Οι «Rusyns» της Γαλικίας ουσιαστικά εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα
Σήμερα, η Δυτική Ουκρανία θεωρείται το επίκεντρο του ουκρανικού εθνικισμού. Περπατώντας γύρω από το Lviv, αυτή την στιγμή, δεν θα ακούσετε σχεδόν ούτε μια λέξη ρωσικής ομιλίας, και θα ήταν συγκλονιστικό να συναντήσετε κάποιον που εκφράζει τη συμπάθειά του στη Μόσχα. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η πολιτιστική καρδιά της περιοχής - η Γαλικία - θεωρούνταν πιο πιστή στην Αγία Πετρούπολη από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Οι ελίτ της Γαλικίας ήταν προσανατολισμένες προς τη Ρωσία και η ρωσοφιλία ήταν η πιο δημοφιλής πολιτική τάση στον τοπικό πληθυσμό.
Του Ντμίτρι Πλότνικοφ, ενός πολιτικού δημοσιογράφου που εξερευνά την
ιστορία και τα τρέχοντα γεγονότα των πρώην σοβιετικών κρατών - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πώς λοιπόν η Γαλικία από μια φιλορωσική επαρχία στα περίχωρα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα της Ρωσοφοβίας;
Από πού προέκυψαν τα εδάφη της Γαλικίας
«Την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, παρά τις δικές της δυσκολίες όσον αφορά την εθνική και οικονομική ζωή, η Γαλικία έγινε το κέντρο του ουκρανικού κινήματος. Στα ουκρανικά εδάφη της Ρωσίας, έπαιξε το ρόλο ενός πολιτιστικού οπλοστασίου σε σχέση με τα ουκρανικά εδάφη της Ρωσίας, όπου δημιουργήθηκαν και βελτιώθηκαν τα μέσα για να επιφέρει μια πολιτιστική και κοινωνικοπολιτική αναβίωση του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Mikhail Grushevsky, ιστορικός που ήταν ένας από τους πρώτους ιδεολόγους του ουκρανικού εθνικισμού, έγραψε σε ένα άρθρο με τίτλο Ουκρανικό Πιεμόντε, το 1906.
Σήμερα, είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς τους ισχυρισμούς του. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η δυτική Ουκρανία, στην οποία ανήκει η Γαλικία, ήταν το κύριο κέντρο της ουκρανικής ταυτότητας και η κινητήρια δύναμη του Ουκρανισμού στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αλλά η ιστορία των εδαφών της Γαλικίας δεν ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα. Έχει ρίζες στο βαθύ παρελθόν, που ανάγονται στην ίδια την προέλευση της Ρωσίας.
Ξένη Ρωσία. Εθνογραφικός χάρτης που συντάχθηκε από τον DN Vergun, 1915. Wikipedia |
Αρχικά, η Γαλικία ήταν μέρος των εδαφών της Αρχαίας Ρωσίας, που εκτεινόταν από τις νοτιοανατολικές πόλεις της σύγχρονης Πολωνίας έως τις φινλανδικές λίμνες στο βορρά. Μετά την εισβολή των Μογγόλων-Τατάρων, τα περισσότερα από τα ρωσικά πριγκιπάτα αποδυναμώθηκαν και το Πριγκιπάτο Γαλικίας-Βολίν διαιρέθηκε μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πολωνικές πηγές, η Γαλικία συνέχισε να ονομάζεται Chervonoy Rus (δηλαδή Red), και ο τοπικός πληθυσμός αυτοαποκαλούνταν Rusyns.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο. Ο ρωσοφιλισμός της Γαλικίας γεννήθηκε εν μέσω της ώθησης της Πολωνοποίησης από το πρώτο μισό έως τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι Πολωνοί έπαιξαν τον κυρίαρχο ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Μια πέμπτη στήλη
Ο τοπικός πληθυσμός των Rusyn αφού έχασε την ελπίδα να βρει έναν τρόπο να ενσωματωθεί στην Αυστριακή Αυτοκρατορία χωρίς να χάσει τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του, έτσι άρχισαν να αναζητούν νέο νόημα στην Ανατολή. Επιπλέον, την περίοδο μεταξύ του Συνεδρίου της Βιέννης (1814-1815) και του Κριμαϊκού πολέμου (1853-1856), η Ρωσία ήταν πραγματικά ο ηγεμόνας της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η ίδια η Αυστρία κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να βοηθήσουν στην καταστολή μιας ουγγρικής εξέγερσης. Για τους Rusyns, η δύναμη της γειτονικής αυτοκρατορίας ήταν προφανής και αντιλαμβάνονταν τη Ρωσία ως ένα μέρος όπου μπορούσαν να καταλάβουν μια προνομιακή θέση ως μέρος της εθνικής πλειοψηφίας και όχι να είναι υποκείμενα δεύτερης κατηγορίας.
Η κυβέρνηση στην Αγία Πετρούπολη είδε γρήγορα προοπτικές στο εκκολαπτόμενο κίνημα των ρωσόφιλων. Ρώσοι ιστορικοί άρχισαν να έρχονται στη Γαλικία και η πανσλαβική λογοτεχνία διανεμήθηκε σε όλη την περιοχή. Τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο ιστορικός και συγγραφέας Mikhail Pogodin. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Γαλικία, κέρδισε πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης των Rusyn, κυρίως τον ιστορικό Denis Zubritsky, ο οποίος τελικά έγινε ένθερμος υποστηρικτής του πανσλαβισμού και της ρωσικής αυτοκρατορίας. Σύντομα, μια ολόκληρη «αποικία Pogodin» εμφανίστηκε στο Lviv, η οποία τελικά ενώθηκε με τον Yakov Golovatsky, τον πρώτο επικεφαλής του Τμήματος Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Lviv. Η ρωσοφιλική ιδέα κέρδισε γρήγορα τις καρδιές και το μυαλό των διανοουμένων της Γαλικίας.
Η οικογένεια Bukowinski των Rusyns. Wikipedia |
Φυσικά, η ανάπτυξη του φιλορωσικού κινήματος προκάλεσε την ανταπόκριση των αυστριακών αρχών. Αποφάσισαν να συνεχίσουν την Πολωνοποίηση αντικαθιστώντας το κυριλλικό αλφάβητο στα ρωσικά σχολεία με το λατινικό. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο «Πόλεμος της Αλφαβήτου» ενίσχυσε μόνο τις θέσεις των ρωσόφιλων μεταξύ της ρωσικής διανόησης. Επιπλέον, οι αυστριακές αρχές συνέχισαν να βασίζονται στους Καθολικούς Πολωνούς ευγενείς για τη διαχείριση της περιοχής, γεγονός που αποξένωσε περαιτέρω τους Rusyns από τη Βιέννη.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Αυτοκρατορία αύξησε μόνο την ήπια υποστήριξή της στους ρωσόφιλους μέσω της πρεσβείας της. Ο Μιχαήλ Ραγιέφσκι, ο οποίος εργαζόταν εκεί ως ιερέας, παρείχε τακτικά χρήματα, σχολικά βιβλία και αντίγραφα πανσλαβικών φυλλαδίων στους ακτιβιστές του Ράσιν.
Τι πίστευαν οι Rusyns
Μέχρι το 1866, το Ρωσόφιλο κίνημα είχε επιτέλους διαμορφώσει την πλατφόρμα του. Το μανιφέστο του ήταν ένα άρθρο με τίτλο "Μια ματιά στο μέλλον", το οποίο γράφτηκε από έναν Έλληνα καθολικό ιερέα ονόματι Ivan Naumovich και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lviv Slovo. Ο Naumovich υποστήριξε πως η Γαλικία θα μπορούσε να προστατευτεί από την Πολωνοποίηση μόνο με την αναγνώριση ότι η ταυτότητα των Rusyn ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. «Από εθνογραφική, ιστορική, γλωσσική, λογοτεχνική και τελετουργική άποψη, η Ρωσία της Γαλικίας, η Ουγγρική Ρωσία, η Ρωσία του Κιέβου, η Ρωσία της Μόσχας, η Ρωσία του Τομπόλσκ - αυτή είναι μια και η ίδια Ρωσία. Δεν γίναμε Rusyn το 1848, είμαστε πραγματικοί Ρώσοι», έγραψε.
Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρωσόφιλοι δεν εξισώνουν Ρωσίνους και Ρώσους εκείνη την εποχή. Αν και υποστήριξαν τη Μεγάλη Ρωσική κουλτούρα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ως πρότυπο, θεωρούσαν τους εαυτούς τους ξεχωριστό μέρος ενός κοινού «ρωσικού» λαού. Σύμφωνα με την ιστορική άποψη των Ρωσόφιλων της Γαλικίας, το κέντρο του ρωσικού κρατισμού και του πολιτισμού μετατοπίστηκε από το Κίεβο στη Μόσχα μετά την εισβολή των Μογγόλων και λόγω ιστορικών συνθηκών, τα εδάφη της Γαλικίας αποσχίστηκαν από το κέντρο της ρωσικής ζωής και έτσι έμειναν στάσιμα για πολύς καιρός.
Η πίστη και η γλώσσα ήταν οι πυλώνες της ρωσόφιλης κοσμοθεωρίας. Ήταν ένθερμοι οπαδοί της Ανατολικής, Ελληνικής ιεροτελεστίας, και ως εκ τούτου υποστήριζαν την κάθαρση της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας από τους λατινισμούς, και μερικές φορές ταράζονταν άμεσα για τον προσηλυτισμό στην Ορθοδοξία. Όσον αφορά τη γλώσσα, οι Ρωσόφιλοι υποστήριξαν τη διατήρηση των δεσμών με την εκκλησιαστική σλαβική γλώσσα και τη διατήρηση της λογοτεχνικής ρωσικής γλώσσας χωρίς να απομακρυνθούν στις τοπικές διαλέκτους. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός πως οι Ρωσόφιλοι της Γαλικίας επικεντρώθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία στον πολιτιστικό τομέα, αυτό δεν εκδηλώθηκε στον πολιτικό τομέα.
«Γαλικιανή Ρωσία», Lviv, αρ. 101, 8 (20) Αυγούστου 1891. |
Γενικά, το κίνημα των ρωσόφιλων παρέμεινε πιστό στις αυστριακές αρχές. Στο άρθρο του, ο Ναούμοβιτς δεν ξέχασε να προσθέσει μια σημαντική προϋπόθεση – ότι οι Γαλικιανοί «ήταν και θα παραμείνουν ακλόνητα πιστοί στον αυστριακό μας μονάρχη και στην πιο επιφανή δυναστεία των Αψβούργων». Από το 1860 έως το 1880, οι ρωσόφιλοι έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στον μη πολωνικό πληθυσμό της Γαλικίας. Έλεγχαν τα κορυφαία ιδρύματα Rusyn της περιοχής: το Stauropegion Institute, το People's House στο Lviv και το Galician-Russian Matica. Η Ρωσική Ράντα, που ιδρύθηκε το 1870, έγινε το πολιτικό κέντρο του κινήματος. Το 1874, ο Naumovich οργάνωσε την Mikhail Kachkovsky Society, η οποία ασχολήθηκε με την εκπαίδευση του «ρωσικού λαού στην Αυστρία» και σύντομα άνοιξε παραρτήματα σε όλη τη Γαλικία.
Η Γέννηση του Ουκρανισμού
Οι ρωσόφιλοι σύντομα είχαν ανταγωνισμό. Η αυστριακή κυβέρνηση συνειδητοποίησε τη ματαιότητα της προσπάθειας Πολωνοποίησης των Ρωσίνων της Γαλικίας και άρχισε να πατρονάρει τη φατρία της διανόησής τους που αποκαλούσε τους Ρουσίνους Ουκρανούς και τους θεωρούσε ξεχωριστό λαό, άσχετο με τους Ρώσους, των οποίων το μέλλον ήταν η Βιέννη, όχι η Αγία Πετρούπολη.
Οι αρχές υποστήριζαν ενεργά το κίνημα των «Ναροντοβιτών» που εμφανίστηκε μεταξύ των Ουκρανών φοιτητών και της προοδευτικής διανόησης. Οι υποστηρικτές του υπερασπίστηκαν την ιδέα ότι ο πληθυσμός Rusyn της Γαλικίας είχε τη δική του εθνική ταυτότητα, υποστηρίζοντας πως ήταν διαφορετικός τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Πολωνούς. Επιπλέον, αυτοί οι Ναροδοβίτες υποστήριζαν την ενότητα μεταξύ των Ουκρανών υπό την αυστριακή και τη ρωσική κυριαρχία. Στο μέλλον, υποστήριξαν, αυτό θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν στην εξωτερική πολιτική της Βιεννέζικης αυλής με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσική Αυτοκρατορία χρησιμοποίησε τους Ρωσόφιλους της Γαλικίας. Ωστόσο, παρά την υποστήριξη των αυστριακών αρχών, οι ναροδοβιτικές ιδέες δεν κέρδισαν έλξη μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με την επιδείνωση των ρωσοαυστριακών σχέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1880. Στη Βιέννη, τελικά προέκυψε η αντίληψη ότι οι ρωσόφιλοι ήταν μια «πέμπτη στήλη» που ασχολούνταν με τη φιλορωσική προπαγάνδα στα εδάφη της αυστριακής αυτοκρατορίας. Η πρώτη δίκη υψηλού προφίλ έλαβε χώρα το 1882 αφού ο πληθυσμός του χωριού Gnilichki της Γαλικίας προσηλυτίστηκε από τον ελληνικό Καθολικισμό στην Ορθοδοξία. Οι αρχές έκριναν ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την προετοιμασία φιλορωσικών αυτονομιστικών διαδηλώσεων στη Γαλικία. Οι αρχές ισχυρίστηκαν πως πίσω από τη μετατροπή βρίσκονταν Ρωσόφιλοι ακτιβιστές και τους δίκασαν για προδοσία. Οι κατηγορούμενοι ήταν η Olga Grabar, ο πατέρας της Adolf Dobryansky, ηγέτης των Ρωσόφιλων της Υπερκαρπάθιας, που μετακόμισε στο Lviv το 1881. ο προαναφερόμενος Naumovich, οι συντάκτες ορισμένων φιλορωσικών εφημερίδων.
Σε γενικές γραμμές, η υπόθεση απέτυχε. Τα επιχειρήματα της εισαγγελίας δεν έπεισαν την κριτική επιτροπή. Τέσσερις από τους κατηγορούμενους δέχθηκαν σύντομες ποινές φυλάκισης. Ο Ναούμοβιτς έλαβε τη σκληρότερη ποινή, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες. Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων των Grabar και Dobryansky, αθωώθηκαν. Ωστόσο, η έμπειρη κάλυψη της δίκης στο φιλοκυβερνητικό Τύπο επέτρεψε στις αυστριακές αρχές να κερδίσουν πολιτικούς βαθμούς και να υπονομεύσουν τη θέση των ρωσόφιλων στην κοινωνία. Τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν στις διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τις ρωσικές αρχές, ενώ ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να μιλήσει πειστικά στη δίκη. Η επιείκεια της ποινής φάνηκε να συνδέεται περισσότερο με τις φιλελεύθερες τάσεις του τοπικού δικαστηρίου παρά με την πραγματική απουσία ενοχής.
Ωστόσο, δεν κατέστη άμεσα δυνατό να μειωθεί η επιρροή των ρωσόφιλων στη Γαλικία και ήταν μια σοβαρή πολιτική δύναμη στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι Ρωσόφιλοι μπόρεσαν ακόμη και να τραβήξουν τους Ναροδοβίτες σε κοινή αντιπαράθεση με τους Πολωνούς, παρά το γεγονός πως και τα δύο κινήματα επέκριναν ανελέητα το ένα το άλλο στον Τύπο. Το 1883 και το 1889, Ρωσόφιλοι και Ναροδοβίτες διεξήγαγαν κοινές εκστρατείες κατά τη διάρκεια των εκλογών για το Sejm της Γαλικίας. Ωστόσο, οι προσπάθειες για αμοιβαία κατανόηση τελικά απέτυχαν λόγω έξυπνης χειραγώγησης από τις αρχές. Στη δεκαετία του 1890, οι περισσότεροι Ναροδοβίτες ήρθαν σε συμφωνία με τους Πολωνούς με τη μεσολάβηση της αυστριακής κυβέρνησης. Στους Ουκρανούς υποσχέθηκαν παραχωρήσεις στον κοινωνικοπολιτικό και πολιτιστικό τομέα με αντάλλαγμα την άρνησή τους να συνεργαστούν με τους ρωσόφιλους. Το 1891, η φωνητική ορθογραφία εισήχθη επίσημα σε τοπικά αρχεία και έγγραφα, τα οποία αργότερα αποτέλεσαν τη βάση για τους λογοτεχνικούς κανόνες της ουκρανικής γλώσσας.
Θλιβερό τέλος
Εν τω μεταξύ, δημιουργούσε μια ρήξη μεταξύ των ρωσόφιλων. Η παλαιότερη γενιά του κινήματος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της προηγούμενης πορείας, ενώ η νεότερη γενιά ζήτησε να ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσική Αυτοκρατορία όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η νέα γενιά των ρωσόφιλων δεν έβλεπε πλέον τους Rusyn της Γαλικίας ως απλώς μια εθνική ομάδα μέσα στο ρωσικό λαό, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος του. Επίσης επέκριναν την πίστη της παλαιότερης γενιάς στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων, η οποία ήταν χαρακτηριστική των ιδρυτών του κινήματος. Ο δηλωμένος στόχος τους ήταν να επιτύχουν πρώτα την εθνική και πολιτιστική ενότητα μεταξύ και των τριών κλάδων του ρωσικού λαού και αργότερα να επιφέρουν πολιτική ενότητα με τη Ρωσία.
Στην αρχή, η σύγκρουση μεταξύ της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς πήρε τη μορφή εσωτερικών συζητήσεων αλλά δεν οδήγησε σε ρήγμα στο κίνημα. Το 1900 δημιουργήθηκε το Ρωσικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου η ηγεσία περιλάμβανε τόσο τους ρωσόφιλους πιστούς στην Αυστρία όσο και αυτούς που ήταν πλήρως προσανατολισμένοι στη Ρωσία. Η πλατφόρμα του περιείχε μια ασαφή φόρμουλα για την εθνική ταυτότητα, η οποία υποστήριζε πως ο Γαλικιανός-Ρωσικός πληθυσμός ήταν μέρος της «Μικρής Ρωσικής Φυλής, που ανήκε στην τριάδα του Ρωσικού λαού».
Ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου 1908, ο Mikhail Korol, ο ηγέτης των ρωσόφιλων πιστών στη Βιέννη, δήλωσε στο Sejm της Γαλικίας ότι, παρά την πολιτιστική ενότητα του πανρωσικού χώρου, αναγνώριζε επίσης την εθνική ταυτότητα των Μικρών Ρώσων. Ο ίδιος δεν ήταν ποτέ και δε θα ήταν ποτέ Ρώσος. Σημείωσε επίσης πως ήταν «αηδιασμένος με ανθρώπους που υπηρέτησαν ένα ξένο κράτος για ρωσικά ρούβλια». Η νέα γενιά ρωσόφιλων, με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Ντουντίκεβιτς, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε «την εθνική, φυλετική και πολιτιστική ενότητα των Ρωσίνων της Γαλικίας με τους Ρώσους». Όσον αφορά τη γλώσσα, υποστήριξε ότι η ουκρανική γλώσσα «δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ και δε θα υπάρξει ποτέ, και υπάρχει μόνο μία ρωσική γλώσσα που δημιουργήθηκε από την ιδιοφυΐα του ρωσικού λαού».
Μια οργανωτική διάσπαση στο ρωσόφιλο κίνημα σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1909, όταν το προσανατολισμένο προς την Πετρούπολη τμήμα του κινήματος ανέλαβε τον έλεγχο της ηγεσίας του Ρωσικού Λαϊκού Κόμματος. Οι πιστοί της Αυστρίας απάντησαν δημιουργώντας τη δική τους οργάνωση – τη συντηρητική Γαλικιο-Ρωσική Ράντα. Στην πραγματικότητα, η φιλορωσική θέση αποδείχθηκε πολύ πιο κοντά σε αυτή του πληθυσμού της Γαλικίας. Ο μελλοντικός υπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Δυτικής Ουκρανίας και ακτιβιστής του ουκρανικού κινήματος της Γαλικίας Longin Tsegelsky έγραψε ότι μετά το 1908, περίπου το 90 τοις εκατό του ρωσόφιλου κινήματος αποδείχθηκε φιλορώσο, με μόνο το 10 τοις εκατό πιστό στις αρχές των Αψβούργων. Οι φιλορώσοι ρωσόφιλοι ήταν ισχυρότεροι στις πόλεις, ενώ οι φιλοαυστριακοί κυριαρχούσαν στην ύπαιθρο.
Τα τελευταία χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι φιλορώσοι ρωσόφιλοι έκαναν βίαιες δραστηριότητες και η ρητορική τους προς το ουκρανικό κίνημα της Γαλικίας έγινε πιο υποτιμητική. Ο Τύπος τους έγραψε πως «για να ευχαριστήσουν τους Γερμανούς και τους Πολωνούς, οι «μαζεπίντσι» δημιούργησαν έναν Ουκρανό-καθαρό στη Ρωσία» και χαρακτήρισαν την ουκρανική γλώσσα «τεχνητή ορολογία που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη συνταγή του Γκρουσέφσκι». Αυτό ώθησε το φιλοαυστριακό τμήμα του ρωσόφιλου κινήματος να απομακρυνθεί από τις προηγούμενες θέσεις του και να συνάψει ειρήνη με τους Ουκρανούς εθνικιστές. Ξεκίνησαν και οι διώξεις από τις ουκρανικές αρχές.
Η τελική διάσπαση έγινε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το ουκρανικό κίνημα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας ραγδαίας ανόδου. Εν τω μεταξύ, οι φιλορώσοι Ρωσίνοι, οι οποίοι ανέμεναν μια πολυαναμενόμενη επανένωση με τον υπόλοιπο ρωσικό λαό από την αρχή της σύγκρουσης, αντιμετώπισαν κατασταλτικά μέτρα από την αυστριακή κυβέρνηση, τα οποία οδήγησαν όχι μόνο στην καταστροφή του Το ρωσόφιλο κίνημα της Γαλικίας, αλλά και η σχεδόν πλήρης εξαφάνιση των Γαλικιανών Rusyns.