Το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και σφραγισμένο ως απόρρητο, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερε πως οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.
Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που χαρακτηρίζονται από διπλωμάτες στο εξωτερικό.
Προφανώς ανήσυχος για μια διαρροή του εγγράφου και πιθανές συνέπειες από την σκανδαλώδη δραστηριότητα σε ξένο έδαφος, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).
Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.
Ένα άλλο έγγραφο που ελήφθη από την Γενική Εισαγγελία του Afyonkarahisar δίνει κάποια ιδέα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες. Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.
Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται πως συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες .