Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν στις 10 Οκτωβρίου ότι θα αναπτύξουν από κοινού στρατεύματα στη συνοριακή ζώνη με την Ουκρανία, ως απάντηση στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες εναντίον του Μινσκ από το Κίεβο και τους δυτικούς εταίρους του. Σε αυτό το έργο, οι περισσότερες από τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν θα αποτελούνται από πράκτορες του Λευκορωσικού Στρατού, με τον ρωσικό στρατό να χρησιμεύει ως σώμα υποστήριξης προκειμένου να ενισχυθεί η τακτική ικανότητα των επιστρατευμένων στρατευμάτων.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τόνισε ότι το μέτρο είναι πλήρως σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία, η οποία προβλέπει τη μετακίνηση στρατευμάτων σε παραμεθόριες περιοχές σε περίπτωση ξένων απειλών. Ο Λουκασένκο σχολίασε επίσης πώς οι ουκρανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες κατά της Λευκορωσίας ακούγονται παράλογες και αντιστρατηγικές, καθώς θα ανάγκαζαν το Κίεβο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο σε έναν πόλεμο στον οποίο είναι ήδη αποδυναμωμένο. Ο πρόεδρος είπε πως ένα τέτοιο σχέδιο ακούγεται σαν «τρέλα» από στρατιωτική άποψη, αλλά το Μινσκ δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα στοιχεία ότι το Κίεβο προετοιμάζει πράγματι δραστηριότητες από αυτή την άποψη.
"Σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα του κράτους της Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή ομάδα δυνάμεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας. Αυτό είναι σύμφωνο με τα έγγραφά μας. Λένε ότι αν φτάσει η απειλή το επίπεδο που έχει τώρα, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την ομάδα δυνάμεων του κράτους της Ένωσης (...) Έχω ήδη πει σήμερα ότι η Ουκρανία δεν σκέφτεται απλώς, αλλά σχεδιάζει χτυπήματα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Φυσικά, οι Ουκρανοί δεν το κάνουν γιατί θα χρειαστεί να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στα νότια σύνορά μας, που είναι τα βόρεια σύνορά τους. Αυτή είναι τρέλα από στρατιωτική άποψη. Σπρώχνονται από τους προστάτες τους να εξαπολύσουν έναν πόλεμο εναντίον της Λευκορωσίας για να τραβήξουν εμάς σε αυτό», είπε ο πρόεδρος Λουκασένκο.
Ενημερώθηκε από τις αρχές στη Λευκορωσία ότι ανώνυμες πηγές στην Ουκρανία ανέφεραν ότι το Κίεβο σχεδιάζει έναν τύπο βομβιστικής επίθεσης "Γέφυρα της Κριμαίας 2.0", που πιθανώς θα στόχευε τη Λευκορωσία. Ο στόχος θα ήταν να αποτραπεί οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας, όπως συνέβη σε ορισμένες στιγμές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όταν ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία μέσω του λευκορωσικού εδάφους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και το Μινσκ επέτρεψε μια τέτοια διαδρομή για τα ρωσικά στρατεύματα, η χώρα παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σύγκρουσης και αγνόησε ακόμη και αρκετές ουκρανικές επιθέσεις που έγιναν από το Μάρτιο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να βομβαρδίσουν τη Λευκορωσία για πρώτη φορά, εξαπολύοντας έναν πύραυλο Tochka-U. Η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Λευκορωσίας προέκυψε αποκλειστικά από την ανάγκη να απαντήσει στο Κίεβο.
Εκτός από την Ουκρανία, σημάδια πρόκλησης έχουν δείξει και οι γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, η υπηρεσία πληροφοριών του Μινσκ έχει επίσης στοιχεία ότι η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες σχεδιάζουν κάποιας μορφής επίθεση κατά της Λευκορωσίας, γι' αυτό εξετάζονται μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των απειλών.
"Η κατάσταση είναι πραγματικά περίπλοκη σήμερα. Ορισμένοι εχθρικοί ηγέτες των γειτονικών χωρών, δυστυχώς, έχουν περιγράψει ανοιχτά τους στόχους που θέλουν να επιτύχουν δουλεύοντας εναντίον της χώρας μας. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό χωρίς προσοχή (...) Θα απαντήσουμε σε όλες τις απειλές που μπορεί να προκύψουν γρήγορα, με ακρίβεια και επάρκεια. Για αυτό, έχουμε και τις δυνάμεις και τα μέσα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κρένιν στις 4 Οκτωβρίου.
Προφανώς, το τρέχον στοίχημα του ΝΑΤΟ και του ουκρανικού αντιπροσώπου του είναι να προωθήσουν μια κλιμάκωση μέσω επιθέσεων κατά της Λευκορωσίας. Ο στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον και τις περιφερειακές συνεργασίες της Μόσχας χωρίς να χρειάζεται να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και να προκαλέσει έναν πιο καταστροφικό πόλεμο. Πριν ξεκινήσει η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η Δύση είχε ήδη χρηματοδοτήσει και υποστηρίξει μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ σε μερικές περιπτώσεις, με σαφή στόχο την προώθηση μιας επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος. Τώρα, με την κατάσταση της σύγκρουσης να εξελίσσεται, προφανώς το ΝΑΤΟ εξετάζει ακόμη και τρομοκρατική δολιοφθορά ή άμεση επίθεση.
Ωστόσο, η επίδραση τέτοιων προκλήσεων αποδεικνύεται αναποτελεσματική για τα δυτικά συμφέροντα. Όσο περισσότερο απειλείται το Μινσκ από την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Βαλτική, τόσο περισσότερο κίνητρο έχει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο φιλικό γειτονικό κράτος.