Όπως αναφέρει το defense-arabic.com, η Κίνα έχει στρατολογήσει έως και 30 συνταξιούχους Βρετανούς στρατιωτικούς πιλότους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν πετάξει προηγμένα αεροσκάφη μάχης, για να εκπαιδεύσουν πιλότους στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο ανησυχεί πως η πρακτική αυτή θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.
Η Βρετανία είπε ότι συνεργάζεται με τους συμμάχους για να προσπαθήσει να σταματήσει αυτήν την πρακτική, η οποία ανέφερε ο αξιωματούχος ξεκίνησε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά έχει αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες. Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι οι Βρετανοί πιλότοι που διορίστηκαν περιλαμβάνουν πρώην μέλη της Βασιλικής Αεροπορίας και άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.
Κανένας από τους συνταξιούχους πιλότους δεν είναι ύποπτος για παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών, του βρετανικού νόμου που καλύπτει την κατασκοπεία, το σαμποτάζ και άλλα εγκλήματα. Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την εποπτεία των συνταξιούχων μελών της υπηρεσίας για να προφυλαχθεί από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τους νόμους περί κατασκοπείας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε: «Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουμε τα κινεζικά σχέδια στρατολόγησης που επιχειρούν να στρατολογήσουν ενεργούς και πρώην πιλότους στις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό του PLA στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».
Ωστόσο, η Βρετανία δε διαθέτει σαφή νομικά εργαλεία για να εμποδίσει τους συνταξιούχους πιλότους να δέχονται συμβόλαια εκπαίδευσης από τον κινεζικό στρατό. Τα συμβόλαια είναι κερδοφόρα - περίπου 270.000 $ ετησίως - και ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πιλότους που αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση πριν από αρκετά χρόνια, είπε ο αξιωματούχος.
Προσέθεσε ακόμη πως η Κίνα έχει συνάψει σύμβαση με ένα τρίτο μέρος, μια ιδιωτική ακαδημία πτήσεων στη Νότια Αφρική.
Ο Βρετανός αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιοι σύμμαχοι συμμετείχαν στη διερεύνηση της πρακτικής, αλλά σημείωσε ότι οι πιλότοι τους ήταν επίσης στόχοι στρατολόγησης.
Κανένας από τους πιλότους που στρατολόγησαν οι Κινέζοι δεν χειρίστηκε το F-35, το πιο προηγμένο και δαπανηρό μαχητικό αεροσκάφος του βρετανικού στόλου. Όμως πέταξαν πολλά πολεμικά αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς όπως τα Typhoon, Harrier, Jaguar και Tornado, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Είπε ότι αν και οι πιλότοι εκπαιδεύουν τους Κινέζους ομολόγους τους σε κινεζικά αεροπλάνα, οι Κινέζοι επιθυμούν να μάθουν για βρετανικές και δυτικές τακτικές και διαδικασίες.