PIRO4D / pixabay |
Του Pranay Kumar Shome - financialexpress.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Όμως, η πολιτική δεν καθοδηγείται πάντα από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, καθοδηγείται από τα εθνικά συμφέροντα των εθνικών κρατών. Οι ενέργειες της Ινδίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το αποδεικνύουν επαρκώς. Ωστόσο, αυτή η δράση της Ινδίας πρέπει να εξεταστεί από μια ευρύτερη προοπτική.
Τεταμένες σχέσεις
Από τον Ιούνιο του 2020, οι δεσμοί Κίνας-Ινδίας έχουν ενταθεί χάρη στις κινεζικές παραβάσεις στα ανατολικά σύνορα Λαντάκ και ακολούθησε η σύγκρουση στο Galwan της 20ης Ιουνίου με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου είκοσι Ινδών στρατιωτών και άγνωστου αριθμού ανδρών των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Έκτοτε, η Ινδία κινήθηκε επιθετικά, απαγορεύοντας μεγάλο αριθμό κινεζικών εφαρμογών με την αιτιολογία ότι αντιπροσωπεύουν ισχυρές απειλές για την ασφάλεια και έχει επίσης κινηθεί για να περιορίσει τις επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την «οικονομική κυριαρχία».
Η Κίνα ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο, αύξησε την πίεση στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού αποστέλλοντας το σκάφος έρευνας και επιτήρησης Yuan Wang 5 που ελλιμενίστηκε πρόσφατα στο λιμάνι Hambantota στη Σρι Λάνκα. Η διπλωματία της στην παγίδα του χρέους έχει φέρει τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ σε δεινή οικονομική κατάσταση με τις χώρες να αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν το εξωτερικό τους χρέος. Η κατάσταση της Σρι Λάνκα είναι πολύ χειρότερη. Ταυτόχρονα, προκειμένου να ενισχύσουν τη ναυτική τους ανδρεία και να δείξουν στην Ινδία τη δύναμή τους, οι Κινέζοι έχουν θέσει σε ενεργό υπηρεσία το δεύτερο αεροπλανοφόρο της με ένα τρίτο υπό κατασκευή.
Περιττό να πούμε πως οι δεσμοί είναι τεταμένες. Αλλά όχι για πολύ, και οι δύο χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι τεταμένοι δεσμοί μεταξύ δύο ασιατικών μεγαθήρων που είναι οικονομικά το δεύτερο και το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο δεν προμηνύουν καλό για την ασιατική σταθερότητα και ειρήνη γενικά και την παγκόσμια ειρήνη ειδικότερα. Έτσι και οι δύο χώρες έχουν κινηθεί για να αποκαταστήσουν τη ζημιά στους δεσμούς τους.
Ηρεμώντας τα σύνορα
Το πρώτο μέρος αυτής της επαναφοράς ξεκίνησε με την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σύνορα στο ανατολικό Ladakh. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί πάνω από 16 γύροι συνομιλιών μεταξύ διοικητών του ινδικού και του κινεζικού στρατού, οι οποίοι οδήγησαν στην αμοιβαία απόσυρση των ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων από σημεία τριβής όπως τα υψώματα Gogra, οι θερμές πηγές, το Chushul, το Moldo κ.λπ.
Έχει θεωρηθεί στους ινδικούς στρατηγικούς κύκλους ότι η Κίνα δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σύνορα. Αλλά ένας υποστηρικτής του πολιτικού ρεαλισμού θα υποστηρίξει πάντα πως για να αποτραπεί η αναρχία είναι επιτακτική ανάγκη οι μεγάλες δυνάμεις να λάβουν μέτρα για να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι δύο χώρες.
Είναι αισιόδοξο ότι η συνοριακή κρίση θα επιλυθεί το νωρίτερο χωρίς περαιτέρω απώλειες ζωών με την αποκατάσταση της ζωντάνιας των δεσμών.
Σύγκλιση για τη Ρωσία
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε επίσης σύγκλιση συμφερόντων. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης να καλέσουν τη Ρωσία για την αχαλίνωτη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει πλησιάσει περισσότερο την Κίνα μετά την απέλασή της από το σύστημα SWIFT. Οι συναλλαγές γιουάν-ρούβλι βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Η Ινδία επίσης δεν έμεινε πίσω. Υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές. Στην πραγματικότητα, η Ινδία υπενθύμισε στη Δύση ότι πρέπει να ξεφύγει από τη νοοτροπία της πως τα προβλήματα της Ευρώπης είναι παγκόσμια προβλήματα.
Η Ινδία αρνήθηκε να εγκαλέσει απευθείας τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, ωστόσο, σε ένδειξη τεντωμένου σχοινιού, το Νέο Δελχί καταδίκασε τη σφαγή της Μπούτσα και ζήτησε μια «αμερόληπτη ουδέτερη έρευνα».
Με τη Ρωσία παγκοσμίως απομονωμένη, κινείται όλο και περισσότερο προς την Κίνα και την Ινδία. Αυτός ο άξονας Ρωσίας-Ινδίας-Κίνας (RIC) φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενος. Ταυτόχρονα, η Ινδία και η Κίνα κινήθηκαν γρήγορα για να αποκαταστήσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ινδίας στην Κίνα και αντίστροφα να επιτυγχάνουν ιστορικά επίπεδα.
Παραμένοντας επιφυλακτικά αισιόδοξοι
Στη διπλωματία είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη και οι δύο χώρες να κάνουν ορισμένους συμβιβασμούς σε ακανθώδη ζητήματα. Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα μιλούν για τον ασιατικό αιώνα. Είναι λοιπόν καιρός να γίνει αυτός ο αιώνας πραγματικά ο ασιατικός αιώνας, επειδή μια επαναφορά των δεσμών αυτών των δύο μεγάλων πολιτισμικών κρατών θα δημιουργήσει ένα πρότυπο για παρόμοιες επαναφορές σε όλο τον κόσμο.
* Ο συγγραφέας είναι επιστημονικός συνεργάτης του Defence Research and Studies (DRAS).