jorisamonen / pixabay |
Rachel Marsden - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Για την ΕΕ που λιμοκτονεί για ενέργεια, η Αλγερία δεν είναι πλέον ένα μεταφορικά αξιόπιστο κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε μια κολλητή που την κυνηγούν όλοι οι χωρισμένοι πρώην συμμαθητές της στο reunion του γυμνασίου.
Μόλις πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να κάνει τον κόπο να δώσει στην πρώην βορειοαφρικανική γαλλική αποικία να αφιερώσει μια μέρα. Θεωρήθηκε ως επί το πλείστον δεδομένο ότι το Αλγέρι θα συνέχιζε να αντλεί φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ μετά τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Ο Μακρόν κατηγόρησε μάλιστα το «πολιτικοστρατιωτικό σύστημα» της χώρας πως υποδαυλίζει «μίσος προς τη Γαλλία». Έφτασε στο σημείο να ρωτήσει: «Υπήρχε αλγερινό έθνος πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτή είναι η ερώτηση».
Ακούγεται πολύ σαν τη ρητορική που ακούει κάποιος όταν βρίσκεται σε μια σχέση εκμετάλλευσης, «Ήσουν τίποτα πριν έρθω και αρχίσω να σε εκμεταλλεύομαι». Αλλά τώρα που η ΕΕ υφίσταται ένα σκληρό διαζύγιο από την πρώην κύρια συμπίεση φυσικού αερίου, τη Ρωσία, ο ρυθμός της σίγουρα έχει αλλάξει.
Αυτή την εβδομάδα, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κατευθύνθηκε στην Αλγερία με 16 Γάλλους υπουργούς για ένα ταξίδι «οικονομικής συνεργασίας». Οι αυξημένες προμήθειες φυσικού αερίου για τη Γαλλία «δεν ήταν στο τραπέζι», σύμφωνα με το γραφείο της. Μαντέψτε πως περιμένει μέχρι το τρίτο ραντεβού, σαν κύριος, πριν πηδήξει σε όλη την Αλγερία. Αλλά αυτή η στιγμή θα μπορούσε να έρθει γρήγορα αφού το πρώτο ραντεβού της χώρας με τους νέους Γάλλους γόηδες ήταν με τον ίδιο τον Μακρόν μόλις πριν από έξι εβδομάδες. Δεν ανέφερε το φυσικό αέριο τότε, αλλά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στο ραντεβού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ενεργειακής πολυεθνικής Engie με έδρα το Παρίσι, άφησε να εννοηθεί το πραγματικό του ενδιαφέρον. Ομοίως, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ μόλις αναμενόταν να συμμετάσχει σε συνέδριο στη χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Επισήμως, η γαλλική αποδοκιμασία του Αλγερίου έχει να κάνει με τη συμφιλίωση και την επανόρθωση. «Συγγνώμη, σε αγνόησα και εκμεταλλεύτηκα την καλοσύνη σου νωρίτερα. Τι θα έλεγες να μου δώσεις μια ευκαιρία; 'Εχω αλλάξει!». Φυσικά, η Ευρώπη έχει όντως αλλάξει. Τώρα χτυπά τις πόρτες σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει ορισμένες νέες προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς η οικονομία της αρχίζει να λυγίζει λόγω των απότομων τιμών ενέργειας, των δελτίων και των απειλών συσκότισης - και το φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε, πόσο μάλλον ο χειμώνας.
Για μια ιδέα του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, την περασμένη εβδομάδα η Borne διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου για να εισαγάγει ένα σχέδιο «ενεργειακής νηφαλιότητας» για όλους τους τομείς της γαλλικής καθημερινής ζωής, από τις επιχειρήσεις και τον αθλητισμό μέχρι την στέγαση, τη βιομηχανία και τις δημόσιες υπηρεσίες. «Η νηφαλιότητα είναι μια απλή έννοια: επιλέχθηκε η αποταμίευση αντί για τις περικοπές», είπε η Borne. «Ανάλογα με την κατανάλωσή μας και τον καιρό, θα ξέρουμε αν προχωράμε με το σωστό ρυθμό και τη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση, όπως και άλλες σε όλη την Ευρώπη, έχει ήδη θέσει όρια θέρμανσης και ψύξης. Στη Γαλλία, κάποιος που υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου για το σπίτι του θα μπορούσε θεωρητικά να κινδυνεύσει με πρόστιμο 1.500 ευρώ σύμφωνα με τον γαλλικό ποινικό κώδικα και 3.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.
Αλλά δυστυχώς για την Ευρώπη, το Αλγέρι έχει από καιρό διατηρήσει μια επίσημα αδέσμευτη θέση και δεν ακούγεται πολύ πρόθυμο να ριχτεί ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στην αγκαλιά της Ευρώπης και της Δύσης, ιδιαίτερα τώρα που έχει άλλες επιλογές για να διαφοροποιήσει τα συμφέροντά του σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, ενίσχυσε τη διμερή συνεργασία με την Κίνα και τον ιστορικό της σύμμαχο Ρωσία, η οποία τη βοήθησε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία. Και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.
Περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες αποπλάνησης της Γαλλίας και της ΕΕ είναι η μητριά που παρεμβαίνει, η Αμερική, που δεν της αρέσει το γεγονός ότι η Αλγερία έχει δεσμούς με τη Ρωσία και φαίνεται να θέλει να σβήσει από την αρχή κάθε βαθύτερη σχέση ΕΕ-Αλγερίας. Για το σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ εξετάζουν τώρα την επιβολή κυρώσεων στην Αλγερία για μια συμφωνία όπλων 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Μόσχα που υπογράφηκε πέρυσι. Σίγουρα, είναι καθαρά τυχαίο πως μόνο τώρα που η Ευρώπη εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο κατώφλι της Αλγερίας με λουλούδια, αυτές οι απειλές κυρώσεων πραγματοποιούνται ξαφνικά. «Οποιαδήποτε χώρα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία καθώς σχετίζεται με τη σύγκρουσή της στην Ουκρανία αυτή την στιγμή, την άδικη και παράνομη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, θα ήταν βαθιά προβληματική», είπε ο κύριος αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια δικομματική επιστολή που ζητούσε κυρώσεις κατά αλγερινών κυβερνητικών αξιωματούχων που εστάλη από μέλη του Κογκρέσου στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Τέτοιες κυρώσεις δεν θα έπλητταν μόνο την Αλγερία. Οπουδήποτε πηγαίνει η οικονομική διαφοροποίηση της ΕΕ μακριά από την εξάρτηση των ΗΠΑ, φαίνεται να ακολουθούν κυρώσεις. Τέτοια ήταν η περίπτωση με το Ιράν και την προμήθεια φυσικού αερίου του μπλοκ από τη Ρωσία μέσω του νέου αγωγού Nord Stream 2, για παράδειγμα. Και όλα έρχονται σε μια στιγμή που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να κάνουν θορύβους υποδηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την αυξημένη εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο των ΗΠΑ μετά την επιβολή κυρώσεων για την προμήθεια της από τη Ρωσία. «Ορισμένες χώρες, μερικές από τις οποίες θεωρούνται φίλοι, χρεώνουν εν μέρει αστρονομικές τιμές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα. "Οι ΗΠΑ μας πλησίασαν όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλές, οδηγώντας σε απελευθέρωση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου και στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτού του είδους η αλληλεγγύη θα λειτουργούσε καλά και για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου».
Καλή τύχη με αυτή την επαιτεία ως στρατηγική. Μέχρι να σταματήσει η ΕΕ να αφήνει την Ουάσιγκτον να ανακατεύεται στις σχέσεις της, δε θα μπορέσει ποτέ να βρει αληθινή ευτυχία και ευημερία — με την Αλγερία ή με οποιονδήποτε άλλο.