Daniel Davis - 19fortyfive.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν γνωρίζει συνειδητά τους εξαιρετικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτός ο πόλεμος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός πως ο Ζελένσκι φαίνεται να μην ανησυχεί. Ο τρόπος με τον οποίο κάθε αρχηγός κράτους βλέπει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ενδεικτικό του Γόρδιου Δεσμού που αντιμετωπίζει ο κόσμος (όχι μόνο οι άμεσοι και έμμεσοι συμμετέχοντες).
Όπως έγραψα σε αυτές τις σελίδες τον περασμένο Ιανουάριο, ο καλύτερος τρόπος δράσης για τον Λευκό Οίκο θα ήταν να αναγνωρίσει την πραγματικότητα πως η Ρωσία είχε την ικανότητα να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) ήταν ανεπαρκώς ισχυρές για να το αποτρέψουν, και έτσι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε αποσύρει την προσφορά ένταξης στο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και να ενθαρρύνει το Κίεβο να κηρύξει στρατιωτική ουδετερότητα.
Αυτό θα είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποτρέψει την εισβολή, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε εξαλείψει τον κύριο φόβο του Πούτιν: να έχει ένα μέλος του ΝΑΤΟ στα σύνορά του στην Ουκρανία. Φυσικά, αυτές οι ενέργειες δεν θα ήταν εγγυημένες κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά θα είχαν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες η χώρα του Ζελένσκι να είχε αποφύγει τον πόλεμο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, κανένας Ουκρανός δε θα είχε σκοτωθεί, καμία ουκρανική πόλη δε θα είχε κατεδαφιστεί και εκατομμύρια πολίτες του Ζελένσκι δε θα είχαν καταφύγει ποτέ στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ο κόσμος δε θα αντιμετώπιζε τώρα τη μεγαλύτερη απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από το 1962. Αλλά αυτή η διέξοδος αγνοήθηκε από την Ουκρανία και τη Δύση και τώρα αντιμετωπίζουμε το αδιανόητο. Αυτό που έχει σημασία τώρα, ωστόσο, είναι να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός που να περιορίζει τη ζημιά και να αποτρέπει μια καταστροφή.
Πολλοί στη Δύση έχουν ενθουσιαστεί από τις εκπληκτικές στρατιωτικές προόδους των στρατευμάτων του Ζελένσκι τις τελευταίες έξι ή επτά εβδομάδες. Ο πρώην στρατηγός και διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους μάλιστα χαρακτήρισε τα επιτεύγματα της Ουκρανίας «μη αναστρέψιμα». Αν και ο ενθουσιασμός είναι σίγουρα κατανοητός, οι τάσεις του πολέμου και τα μαθηματικά του πεδίου μάχης δεν υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Η πιο πιθανή πορεία τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες είναι πως η τρέχουσα επίθεση της Ουκρανίας σύντομα θα εξαντληθεί και ότι οι ενισχύσεις του Πούτιν θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε αυξανόμενους αριθμούς που μπορεί κάλλιστα να επιτρέψουν στη Ρωσία να επιστρέψει στην επίθεση και θα μπορούσε να ανακαταλάβει ορισμένα ή όλα τα εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα το Κίεβο.
Η Ουκρανία έχει πληρώσει για τα εδαφικά της κέρδη με κόστος σημαντικού αριθμού κουμπάρων της και την απώλεια τεράστιου αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων. Εάν η Ρωσία καταφέρει σύντομα να πλημμυρίσει το πεδίο της μάχης με εκατοντάδες χιλιάδες νέα στρατεύματα, αυτή η τεράστια μάζα θα μπορούσε να ανατρέψει το τακτικό πλεονέκτημα προς όφελος του Πούτιν.
Αυτός ο πόλεμος έχει ήδη λάβει πολλές άγριες και απροσδόκητες στροφές και τίποτα δεν είναι εγγυημένο – ούτε μια συνεχιζόμενη ουκρανική επιθετική κίνηση προς τα ανατολικά ούτε μια ρωσική αντεπίθεση για να οδηγήσει την UAF πίσω στη Δύση. Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, είναι πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.
Και όσο ο πόλεμος διαρκεί, ο κίνδυνος της πυρηνικής κλιμάκωσης θα παραμένει πάνω από όλους μας, σαν Δαμόκλειος Σπάθη. Ωστόσο, ο αόριστος πόλεμος δεν είναι η μόνη επιλογή.
Στον απόηχο της παράνομης προσάρτησης του ουκρανικού εδάφους από τον Πούτιν, ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα που υποσχόταν ότι η Ουκρανία δε θα διαπραγματευόταν με τον Πούτιν έως ότου επιστραφούν όλα τα εδάφη της. Αν και αυτό είναι λογικό για τον ηγέτη της χώρας στην οποία καταλήφθηκε δια της βίας το έδαφός της, η ψυχρή αλλά σωστή αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες ασφαλείας της Ουκρανίας δεν είναι συνώνυμες με τις ανάγκες ασφαλείας της Ουάσιγκτον. Η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία και δεν έχει τίποτα να χάσει από την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην πραγματικότητα, το Κίεβο θα χαιρόταν να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο καθώς θα εκτονώσει την πίεση στις ένοπλες δυνάμεις του.
Ανεξάρτητα από το πόσο δυσάρεστο είναι για πολλούς Αμερικανούς ειδήμονες, η πρώτη προτεραιότητα του Μπάιντεν είναι και πρέπει να παραμείνει η προστασία των ζωτικών αμερικανικών εθνικών συμφερόντων και η συνεχής ευημερία του αμερικανικού λαού. Με βάση τα σχόλια του Μπάιντεν την Πέμπτη, φαίνεται να κατανοεί τι διακυβεύεται. Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, παρέχοντας επιθετικά συστήματα πυραύλων και πυροβολικού, συνεχίζουμε να παίζουμε στα άκρα του πολέμου, διατηρώντας τον κίνδυνο μια μέρα τα ουκρανικά στρατεύματα να πετύχουν τόσο πολύ ώστε ο Πούτιν να αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.
Αν βρεθεί αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει έναν πόλεμο ή να κλιμακωθεί σε πυρηνικά όπλα, οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι ο Πούτιν θα περάσει το πυρηνικό κατώφλι. Εάν συμβεί αυτό, η πίεση στον Μπάιντεν θα είναι τεράστια για να απαντήσει άμεσα κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων – και αυτό θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα ένα ρωσικό αντίποινα απευθείας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και θα πυροδοτήσει τον πόλεμο. Είναι παράλογο να συνεχίσουμε να διακινδυνεύουμε τέτοιες κλιμακώσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ωφελήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν πρέπει επομένως να περιορίσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια της χώρας μας.
Αν δεν το κάνει, μπορεί να πληρώσουμε όλοι ένα φρικτό τίμημα.