Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal
University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Μετά την υπογραφή του διατάγματος, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:
«Οι συνταγματικοί νόμοι για την αποδοχή τεσσάρων νέων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν τεθεί σε ισχύ. Το καθεστώς του Κιέβου, όπως γνωρίζετε, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη βούληση και την επιλογή του λαού και απέρριψε οποιεσδήποτε προτάσεις για διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι (...) Οι νεοναζί χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους, σαμποτάρουν κρίσιμες υποδομές, δολοφονούν εκπροσώπους τοπικών αρχών».
Με αυτό, υιοθετείται ειδικό νομικό καθεστώς στις περιοχές που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ομοσπονδία, με στόχο τη θέσπιση ειδικών προστατευτικών μέτρων. Στόχος τέτοιων ενεργειών είναι να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που ασκεί το Κίεβο, το οποίο αρνείται να αποδεχθεί τη λαϊκή βούληση, που εκφράζεται μέσω των δημοψηφισμάτων.
Εάν μια χώρα απειλείται από ξένους τρομοκράτες, αυτό που αναμένεται είναι ότι η κυβέρνηση επιβάλλει ένα ειδικό διοικητικό καθεστώς μέσω στρατιωτικού νόμου, το οποίο καθιστά δυνατή τη νόμιμη λειτουργία των απαραίτητων στρατιωτικών και πολιτικών κινητοποιήσεων. Το μόνο που εμπόδιζε τους Ρώσους να λάβουν μια τέτοια απόφαση ήταν ακριβώς το γεγονός πως δεν είχαν ακόμη επισημοποιήσει την επανένταξη των απελευθερωμένων εδαφών. Τώρα που τέτοιες περιφέρειες έγιναν μέρος της Ρωσίας, η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αυτές είναι πράγματι μια στοιχειώδης ενέργεια για την προστασία τους.
Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπέθεσαν μάλιστα ότι ένα τέτοιο καθεστώς θα εφαρμοστεί από τη Ρωσία νωρίτερα. Αυτή είναι η άποψη, για παράδειγμα, της πρώην αναλυτής του Πενταγώνου και συνταξιούχου Αντισυνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski:
«Εξ ορισμού, η τρομοκρατία είναι ένα εργαλείο κυρίως των αδύναμων εναντίον των ισχυρών. Έμεινα έκπληκτος όταν είδα πως ο στρατιωτικός νόμος δεν είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων, γιατί θα το περίμενα με δεδομένη την κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Είμαι έκπληκτη που μετά τις επιθέσεις στους αγωγούς και τη γέφυρα προς την Κριμαία δεν είχε ήδη κηρυχθεί (...) Οι άνθρωποι εκεί βομβαρδίστηκαν και δέχτηκαν πυρά από τον ουκρανικό στρατό για σχεδόν μια δεκαετία (...)».
Ωστόσο, τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν την υπόθεση ως επεισόδιο περικοπής των ατομικών ελευθεριών και πιθανή έναρξη στρατιωτικής κλιμάκωσης. Για παράδειγμα, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο για την κατάσταση δηλώνοντας: «Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο την Τετάρτη στα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας μια εντεινόμενη προσπάθεια για την επίτευξη των πολεμικών του στόχων και ανοίγοντας ένα άλλο σκοτεινό και αβέβαιο κεφάλαιο για χιλιάδες Ουκρανούς που ζουν υπό στρατιωτική κατοχή».
Αυτή η αφήγηση φαίνεται αδικαιολόγητη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο στρατιωτικός νόμος υποδηλώνει πράγματι κλιμάκωση. Αυτό που αναμένεται είναι πως τώρα θα ξεκινήσουν πιο αποτελεσματικές και ακριβείς στρατιωτικές ενέργειες, που θα συντονίζονται απευθείας από τη ρωσική στρατιωτική κεντρική διοίκηση, με λιγότερη αυτονομία για τις περιφερειακές πολιτοφυλακές. Έτσι, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή μιας σειράς στρατιωτικών ελιγμών σύμφωνα με τους σημερινούς αντιτρομοκρατικούς στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτή είναι επίσης η γνώμη του πρώην αξιωματικού πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και βετεράνου πολέμου Scott Ritter: "[Ο στρατιωτικός νόμος θα επιτρέψει] να επικεντρωθούν οι προσπάθειες με τρόπο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επίτευξη στρατιωτικής νίκης, σε αντίθεση με τη διατήρηση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό δε σημαίνει πως οι άμαχοι θα αγνοηθούν, κ.λπ., αλλά σημαίνει ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα προς το παρόν είναι η στρατιωτική νίκη. Και αυτή είναι η σημασία του στρατιωτικού νόμου (...) Αυτό που θα δούμε τώρα είναι αντί για τέσσερις ασύνδετες στρατιωτικές εκστρατείες, που διεξάγονται από τέσσερις ξεχωριστές στρατιωτικές περιφέρειες, θα δούμε μια ενιαία εστιασμένη στρατιωτική προσπάθεια, που θα συντονίζεται από έναν μόνο στρατιωτικό διοικητή που έχει την πλήρη υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας πίσω του. Νομίζω ότι θα υπάρχει σωρευτικό αποτέλεσμα από αυτό μοναδικότητα".
Το πραγματικό νόημα του στρατιωτικού νόμου είναι να επιτρέψει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις εγκληματικές πρακτικές του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Εξαιρετικά νομικά καθεστώτα για στρατιωτικούς σκοπούς θεσπίζονται οπουδήποτε στον κόσμο όταν απειλείται η εθνική ασφάλεια. Και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει το ίδιο.