Μάρτιν Άρμστρονγκ - statista.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τώρα όμως, με ολοένα και πιο απειλητική ρητορική από τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε πως ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», προειδοποιώντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήστε) ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξετε στον Αρμαγεδδώνα». Προσθέτοντας ιστορικό πλαίσιο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κουβανική κρίση πυραύλων».
Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 13.000 πυρηνικές κεφαλές στα χέρια εννέα χωρών. Στην κορυφή της λίστας, όπως καταρτίστηκε από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), βρίσκονται φυσικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ με συνδυασμένο οπλοστάσιο άνω των 11.000. Η FAS προειδοποίησε στα τέλη του 2021 ότι «αντί να σχεδιάζουν για πυρηνικό αφοπλισμό, τα πυρηνικά κράτη φαίνεται να σχεδιάζουν να διατηρήσουν μεγάλα οπλοστάσια για το αόριστο μέλλον. Όλοι συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τις εναπομείνασες πυρηνικές τους δυνάμεις… και όλοι φαίνονται αφοσιωμένοι στη διατήρηση των πυρηνικών όπλων για το αόριστο μέλλον».
Τον Ιανουάριο, σε μια σπάνια επίδειξη συναίνεσης για ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν από κοινού ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Η υπόσχεση, το αποτέλεσμα μηνών συνομιλιών, συνοψίστηκε από ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκείνη την εποχή ως: «μια αναγνώριση ότι είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».