idf.il/en |
Μιλώντας ως καλεσμένος στην τηλεόραση ειδήσεων Digi 24, ο υπουργός επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» η Ρουμανία να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αγοράσει το αμυντικό σύστημα.
Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας έδωσε επίσης συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αρνήθηκε να μιλήσει για την απόκτηση του Iron Dome, λέγοντας μόνο πως η Ρουμανία έχει μια «παλιομοδίτικη» στρατιωτική βιομηχανία και ενδιαφέρεται να αποκτήσει καινοτόμες ισραηλινές τεχνολογίες, καθώς το Ισραήλ όχι μόνο θέλει να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά φαίνεται επίσης πρόθυμο να αδειοδοτήσει την παραγωγή της στη Ρουμανία.
Ο Dincu επιβεβαίωσε στο Digi 24 την Τρίτη ότι είχε επίσης συζητήσει την αγορά του Iron Dome με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας. Αν και η τεχνολογία που ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ-Ισραήλ προστατεύεται από εμπάργκο, ο Dincu είπε πως η Ρουμανία είχε «καλές πιθανότητες» να αποκτήσει το σύστημα για την αεράμυνα της.
Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανανέωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ρουμανίας-Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή στη Ρουμανία ορισμένων στοιχείων βαλλιστικών αμυντικών συστημάτων, αλλά «όχι απαραίτητα του Iron Dome», είπε ο Ρουμάνος υπουργός.
Το Iron Dome αναπτύχθηκε από κοινού από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems και τον όμιλο Raytheon με έδρα τις ΗΠΑ. Μία συστοιχία κοστίζει 150 εκατομμύρια δολάρια και κάθε βλήμα αναχαίτισης 50.000 δολάρια.