Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα εξαρτήματα δυτικής κατασκευής περιλαμβάνουν συστήματα καθοδήγησης, κινητήρες και μέρη των επιφανειών ελέγχου που χρησιμοποιούνται για την οδήγηση των drones. Η NAKO ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες αποκτήθηκαν με την εξέταση πολλών καταρριφθέντων Shahed-136 (γνωστά ως "Geranium 2" στη ρωσική υπηρεσία), καθώς και τουλάχιστον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Mohajer-6 που υποτίθεται πως "παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης και προσγειώθηκε άθικτο". Η έκθεση αναφέρει ότι τα εξαρτήματα που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν σερβοκινητήρες ιαπωνικής κατασκευής, κατασκευασμένους από την Tonegawa-Seiko Co. και ηλεκτρονικά προϊόντα γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής που αναπτύχθηκαν από την Infineon Technologies AG με έδρα το Μόναχο και την Microchip Technology Inc με έδρα την Αριζόνα. Και οι δύο εταιρείες θεωρούνται μερικές από τους κορυφαίους κατασκευαστές μικροτσίπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των προαναφερθέντων εξαρτημάτων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις ή ελέγχους εξαγωγών και μπορούν να αποκτηθούν μέσω Διαδικτύου. Η WSJ ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι του Στρατιωτικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος των ΗΠΑ λένε πως, μετά τις κατηγορίες του καθεστώτος του Κιέβου, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα και προσπαθεί να προσδιορίσει πώς κατέληξαν εξαρτήματα δυτικής κατασκευής σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ διερευνά επίσης το θέμα. Η NAKO έκανε τους ισχυρισμούς την ίδια μέρα όταν η Ουάσιγκτον DC και το Ισραήλ κατηγόρησαν την Τεχεράνη ως υπεύθυνη για την επίθεση σε πετρελαιοφόρο ισραηλινής ιδιοκτησίας στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.
Από την πλευρά του, το Ιράν ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν στη Ρωσία μήνες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Τεχεράνη προγραμμάτισε μάλιστα συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου για να επανεξετάσει τους ισχυρισμούς τους σχετικά με τα drones, αλλά το Κίεβο την ακύρωσε την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αμέσως μετά, σε μια ακόμη πομπώδη δημόσια ομιλία, ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως «το Ιράν πρέπει να τιμωρηθεί» για την πώληση όπλων στη Ρωσία.
Αξιωματούχοι ασφαλείας από την πολιτική Δύση «εξέφρασαν ανησυχία» ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης αποτελεί «μεγαλύτερη άμεση απειλή από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας». Αυτό περιλαμβάνει επίσης την πιθανή εξαγωγική επιτυχία των ιρανικών drones. Τον Οκτώβριο, ο Ιρανός Επικεφαλής Σύμβουλος Στρατιωτικών Υποθέσεων, Υποστράτηγος Rahim Safavi, δήλωσε ότι τουλάχιστον δώδεκα χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτηση ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που φέρεται να περιλαμβάνουν την Αρμενία, την Αλγερία, τη Σερβία, το Τατζικιστάν και τη Βενεζουέλα. Ο υποστράτηγος Safavi είπε επίσης ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής παράγει επί του παρόντος περίπου το 80% του αμυντικού εξοπλισμού της σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, αυτό περιλαμβάνει επίσης τα εγχώρια υπερηχητικά όπλα του Ιράν.
Από το Σεπτέμβριο, πολλές πηγές ανέφεραν πως το Ιράν αναδείχθηκε σημαντικός προμηθευτής βοηθητικών όπλων για τη Ρωσία. Τα στοιχεία ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι αρκετά ισχυρά, αν και δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα απέκτησε τα UAV απευθείας από την Τεχεράνη ή αν κατασκευάζονται εγχώρια, με άδεια. Η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει τα πυρομαχικά Shahed-136, καθώς και drones ανώτερης ποιότητας, όπως το Mohajer-6. Ορισμένες αναφορές δείχνουν πως δεν είναι απίθανο τα κορυφαία ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Shahed-191 stealth (UCAV) να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό.
Ο βαθμός εξάρτησης της Μόσχας από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, αν και είχε σημαντικά αποτελέσματα τακτικής. Ωστόσο, ο προσδιορισμός του μακροπρόθεσμου αντικτύπου τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σχεδόν αδύνατος σε αυτό το σημείο. Αυτό οφείλεται επίσης εν μέρει στο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μια πληθώρα δικών της οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εγχώριας κατασκευής και πυρομαχικών / καμικάζι, ιδιαίτερα το θανατηφόρο ZALA "Lancet". Από την άλλη πλευρά, η καταστροφική επίδραση που είχαν τα ιρανικά drones στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι εντελώς αναμφισβήτητη.
Τα χαμηλού κόστους drones έχουν εξαντλήσει δραματικά την αεράμυνα της Ουκρανίας. Η κατάσταση στο έδαφος υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστες έναντι των ρωσικών και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από πλάνα από το πεδίο της μάχης που δείχνει τα στρατεύματα να προσπαθούν απεγνωσμένα να καταρρίψουν αυτά τα drones, μεταξύ άλλων με πυρά φορητών όπλων. Όλο αυτό το διάστημα, οι βασικές στρατιωτικές τους μονάδες και οι υποδομές τους στοχοποιούνται ατιμώρητα, καθώς δεν έχουν τρόπους να αποτρέψουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί το καθεστώς του Κιέβου είναι τόσο απελπισμένο να κατηγορήσει το Ιράν και άλλους για τις αποτυχίες του (μία από τις πολλές).
Παρά την ευρεία υποστήριξη που προέρχεται από την πολιτική Δύση, το καθεστώς του Κιέβου δε φαίνεται ποτέ να είναι ευτυχισμένο, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα, πόρους ή άλλες μορφές υποστήριξης πρόκειται να λάβει. Ο τελευταίος ισχυρισμός που κάνει είναι ότι τουλάχιστον το 75% των εξαρτημάτων των ιρανικών drones κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και άλλα κράτη υποτελείς / δορυφόρους της πολιτικής Δύσης. Σύμφωνα με πηγές του καθεστώτος του Κιέβου, τα εξαρτήματα που εντοπίστηκαν από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες. Το καθεστώς ισχυρίζεται πως τα ευρήματα υποτίθεται ότι επαληθεύτηκαν από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NAKO) που εδρεύει στο Κίεβο, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ).