miriangil / pixabay |
ΤΖΟΝ ΚΟΝΤΙ - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr
«Σε τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, δε θα έχουμε τίποτα στα ράφια», προβλέπει ο Hubert Kelliger, επικεφαλής ομαδικών πωλήσεων στο μεγάλο κρεοπωλείο Westfleisch και επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Meat Industry Association (VDF), σύμφωνα με την "Die Welt".
Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά κρέατος της Γερμανίας, σύμφωνα με την Kelliger, είναι η μείωση των χοίρων πάχυνσης από τους κτηνοτρόφους. Άλλοι αγρότες απλώς εγκατέλειψαν την παραγωγή και χρεοκοπούν.
«Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα πως θα υπάρχουν λιγότερα αποθέματα τους επόμενους μήνες», είπε ο Kellinger, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βλέπουν περισσότερα άδεια ράφια αλλά και σημαντική αύξηση των τιμών.
"Το αν αυτό θα είναι 20, 30 ή 40 τοις εκατό δεν μπορεί να υπολογιστεί ποσοτικά σήμερα - αλλά θα αυξηθεί σημαντικά ξανά", δήλωσε ο Kellinger. Μια τέτοια αύξηση θα προστεθεί σε ήδη σημαντικές αυξήσεις. Η Γερμανία γνώρισε μια συνολική αύξηση 40 τοις εκατό στις τιμές των τροφίμων φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 73 τοις εκατό στις πατάτες. Περαιτέρω άλματα τιμών μπροστά θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τους Γερμανούς καταναλωτές.
Ωστόσο, μια δραματική αύξηση των τιμών του κρέατος μπορεί πράγματι να ταιριάζει με την ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προωθεί ενεργά τη μετάβαση σε μια φυτική διατροφή. Ο Κέλινγκερ δεν άργησε να ασκήσει κριτική για την κυβέρνηση για το θέμα.
«Η τρέχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήθελε να καταργήσει την κτηνοτροφία και να αλλάξει τη διατροφή στη Γερμανία σε λαχανικά και πλιγούρι βρώμης», είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παρά την ιδεολογία της κυβέρνησης, «είναι επίσης γεγονός πως πάνω από το 90 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γερμανία εξακολουθούν να αγοράζουν και να τρώνε κρέας».
Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, αναφέρθηκε σε αναλύσεις από ερευνητές καταναλωτών της GfK. Επιπλέον, μια έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι το 83 τοις εκατό των Γερμανών τρώνε κρέας πολλές φορές την εβδομάδα και πάνω από το ένα τέταρτο του γερμανικού πληθυσμού τρώει κρέας κάθε μέρα.
Ο Kelliger επέκρινε επίσης τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας Cem Özdemir, από το Κόμμα των Πρασίνων, για την προώθηση του φόρου για το κρέας.
«Θα πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας συνολικά και να βεβαιωθούμε ότι προέρχεται από ζώα που διατηρούνται με τρόπο κατάλληλο για το είδος», είπε ο Özdemir στο t-online ενώ συμβουλεύει «να προσαρμόσουμε την κατανάλωση κρέατος στα πλανητικά όρια και για χάρη της υγείας μας».
Ενώ οι Πράσινοι πολιτικοί έχουν καταδικάσει την κρεατοφαγία, η κοινωνική πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς σχεδόν ολόκληρος ο γερμανικός πληθυσμός τρώει κρέας σε τακτική βάση. Ωστόσο, οι γεωργικές και πράσινες πολιτικές πνίγουν τη γερμανική παραγωγή κρέατος, καθιστώντας τη Γερμανία πλήρως εξαρτημένη από το κρέας από ξένες χώρες. Αυτό δημιουργεί μια νέα εξάρτηση παρόμοια με την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, που αποδείχθηκε καταστροφικό λάθος.
«Η Γερμανία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κρέατος στην Ευρώπη», λέει ο Gereon Schulze-Althoff, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VDF και ανώτερος διευθυντής βιωσιμότητας και ποιότητας στο σφαγείο Tönnies. «Είμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου μπορούμε να υπολογίσουμε πότε δεν θα μπορούμε πλέον να εφοδιαζόμαστε με κρέας».