Η Ελληνική πλευρά αναζητά τον τρόπο ενεργοποίησης της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα κλάσης ΚΙΜΩΝ, ώστε να ενισχυθεί με νέα καράβια ο στόλος.
Από: hellasjournal.com / Του Γιώργου Σιδέρη
Και η γαλλική πλευρά ψάχνει μια ρελάνς ώστε να ισοσταθμίσει χρήματα που χάνει η εταιρεία κατασκευής λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα. Αν οι δυο πλευρές καταλήξουν στο τέλος μόνο στην ενεργοποίηση της option για την 4η Belh@rra, η μόνη κερδισμένη είναι η Ελλάδα, που μέσω της αρχικής συμφωνίας για τις τρεις νέες φρεγάτες έχει «κλειδώσει» την τιμή της τέταρτης.
- Για τους Γάλλους, όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, δείχνει μονόδρομος το να χτυπήσουν με τον καλύτερα δυνατό τρόπο για τους ίδιους, το πρόγραμμα των κορβετών, διευρύνοντας ταυτόχρονα την θέση τους εντός του Ελληνικού στόλου, αλλά και φέρνοντας επιπλέον δουλειά στην εταιρεία.
Και όπως λένε οι πληροφορίες που φτάνουν στην σελίδα, η βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και το πράσινο φως στον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να προχωρήσει σε συζητήσεις τόσο με τους Γάλλους, όσο και σε μεταγενέστερο χρόνο με τους Ιταλούς, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Ό,τι η κυβέρνηση έχει εμπιστευτεί απόλυτα τις προτάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κι έχει καταλάβει στον μέγιστο βαθμό πως ο στόλος θέλει έναν εκ βάθρων αλλαγές και εκσυγχρονισμό, κυρίως με καινούρια καράβια κι όχι με μεταχειρισμένες λύσεις που έχουν προταθεί και υποστηριχτεί από μη χρήστες των πλοίων.
- Οι Ναύαρχοι από το περασμένο καλοκαίρι είχαν προχωρήσει σε μια ανάλυση στον πρωθυπουργό, για τις ανάγκες αλλά και για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των υποψήφιων φρεγατών. Από τότε είχαν αναλυθεί οι ανάγκες και η μη χρήση περαιτέρω προβλημάτων που εξ ορισμού θα δημιουργούσαν ανάγκες και νέες «τρικλοποδιές» στον στόλο.
Αλλά και στη συνέχεια το περασμένο καλοκαίρι η νεότερη ανάλυση των επιχειρησιακών δεδομένων και η κατάθεση της πρότασης για την αξιολόγηση των κορβετών κατέληγαν, στην ευρύτερη συζήτηση στον ίδιο παρονομαστή.
Προσφάτως οι συσκέψεις που έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, παρά τις ορισμένες φωνές, κατέληγαν ότι ναι μεν υπάρξει ένας αξιόμαχος για τώρα στόλος απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων, ωστόσο το μέλλον ζητά την διαφορετικότητα η οποία συμπυκνώνει τις τεχνολογίες και τα όπλα αποτροπής.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος πετά το «μπαλάκι» σε Γάλλους και Ιταλούς…
Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αυτή τη στιγμή καλείται, πολιτικά, να μεταθέσει κατ’ ουσία το επόμενο βήμα τόσο στους Γάλλους, όσο και στους Ιταλούς.
- Ο Ελληνικός απαρέγκλιτος όρος που τοποθετείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά κυρίως τις κορβέτες, πως η ναυπήγησή τους πρέπει να γίνει από Ελληνικά χέρια, σε Ελληνικά ναυπηγεία. Ο Έλληνας υπουργός στην βάση των Πεζοναυτών που θα έχει το τετ α τετ με τον Σεμπαστιάν Λακορνί θα του θέσει τα πράγματα ως έχουν από την Ελληνική πλευρά και θα ζητήσει όλα εκείνα που η Γαλλία μπορεί να πράξει αν θέλει να προηγηθεί.
Όμως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα κάνει το ίδιο και με το νέο Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι και πρόεδρος των αμυντικών βιομηχανιών της Ιταλίας γεγονός που καταδεικνύει την ενασχόλησή του με την άμυνα και τα όσα μπορεί η Ιταλία να προσφέρει στο επόμενο εξελικτικό βήμα που αφορά το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών για την Ελλάδα.
- Πηγές που γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη σημειώνουν ότι μέχρις ότου ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και τα πολύπαθα της Ελευσίνας, οι «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού, αν έχουν όντως σκοπό να «ναυμαχήσουν» και να μετατραπούν σε επενδυτές στην Ελλάδα, έχουν τον χρόνο που χρειάζεται.
Αν έχουν σκοπό να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία των ανθρώπων που εργάζονται στα ναυπηγεία, υπάρχει ο χρόνος για να πάρουν αποφάσεις και να «χτυπήσουν» την προσφορά για το σημαντικό πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
Πάντως στο πλάνο ενίσχυσης του στόλου οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ είναι και αυτές μια από τις βασικότερες προτεραιότητες. Αν στο τέλος η αναβάθμιση των πλοίων θα βγει και για τα τέσσερα καράβια είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το πει στην παρούσα στιγμή, διότι όσο υπάρχουν καθυστερήσεις στις κρίσιμες για το αύριο αποφάσεις, τόσο οι τιμές των υλικών θα εκτοξεύονται από την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να σταματήσει…