Αθήνα-Μόσχα… υπό το μηδέν – Δεν προσκλήθηκε η ρωσική πρεσβεία ούτε καν στην επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Σε πολικές θερμοκρασίες βρίσκονται οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμα και σε… εθιμοτυπικά ζητήματα, όπως η επέτειος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, η ελληνική κυβέρνηση μπλόκαρε την παρουσία εκπροσώπου της ρωσικής πρεσβείας. Παρά ταύτα, οι Έλληνες εφοπλιστές θησαυρίζουν από τις μεταφορές ρωσικής ενέργειας.

Από: antinews.gr

Σε πολικές θερμοκρασίες, υπό το μηδέν, έχουν οδηγηθεί οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με τη Ρωσία, συντασσόμενη πλήρως με τις επιταγές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, όμως, φαίνεται ότι δε φροντίζει ούτε καν να διατηρήσει ανοικτό ένα παράθυρο επικοινωνίας με τη Μόσχα ακόμα και σε ζητήματα «ήπιας διπλωματίας». Κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, ανεξαρτήτως της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και της εξέλιξης στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας, δύσκολα θα είναι αναστρέψιμες.

Ως γνωστόν, ακόμα και σε περιόδους έντασης, όπως η σημερινή, οι χώρες φροντίζουν να κρατούν -έστω και λίγο- ανοιχτά κάποια «παράθυρα ευκαιρίας» στις διακρατικές σχέσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο, έχει γκρεμίσει κάθε γέφυρα με τη Ρωσία. Ακόμα και σε… εθιμοτυπικά ζητήματα, και σε τομείς «ήπιας διπλωματίας» εμφανίζεται άκρως εχθρική. Κάτι που δεν κάνουν ούτε καν πολλές από τις μεγάλες χώρες της Δύσης. Είναι εμφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις υπερατλαντικές επιταγές και τις ντιρεκτίβες του «σκληροπυρηνικού» πυρήνα της ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες, στις εκδηλώσεις στην Πύλο για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου δεν προσκλήθηκε καν εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα. Μια περισσότερο… εθιμοτυπική κίνηση που δε θα είχε κάποιο πολιτικό κόστος έναντι των «συμμάχων». Εξάλλου, κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, προσκαλούνται να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, δυνάμεων που νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο στις 20 Οκτωβρίου του 1827.

Το ερμητικό σφράγισμα κάθε σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία κάνει πολλούς να ανησυχούν για πορεία χωρίς επιστροφή. Πολύ περισσότερο ότι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, είτε θα βρίσκεται ο Πούτιν στην εξουσία είτε όχι, είτε ανάλογα με τις εξελίξεις τα ξαναβρούν στο μέλλον η Δύση με τη Ρωσία, δύσκολα θα ξανακολλήσει το σπασμένο κρύσταλλο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Μηδενικές σχέσεις

Ενδεικτική των πολικών θερμοκρασιών, στις οποίες έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, είναι η δήλωση του Ρώσου πρέσβη, Αντρέϊ Μασλόφ, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στη ρωσική εφημερίδα, «Ιζβέστια», είπε:

«Πρακτικά δεν υφίστανται διμερείς σχέσεις, αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ελληνική πλευρά. Ακόμα και οι πολιτιστικές σχέσεις έχουν σταματήσει. Κάτι γίνεται στον οικονομικό τομέα. Ορισμένες ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και κάποιες ρωσικές εταιρείες στην Ελλάδα. Αλλά τίποτα περισσότερο».

Η… ναυμαχία

Με αφορμή τη μη πρόσκληση εκπροσώπου της Ρωσίας στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η ρωσική πρεσβεία, σε ανάρτησή της, αναφέρει:

«Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ρωσικής πρεσβείας δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Τίθεται συχνά το ερώτημα: τι είναι «η παραχάραξη της ιστορίας»; Μας έδειξαν σήμερα ένα καλό παράδειγμα».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών παραγόντων της Μεσσηνίας, προηγήθηκε κυβερνητική παρέμβαση και «συστάσεις» προς τις τοπικές Αρχές για… απαγόρευση της ρωσικής παρουσίας στις εκδηλώσεις (!).

Εφοπλιστές – βιομήχανοι υπέρ Μόσχας

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των Ελλήνων εφοπλιστών που μεταφέρουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και των επιχειρηματιών στον τομέα της ενέργειας.

Εάν, μάλιστα, ισχύουν τα όσα λέγει ο Ρώσος πρέσβης, τότε καθίσταται εμφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις από το λόμπι εφοπλιστών και επιχειρηματιών της ενέργειας.

«Πράγματι -εξηγεί ο Αντρέϊ Μασλόφ- η Ελλάδα δεν έσπευσε να υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών (σ.σ. πλαφόν από την ΕΕ) στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, ως εναλλακτική πρόταση σε ένα πλήρες εμπάργκο. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι θα υποστούν μεγάλες απώλειες εάν δε μπορούν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Παρ’ όλα αυτά, τελικά, η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε στο πλευρό των Βρυξελλών».

Και προσθέτει: «Η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα είναι γνωστή. Διατυπώθηκε από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν (σ.σ. στις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δε θα προμήθευε πετρέλαιο σε χώρες που θέτουν πλαφόν). Μπορούμε μόνο να προσθέσουμε ότι οι ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες στον ενεργειακό τομέα έχουν υιοθετήσει τη θέση μας. Επομένως, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η θέσπιση ανώτατης τιμής για τους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας θα σημαίνει αυτομάτως τον τερματισμό των μεταφορών που κάνουν».

Πόλεμος, πόλεμος, άλλα οι μπίζνες, μπίζνες

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει… καταλήξει στο θέμα του πλαφόν. Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί «μάχη» στους κόλπους της ΕΕ, λόγω των Ελλήνων εφοπλιστών, προκειμένου να εξαιρεθούν σε πολλούς τομείς από τα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Σκόπιμο είναι, λοιπόν, να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις δηλώσεις Μασλόφ. Διότι, από τη μια δηλώνει ότι έχει… κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία (η Ν.Μπακογιάννη είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία), και από την άλλη βάζει πλάτες (και ορθώς, διότι στον εφοπλισμό η Ελλάδα είναι μεγάλη παγκόσμια δύναμη) στον εφοπλισμό και τους επιχειρηματίες της ενέργειας που κάνουν μπίζνες με τη Ρωσία.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι τουλάχιστον πολιτικά και διπλωματικά υποκριτικό να απαγορεύει η κυβέρνηση την παρουσία Ρώσου εκπροσώπου στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, μην τυχόν και η Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα, και από την άλλη να στηρίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δουλεύουν με τη Ρωσία.

Το φυσικό αέριο

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει η αναφορά Μασλόφ στο ρωσικό φυσικό αέριο που παίρνει η Ελλάδα και μετά την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν «η Ελλάδα μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πάνω από 50% φέτος, όπως ανέφερε το Reuters, αυξάνοντας τις προμήθειες από άλλους παραγωγούς στον μοναδικό της τερματικό σταθμό LNG», απάντησε: «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, ο φυσικός όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου όντως μειώθηκε. Όχι κατά 50%, αλλά κατά 10%» (!).

Τουριστικό… δράμα και Άγιον Όρος

Όσον αφορά τις οικονομικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Ρώσος πρέσβης ουσιαστικά περιγράφει ένα… δράμα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, λέγει, οι Ρώσοι τουρίστες «το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε περίπου 15 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή, το μισό σε σύγκριση με πέρυσι, μια περίοδο πανδημίας. Την άνοιξη, αρχές καλοκαιριού, οι συμπολίτες μας ουσιαστικά δεν ταξίδεψαν στην Ελλάδα.

Συγκριτικά. Ακόμη και το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας 2020, ο αριθμός τους έφτασε τις 19 χιλιάδες. Το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός αυτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ανήλθε σε εκατοντάδες χιλιάδες. Περίπου 700-800. Το 2013 μάλιστα ήταν χρονιά – ρεκόρ, οπότε 1,3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα».

Όσον αφορά κάποιους κλάδους που είναι στενά συνδεδεμένοι με τη Ρωσία, όπως η γούνα, ο Α.Μασλόφ είπε: «Ορισμένοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, συνδεδεμένοι με Ρώσους ταξιδιώτες, όπως για παράδειγμα, η βιομηχανία γούνας, είναι «ερειπωμένοι». Έχουν χάσει το 90% των πελατών τους».

Τέλος, αναφερόμενος σε φημολογία περί απαγόρευσης των επισκέψεων Ρώσων στο Άγιον Όρος, ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι δεν επιτρέπεται σε Ρώσους να πάνε εκεί. Εξάλλου, η άδεια επίσκεψης στο Άγιον Όρος δίδεται από την ιερά κοινότητα. Ούτε η πρεσβεία ούτε το προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει παραλήπτες καταγγελιών ότι γίνονται διακρίσεις βάσει εθνικότητας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail