Δεν υπάρχει ενιαίος πόλεμος στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει προβλήματα

Ο περισσότερος κόσμος έχει μια παραληρηματική εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως έχω γράψει προηγουμένως, μεγάλο μέρος του λάθους έγκειται στο Χόλιγουντ, το οποίο μέσω μιας πληθώρας ταινιών έχει εξαρτήσει τις μάζες να θεωρούν τον πόλεμο ως την κατάκτηση κρίσιμων εδαφών. Αλλά αυτή είναι μια παραπλανητική εικόνα όταν πρόκειται για την Ουκρανία. Ναι, υπάρχουν στρατηγικά σημαντικά κομμάτια εδάφους που πρέπει να καταληφθούν ή να αμυνθούν, αλλά υπάρχουν επίσης τεράστιες περιοχές πεδιάδων (τις ονομάζουμε λιβάδια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες) που είναι τακτικά δύσκολο να ελεγχθούν και, εάν καταφέρετε να καταλάβετε μια περιοχή της γης, δημιουργείτε πρόβλημα για το πώς να την υπερασπιστείτε.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο έχοντας αυτό κατά νου. Αν και το βίντεο δείχνει πώς ο όμιλος Wagner της Ρωσίας χτίζει αμυντικές γραμμές, παρακαλούμε να επικεντρωθείτε στο γενικό τοπίο και όχι στο έργο των μηχανικών:


Η Ρωσία έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας όσον αφορά τη μάχη για αυτό το έδαφος, παρόλο που παραχώρησε μέρος από αυτό πριν από μερικές εβδομάδες σε προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα. Γιατί; Επειδή η ρωσική αεροπορία είναι ακόμα άθικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε μαζικές ουκρανικές μονάδες. Η αεροπορική ικανότητα της Ουκρανίας έχει εκσπλαχνιστεί. Η Ρωσία απολαμβάνει επίσης ένα αμφίρροπο πλεονέκτημα στα τανκς. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, το παραπάνω βίντεο δείχνει την πεμπτουσία των αρμάτων μάχης.

Στην αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της το Φεβρουάριο, η Ρωσία διέθετε περίπου 3.330 επιχειρησιακά άρματα μάχης (2.840 με τις επίγειες δυνάμεις, 330 με το ναυτικό πεζικό της και 160 με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις της), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Military Balance 2021. . . .

Ωστόσο, η Ρωσία έχει ακόμη περίπου 2.000 έτοιμα άρματα μάχης στα χέρια, καθώς και ένα τεράστιο ποσό σε απόθεμα.


Η βάση δεδομένων Military Balance 2021 αναφέρει ότι οι ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης διαθέτουν περίπου 10.200 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων Τ-72, 3.000 Τ-80 και 200 ​​Τ-90. https://ukrainetoday.org/2022/09/01/how-many-tanks-does-russia-really-have/

Οι μάχες με τανκς σε κυλιόμενες πεδιάδες είναι μεγάλη άμμος για μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος για την Ουκρανία έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δύο ημέρες – οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι, οι πύραυλοι κρουζ και οι πύραυλοι εκτόξευσης αέρος κατακλύζουν κόμβους ισχύος και στρατιωτικά γραφεία σε όλη την Ουκρανία. Τα ρωσικά χτυπήματα τις τελευταίες δύο ημέρες υποβάθμισαν σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και κρίσιμη θερμότητα στις μεγάλες πόλεις της. Οι επιθέσεις διακόπτουν επίσης το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας και την ικανότητά της να μετακινεί στρατεύματα και εξοπλισμό από τα δυτικά προς τις πρώτες γραμμές στα ανατολικά.

Η Ουκρανία δεν έχει συγκρίσιμη ικανότητα να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις. Επιπλέον, το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ έχει επισημάνει την αδυναμία, αν όχι την απουσία, του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας. Δεν είναι λάθος ούτε τυχαίο ότι τα πλήγματα της Ρωσίας σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας –περισσότεροι από 100 πύραυλοι– προκάλεσαν πολύ λίγα ανθρώπινα θύματα, ειδικά στην άμαχη πλευρά. Παρά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι τα πλήγματα της Ρωσίας σκότωσαν αμάχους, τα στοιχεία υποδεικνύουν το αντίθετο – το ίδιο το αντιπυραυλικό σύστημα της Ουκρανίας απέτυχε να αναχαιτίσει τους ρωσικούς στόχους και στη συνέχεια έπεσε στη γη και χτύπησε διαμερίσματα και σχολεία.

Τι πρόκειται να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ; Άμεση ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome; Δυστυχώς, αυτά τα δυτικά αντιπυραυλικά συστήματα δεν έχουν σχεδιαστεί για να νικήσουν τους πυραύλους που εκτοξεύει η Ρωσία. Έπειτα, υπάρχει το πρόβλημα της εφοδιαστικής – δηλαδή, η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων και η εκπαίδευση του προσωπικού για τη λειτουργία τους. Αυτό θα πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες. Και η Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου από αυτή την άποψη. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν έχουν τα αποθέματα για να ανεφοδιάσουν γρήγορα την Ουκρανία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δε θα είναι σε θέση να προμηθεύουν στην Ουκρανία, όπως μέχρι τώρα, τον εξελιγμένο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την άμυνά της ενάντια στη Ρωσία, καθώς τα αποθέματά της φτάνουν στα όριά τους, ειδικά όσον αφορά τα πυρομαχικά. . . .

Αλλά τα αποθέματα ορισμένου εξοπλισμού των ΗΠΑ «φθάνουν στα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται για σχέδια πολέμου και εκπαίδευσης» και η επαναφορά των αποθεμάτων όπλων στα προ της εισβολής επίπεδα μπορεί να πάρει χρόνια, έγραψε ο Mark Cancian σε πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η Ουάσιγκτον «διδάσκει μαθήματα» από τη σύγκρουση σχετικά με τις ανάγκες σε πυρομαχικά σε έναν πολύ ισχυρό πόλεμο και ότι είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον αναμενόμενο, δήλωσε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.https://www.archyde.com/us-army-exhausts-its-ability-to-supply-ammunition-to-ukraine/

Έπειτα, υπάρχει το εφιαλτικό σενάριο για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ της Ρωσίας να επικαλούνται τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ( CSTO ) και η Ρωσία να ζητά από τη Λευκορωσία να συμμετάσχει στη μάχη. Ρωσικά και Λευκορωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται ήδη στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Είτε πρόκειται για μπλόφα της Ρωσίας είτε για γνήσια προετοιμασία για το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο βορρά, η συσσώρευση δυνάμεων απαιτεί από την Ουκρανία να αναπτύξει ήδη εξαντλημένες δυνάμεις στα βόρεια σύνορα. Αυτό θα αποδυναμώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να συγκρατήσει μια ρωσική επίθεση στο Kherson και στη Zaporhyzhia.

Πιστεύω πως τα γεγονότα τις επόμενες πέντε εβδομάδες θα δημιουργήσουν κρίση στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η Ρωσία πάρει την πρωτοβουλία και κινηθεί δυναμικά εναντίον ουκρανικών μονάδων, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να σώσει την Ουκρανία από την ήττα στο πεδίο της μάχης. Οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση του ΝΑΤΟ θα το καταστήσει, στα μάτια των Ρώσων, νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Συνδυάζοντας τις στρατιωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και οι οικονομικοί και πολιτικοί αντίθετοι άνεμοι. Ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να χάσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Εάν συμβεί αυτό, δε θα έχει πλέον σύμμαχο το Κογκρέσο που θέλει να συνεχίσει να φτυαρίζει χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Οι οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη με τον πληθωρισμό και το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα τροφοδοτήσουν περισσότερες εγχώριες αναταραχές και θα μειώσουν τον ενθουσιασμό για τη διατήρηση της Ουκρανίας στη ζωή.

Όταν ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες, το συμπέρασμα είναι σαφές – η Ρωσία απολαμβάνει μια στρατηγική και τακτική πρωτοβουλία που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail