Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο υπουργός-πρόεδρος του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας Markus Soder έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild am Sonntag στις 16 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία, ο Σόντερ προειδοποίησε για την ανησυχητική κατάσταση στη Γερμανία σήμερα, η οποία συσσωρεύει τις αρνητικές επιπτώσεις δύο μεγάλων κρίσεων - της πανδημίας και της τρέχουσας αστάθειας του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σενάριο τείνει να διευρύνει τους κινδύνους του εξτρεμισμού. Ο Soder δηλώνει επίσης πως η λύση για να αποτραπεί η πρόοδος του ριζοσπαστισμού θα ήταν η ενίσχυση της στάσης των δημοκρατικών κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να κάνουν τις θέσεις τους πιο ξεκάθαρες και να δράσουν πιο αποφασιστικά για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
"Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι το καύσιμο για τους εξτρεμιστές. Και πριν από τον ερχόμενο χειμώνα, οι άνθρωποι βιώνουν τέτοια αβεβαιότητα που δεν είχαν βιώσει για πολύ καιρό. Ο συνδυασμός κρίσεων, όπως η ενέργεια και ο κορωνοϊός, μπορεί να οδηγήσει σε υπερένταση και αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, τα δημοκρατικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να επιχειρηματολογήσουν λιγότερο και να ενθαρρύνουν τους πολίτες», είπε ο Σόντερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Σε άλλη στιγμή της συνέντευξης, ο Soder έδωσε επίσης τεχνικές συμβουλές για το πώς να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση και οι πολιτικές της συνέπειες. Ο υπουργός πρότεινε να σταματήσουν άμεσα οι εσωτερικές διαφορές μεταξύ κυβερνητικών τομέων. Για τον Soder, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από την πλευρά των Γερμανών πολιτικών να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να νικήσουν τα υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα, γι' αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν οι εσωτερικές τριβές.
Απαίτησε επίσης από τον Όλαφ Σολτς να αρχίσει να ενεργεί με πιο ενθουσιασμό για να κερδίσει αυτές τις προκλήσεις, μεταξύ άλλων με την παράταση της παραγωγικής ικανότητας των πυρηνικών σταθμών έως το 2024, εκτός από την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για άμεση μείωση των τιμών της ενέργειας. Για να συμβεί αυτό, ο Σόντερ είπε ότι είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποίοι έχουν διαφορετικά σχέδια για την επίλυση της κρίσης.
Μεταξύ πολλών άλλων διαφωνιών και μιας ξεκάθαρης διαφωνίας για την ανάληψη ηγετικού ρόλου στη γερμανική κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν καταφέρνουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Χάμπεκ πιστεύει πως δύο πυρηνικοί σταθμοί είναι αρκετοί για να λύσουν τη γερμανική κρίση και θέλει να τους έχει πλήρως λειτουργικούς μέχρι το Μάρτιο του 2023. Ο Λίντνερ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι τρία εργοστάσια θα ήταν απαραίτητα και σχεδιάζει να ολοκληρώσει τους στόχους παραγωγής έως το 2024. Οι διαφορές μεταξύ των δύο έχουν προκαλέσει πολλές επιπλοκές στο φιλοκυβερνητικό συνασπισμό. Ο Soder πιστεύει ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι επιβλαβείς και τροφοδοτούν την άνοδο των ιδεολογικών φανατισμών και εμποδίζουν την προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης, γι' αυτό ενθαρρύνει τον Scholz να επιλύσει την κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Τον Αύγουστο, ο Stephan Kramer, πρόεδρος του Γραφείου της Θουριγγίας για την Προστασία του Συντάγματος, είχε ήδη προειδοποιήσει για την άνοδο του εξτρεμισμού στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Kramer, η κρίση πρόκειται να δημιουργήσει ένα «χειμώνα οργής», με βίαιες διαδηλώσεις που οργανώνονται από μαχητικές ομάδες για να απαιτήσουν αλλαγές στην ενεργειακή κατάσταση. Εκείνη την εποχή, ο Kramer τόνισε επίσης τους κινδύνους αύξησης της ανεργίας τη χειμερινή περίοδο, καθώς το φυσικό αέριο γίνεται ακόμη πιο σπάνιο και ακριβό.
Όπως βλέπουμε, η πιθανή άνοδος άμετρων θέσεων έχει γίνει συχνή ανησυχία στις ομιλίες Γερμανών αξιωματούχων. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια σωστή ανάλυση και θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε όλη τη δυτική κοινωνία. Οι φασιστικές ομάδες τείνουν να αναπτύσσονται ακριβώς σε περιόδους που οι κρίσεις υποδηλώνουν αποτυχία εκ μέρους των δημοκρατικών θεσμών να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα. Άρα, στην πραγματικότητα πρέπει να γίνουν ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, προφανώς, οι Γερμανοί αξιωματούχοι αρνούνται να κατανοήσουν την προφανή πραγματικότητα ότι η λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος δε βρίσκεται σε θεσμικές αλλαγές ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά σε αποφασιστική δράση στην εξωτερική πολιτική. Αυτό που χρειάζεται η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, είναι να σταματήσει να τηρεί τις αυτοκτονικές κυρώσεις και να ξαναρχίσει αμέσως την πραγματιστική διπλωματία με τη Ρωσία. Μόνο αυτή η στάση θα εμποδίσει το Βερολίνο να ακολουθήσει μια πορεία κρίσης, αυτοκαταστροφής και εξτρεμισμού.
Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές χώρες ξεκινήσουν πολιτικές ενεργειακής ανάπτυξης για να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αυτά τα έργα σίγουρα δε θα ολοκληρωθούν εγκαίρως για να αποφευχθεί η εμφάνιση κοινωνικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εξτρεμισμού. Επομένως, ο δρόμος φαίνεται απλός και ξεκάθαρος: οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν.
Η τρέχουσα ουκρανική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εξτρεμισμού στη Γερμανία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχίες για την άνοδο των ριζοσπαστικών απόψεων ως αποτέλεσμα της κρίσης φυσικού αερίου στη χώρα. Μάλιστα, όσο υπάρχουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ευρωπαϊκή ενεργειακή κατάσταση θα είναι ασταθής και θα δημιουργεί σοβαρούς κοινωνικούς κινδύνους.