατιωτικά σημαντική. Παρά τις καταγγελίες της SpaceX ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να διατηρήσει τις λειτουργίες της επ' αόριστον από μόνη της λόγω του υψηλού κόστους, το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την ιδιωτική διαστημική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ θα ήταν να έχει μια στρατιωτική υπερδύναμη που θα στοχεύει τους δορυφόρους της στο διάστημα.
Το καθεστώς στο Κίεβο ισχυρίζεται πως το Starlink είναι «ουσιώδες για την ικανότητά του να αποκρούει τη ρωσική προέλαση, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε επικοινωνίες πρώτης γραμμής όπου δεν υπάρχουν άλλοι σύνδεσμοι επικοινωνίας». Σύμφωνα με τους Moscow Times με έδρα το Άμστερνταμ: «Οι εμπορικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το καθεστώς του Κιέβου στον πόλεμό του εναντίον της Ρωσίας είναι νόμιμοι στόχοι επιθέσεων», δήλωσε ένας ανώνυμος Ρώσος διπλωμάτης την Τετάρτη. Ιδιωτικά στοιχεία ο δορυφόρος Starlink του Έλον Μασκ καθώς και οι δορυφόροι παρατήρησης της γης Maxar και Planet Labs, έχουν αποδειχθεί κρίσιμοι για τη διατήρηση των Ουκρανών στο διαδίκτυο και τη διάτρηση της ομίχλης του πολέμου».
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία προειδοποιεί για τη χρήση πολιτικών διαστημικών μέσων για στρατιωτικούς σκοπούς. Τον περασμένο μήνα, ο Βορόντσοφ προειδοποίησε ότι «οι μη στρατιωτικοί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου συνιστούν έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» , υπονοώντας ξεκάθαρα πως είναι πολύ πιθανό να στοχοποιηθούν. Αν και ο Vorontsov δεν διευκρίνισε ότι εμπλέκεται η Starlink ή οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία, η δήλωσή του στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αρκετά σαφής και υπονοούσε πως η ανάμειξη οποιασδήποτε πολιτικής επιχείρησης δεν θα γίνει ανεκτή.
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε την Πέμπτη και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια «αστοχαστική και τρελή» κλιμάκωση. «Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ έλκονται να υποστηρίξουν το καθεστώς του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε η Ζαχάροβα.
Η Κίνα έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη χρήση μη στρατιωτικών δορυφόρων σε μια πιθανή σύγκρουση στην Ταϊβάν. Για να αποτρέψει την πολεμική πολιτική Δύση, ο κινεζικός στρατός διεξάγει ήδη αντιδορυφορικές προσομοιώσεις για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στη διαστημική άμυνα. Σύμφωνα με τους Asia Times, το Πεκίνο έχει προσομοιώσει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά κοντά στη Γη, μια ικανότητα που θα μπορούσε να «ανατρέψει πολλούς εχθρικούς δορυφορικούς αστερισμούς που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων». Το Northwest Institute of Nuclear Technology, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα το Xian που διευθύνεται από τον κινεζικό στρατό, ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει ένα μοντέλο για να «αξιολογήσει την απόδοση των πυρηνικών αντιδορυφορικών όπλων σε διαφορετικά ύψη και αποδόσεις με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και ακρίβεια».
Η προσομοίωση έδειξε πως μια θερμοπυρηνική κεφαλή 10 μεγατόνων έχει την ικανότητα να καταστρέφει δορυφόρους και άλλα διαστημικά στοιχεία, εάν εκραγεί σε υψόμετρο 80 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η θερμοπυρηνική έκρηξη μετατρέπει τα μόρια του αέρα σε ένα σύννεφο ραδιενεργών σωματιδίων σε σχήμα αχλαδιού που μπορεί να προκαλέσει αστοχίες και ζημιές στους δορυφόρους. Ο πυρηνικός φυσικός Liu Li και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Nuclear Techniques με κριτές. Η ομάδα του Liu σημείωσε: "Μια πυρηνική έκρηξη στο διάστημα θα ήταν αναποτελεσματική καθώς η έλλειψη αέρα δε θα δημιουργούσε ένα μεγάλο ραδιενεργό σύννεφο. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα της Γης θα αιχμαλωτίσει τα περισσότερα από τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και θα τα εξαπλώσει γύρω από το υδρόγειο ως ζώνη ακτινοβολίας, που απειλεί ένα ευρύ φάσμα διαστημικών σκαφών».
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις στρατιωτικές τους δυνατότητες στο διάστημα. Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει ήδη έναν αριθμό κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων ικανών να στοχεύουν δορυφόρους σε τροχιά, ενώ η Κίνα εκτοξεύει ήδη μυστικά διαστημικά αεροπλάνα σε τακτική βάση. Και οι δύο ασιατικοί γίγαντες χρησιμοποιούν επίσης αντιδορυφορικούς πυραύλους που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πλήξει με επιτυχία στόχους στο διάστημα.
Ενώ η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου και μάλιστα απαγορεύεται από μια σειρά από διεθνείς συνθήκες, η πολιτική Δύση (ιδιαίτερα οι ΗΠΑ) συνεχίζει να πιέζει για μια εκθετική αύξηση της ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων στην τροχιά της Γης, η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε απάντηση από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις με σημαντικές δυνατότητες στο διάστημα.