Η δημιουργία τετελεσμένων μόνιμος στόχος της Τουρκίας: Σε διαρκή εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό

Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων του Γαλλικού στόλου Tonnerre εν πλω στην καρδιά του Αιγαίου, μαζί με την φρεγάτα Έλλη και αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό
Την στιγμή που η προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη στην Πράγα και την άτυπη σύνοδο κορυφής, όπου δεν αποκλείεται να παραβρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το Ελληνικό Επιτελείο στρέφει την προσοχή σε όλο το μήκος της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο αλλά και έως το λεγόμενο «τριεθνές» που φτάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.
  •     Και μπορεί μέχρι αυτή τη στιγμή στο πεδίο η Τουρκία να μην δείχνει προετοιμασία για οτιδήποτε, η απειλητική ακραία ρητορική που χρησιμοποιούν τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, με πρώτο τον κο. Ερντογάν, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.

Το 2020, οι Τούρκοι είχαν μετακινήσει δυνάμεις τους τόσο στα Μικρασιατικά παράλια, όσο και μονάδες επιφανείας από τους ναυστάθμους Κωνσταντινούπολης και Ακσάζ προς την Αν. Μεσόγειο και την Αττάλεια.

Οι μονάδες επιφανείας ήταν αυτές που συνόδευαν το ερευνητικό Oruc Reis, ενώ οι δυνάμεις που είχαν μετακινηθεί προς τα παράλια μπορεί να μην έκαναν κάποια κίνηση αλλά μόνο και μόνο η ενίσχυση των δυνάμεων έθετε σε πλήρη συναγερμό τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην παρούσα συγκυρία όπου η ρητορική της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, στο πεδίο δεν έχει παρατηρηθεί τίποτα απ’ όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω τα οποία παραπέμπουν σε μια προετοιμασία.

Παρόμοια γεγονότα με μετακινήσεις είχαν γίνει και πριν το 2020, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν το έτερο σεισμογραφικό, Barbaros για το οποίο είχαν εκδοθεί ναυτικές αγγελίες ανάμεσα σε Τουρκία- Ελλάδα και Κύπρο.

Τότε που είχε στηθεί το πρώτο το πρώτο πλωτό τείχος από το Πολεμικό Ναυτικό και το ψυχομένο πλήρωμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς».

  •     Ωστόσο στο Ελληνικό Επιτελείο «βλέπουν κάτι» και στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως Οκτώβριος και Νοέμβριος θεωρούνται δύσκολοι μήνες για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως μέσα σε αυτό το διάστημα τα πάντα είναι ανοιχτά. Από κάποιο επεισόδιο μέχρι κάποια έξοδο σεισμογραφικού ή γεωτρύπανου σε νερά Ελληνικού ενδιαφέροντος.

Κάτι τέτοιο εκτός από «προβληματικό», δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια αντιμετώπιση με εκείνες του Barbaros και του Oruc Reis, κυρίως διότι η Άγκυρα έχει φτάσει ν’ απειλεί ευθέως την Αθήνα με ένα θερμό επεισόδιο χωρίς επιστροφή.

Παράλληλα η Τουρκία, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές θα επιχειρήσει και πάλι να δημιουργήσει εντυπώσεις αρκετά μακριά από τα Ελληνικά νησιά, δηλαδή στα ζεστά αλλά πάντα ταραγμένα νερά της Αν. Μεσογείου.

Στόχος γι’ αυτό είναι να φθείρει τις μονάδες και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως είχε γίνει και το 2020 καθώς τότε τα πλοία του στόλου είχαν παραμείνει σε ανάπτυξη σχεδόν επί πέντε μήνες.

  •     Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζεται από στρατιωτικές πηγές είναι ότι οτιδήποτε πράξει η Τουρκία στο πεδίο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για μια ηχηρή απάντηση απέναντι στις αιτιάσεις της γείτονος η οποία αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπει τις «αυτοκρατορικές ιδέες» προηγούμενων αιώνων.

Τις επόμενες ημέρες ακόμη και η άσκηση «Ευνομία» με την συμμετοχή Ελλάδας Γαλλίας Κύπρου κι άλλων χωρών στα νερά της Αν. Μεσογείου, αποτελεί ένα μήνυμα προς τη γείτονα η οποία ωστόσο συνεχίζει να δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η πλειονότητα των χωρών που έχουν συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο θέλουν να διατηρείται η ηρεμία αυτών των νερών τα οποία είναι κρίσιμα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail